Direct naar artikelinhoud

Tam Ajax laat op gang tegen Heracles Almelo

Ajax heeft zondag de vierde zege op rij behaald. Drie dagen na de moeizame overwinning in de Europa League bij Panathinaikos (1-2) liep ook het uitduel met Heracles Almelo goed af: 0-2.

Gudelj scoort de 2-0.Beeld anp

De ploeg van trainer Peter Bosz imponeerde in Twente zeker niet, maar pakte wel weer drie punten dankzij treffers van Davy Klaassen en Nemanja Gudelj in het laatste half uur. De Amsterdamse ploeg heeft nu evenveel punten als nummer twee PSV.

Ajax, in dezelfde opstelling als in de laatste twee duels, begon opmerkelijk tam aan het kunstgrasduel. Mede daardoor kon Heracles in de beginfase een paar keer gevaarlijk doorkomen. Lerin Duarte opende het Twentse offensiefje met een afstandsschot, dat doelman Andre Onana goed verwerkte. Voor de 26-jarige middenvelder was het een speciale wedstrijd. Hij stapte in 2013 van Heracles over naar Ajax waar hij echter geen vaste waarde werd.

Ajax leek er aanvankelijk met het hoofd niet bij. De ploeg van Bosz speelde in een veel te laag tempo, met een voorspelbare aanvalsopbouw en een matige dekking in de defensie. De Amsterdammers lieten het allemaal gebeuren.

Dadendrang

Pas na een half uur nam Ajax echt het initiatief. De verhoogde dadendrang leidde tot een serie halve en hele kansen, maar een doelpunt bleef voor de pauze uit. Op slag van rust waren de wisselvallige Hakim Ziyech (schot nog net geblokkeerd door Mike te Wierik) en Jairo Riedewald (net naast) nog heel dicht bij een Amsterdamse voorsprong.

Ook in de tweede helft liet Ajax het soms nog lelijk afweten. In de 55e minuut mocht Samuel Armenteros ongehinderd inschieten van dichtbij. Onana voorkwam een achterstand voor zijn ploeg, die dankzij een blunder van invaller Tim Breukers in de 66e minuut de ban kon breken. Klaassen profiteerde koelbloedig: 0-1. Aanwinst Ziyech was toen al gewisseld door de ontevreden Bosz. Gudelj besliste het duel tien minuten later, al even professioneel als Klaassen: 0-2.