RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Amsterdam bindt strijd aan met gevolgen drugshandel

Amsterdam wil korte metten maken met de 'ontwrichtende gevolgen' van drugshandel. De gemeente wil voorkomen dat jongeren in de drugscriminaliteit terechtkomen. Wie in zijn vrije tijd weleens een pilletje slikt, wordt geconfronteerd met de schaduwkant van recreatief drugsgebruik.

Met een nieuwe aanpak wil de gemeente 'het giftige effect van de drugshandel op de stad terugdringen'. Daarbij wordt in beeld gebracht welke jongeren vatbaar zijn voor een carrière in de drugshandel.

Eervolle uitweg

Wie daar al mee te maken heeft, krijgt van de gemeente straks een 'eervolle uitweg' geboden, staat in het programma 'Weerbare mensen, weerbare wijken'. "Het blijkt dat mensen regelmatig zelf uit de drugshandel willen stappen. Maar dat is vaak lastig en gevaarlijk. Daarom gaan we daar als gemeente bij ondersteunen en proberen we de jongeren een alternatief te bieden, zoals werk of een opleiding."

In
Lees ook:
In 3 jaar verdubbeling van aantal geregistreerde drugsdoden in Nederland

Voor de aanpak van drugshandel en preventief beleid wordt de komende vier jaar 4 miljoen euro uitgetrokken. Het stadsbestuur wil in een aantal wijken, zoals Zuidoost en Nieuw-West, speciale teams inzetten die zich gaan mengen in criminele groepen en moeilijk bereikbare gezinnen om de zwijgcultuur en afzijdigheid rondom geweldsincidenten te doorbreken.

Nieuw bewustzijn

Kopers van drugs zullen vaker te horen krijgen dat hun gedrag criminaliteit in stand houdt en stimuleert. "Nu de drugshandel verhardt, de bedragen groter worden en drugscriminelen minder scrupules hebben om tegenstanders te liquideren en zelfs de rechtsstaat te ontwrichten, mag dit leiden tot nieuw bewustzijn onder gebruikers", schrijft de gemeente.

Dit moet je weten over xtc

03:20
Ruim een miljoen Nederlanders hebben ooit xtc gebruikt. We zetten de belangrijkste zaken erover op een rij.