NOS NieuwsAangepast

Poetins partij wint Russische parlementsverkiezingen

De partij Verenigd Rusland heeft met grote voorsprong de parlementsverkiezingen gewonnen. Volgens de Russische kiescommissie komt de partij van president Poetin en premier Medvedev na het tellen van een kwart van de stemmen uit op 51 procent.

Bij de vorige verkiezingen voor de Doema in 2011 scoorde de partij nog 49 procent.

Oppositie

De tweede partij is de nationalistische LDPR met 15,1 procent van de stemmen, gevolgd door de Communistische partij met 14,9 procent en de partij Rechtvaardig Rusland met 6,4 procent.

Volgens de kiescommissie komen de liberale partijen, de enige groep die openlijk kritiek uit op Poetin, niet boven de kiesdrempel van 5 procent. Het is mogelijk dat oppositiekandidaten alsnog in de Doema komen als ze goed scoren in hun eigen kiesdistrict. Op dit moment heeft de oppositie een zetel in het parlement.

De helft van de 450 Doema-leden wordt gekozen bij de nationale verkiezingen. De andere 225 zetels worden verdeeld in de verschillende kiesdistricten.

President Poetin, die geen lid is van Verenigd Rusland, heeft kort na de eerste exitpolls gereageerd. "We kunnen er zeker van zijn dat onze partij heeft gewonnen", zei hij op het kantoor van Verenigd Rusland. "De economische situatie is niet makkelijk, maar mensen willen dat de politieke situatie stabiel is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl