Direct naar artikelinhoud
NieuwsHaga Lyceum

Haga Lyceum kan interim-bestuurder nog niet aanstellen ‘omdat hij geen moslim is’

De interim-bestuurder die het Cornelius Haga Lyceum maandag op last van de minister had moeten installeren, kan pas over enkele weken in functie treden. Omdat hij geen moslim is, moet de Amsterdamse school eerst de statuten wijzigen.

en
Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.Beeld ANP

Dit laat het omstreden islamitische schoolbestuur weten na vragen van de Volkskrant. De brief waarmee de school het ministerie van Onderwijs maandagavond van het uitstel op de hoogte bracht, is in handen van deze krant.

Met de voorgenomen aanstelling van Marcel Heuver als interim-bestuurder lijkt het schoolbestuur tegemoet te komen aan de eisen van minister Arie Slob van Onderwijs. Maar doordat Heuver niet direct kan beginnen, gaat de school ook in tegen de wens van de minister dat het huidige schoolbestuur opstapt. 

Wat de minister met deze situatie gaat doen, was maandagavond nog niet duidelijk. ‘Zoals eerder vermeld hebben de bestuurders tot en met maandag de tijd om te voldoen aan de voorwaarden’, liet Slob via een woordvoerder weten. ‘Doen ze dat niet, dan ga ik de aanwijzing verder doorzetten.’ Of de school hiermee wel of niet aan de voorwaarden voldoet, wilde de woordvoerder niet zeggen.

Slob gaf de school half september, na een zeer kritisch rapport van de Onderwijsinspectie, een zogeheten aanwijzing. Daarin eiste hij dat het bestuur van het Haga Lyceum binnen vier weken zou plaatsmaken, onder meer wegens wanbeheer, zelfverrijking en contacten met personen met extreme gedachten.

Slob gaf het Haga twee weken de tijd om een interim-bestuurder voor te dragen. Dat is Marcel Heuver geworden, commercieel directeur bij Darrel Burns Salespro, een bedrijf dat organisaties begeleidt ‘bij het verbeteren van verkoopprocessen’. In het verleden werkte Heuver als docent lichamelijke oefening en als verkoopleider bij een leverancier van educatieve materialen. Heuver, die zijn kandidatuur bevestigt, adviseert het Haga Lyceum sinds de start. Over zijn plannen met de school wil hij niets zeggen zolang de benoeming niet rond is.

Belijdend moslim

Slob heeft de aanstelling van Heuver als interim-bestuurder vorige week onder voorwaarden goedgekeurd, zo blijkt uit een brief in bezit van de Volkskrant. Gelet op ‘zijn kennis en ervaring’ en ‘de omvang van de opgave’ moet Heuver zich van de minister laten bijstaan door externe onderwijskundigen.

Maandag had de nieuwe bestuurder aan de slag moeten gaan. Die deadline heeft de school niet gehaald, schrijft directeur-bestuurder Soner Atasoy aan de minister. Bestuurders moeten volgens de statuten van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar het Haga Lyceum onder valt, ‘belijdend moslim zijn en leven naar de regels van de Koran en de Soennah’. Heuver is dat niet. ‘We hebben nog wel geprobeerd van hem een moslim te maken’, grapt beleidsmedewerker en broer Son Tekin Atasoy. ‘Maar dat is niet gelukt.’

Het wijzigen van de statuten kost enkele weken, aldus Soner Atasoy. Dat heeft er onder andere mee te maken dat de medezeggenschapsraad van de school de wijziging moet goedkeuren. Hij zegt dat hij de statutenwijziging niet eerder kon doorvoeren ‘omdat de minister de voordracht van Heuver nog niet had geaccepteerd.’

Cruciale rechtszaak

De vertraging komt de school goed uit. Op 11 november dient een cruciale rechtszaak waarin het Haga Lyceum de vernietigende conclusies uit het rapport van de Onderwijsinspectie aanvecht. Het zittende bestuur hoopt daar gelijk te krijgen en daarmee een sterk argument te hebben om aan te blijven.

Dat Slob akkoord gaat met het langer aanblijven van het huidige bestuur, is niet evident. Precies dat opstappen is de belangrijkste voorwaarde die hij gesteld heeft aan de benoeming van Heuver. Tegenover de Volkskrant weigert Atasoy eenduidig antwoord te geven op de vraag of het zittende bestuur daadwerkelijk zal opstappen wanneer de statuten zijn gewijzigd en niets de benoeming van Heuver meer in de weg staat. ‘Dat hoeven we nu niet uit te spreken’, zegt hij.

Vrijdag na de ministerraad kondigde Arie Slob aan dat hij dinsdag zijn ‘volgende stap’ ten opzichte het Haga Lyceum zou aankondigen. Wanneer hij niet tevreden is, ligt het (deels) intrekken van de bekostiging van de school voor de hand. 

MEER OVER HET HAGA LYCEUM

Ondanks de negatieve publiciteit groeide het aantal leerlingen van het islamitische Haga Lyceum in Amsterdam flink. Amin (12) voelt zich er al thuis. ‘Als moslim is het fijn om op een islamitische school te zitten.’

Minister Arie Slob (Onderwijs) verzocht het bestuur van het Haga Lyceum deze zomer al om op te stappen. ‘Deze bestuurders moeten echt uit de school verdwijnen’, zei hij in een interview met de Volkskrant. Directeur-bestuurder Soner Atasoy reageerde furieus: ‘We worden genaaid in het kwadraat.’

Aanleiding is een zeer negatief rapport dat de Onderwijsinspectie opstelde over de school. Bewijzen voor salafistisch onderwijs zijn niet gevonden, maar op punten van bestuur en financiën is er scherpe kritiek. De school probeerde – tevergeefs – de publicatie van het rapport te voorkomen.

Ook de Volkskrant kwam tijdens meer dan tien bezoeken en tientallen gesprekken met de schoolleiding, docenten, medewerkers, ouders, vrijwilligers en externen geen bewijzen tegen van salafistische invloeden of antidemocratisch onderwijs. Lees de longread of luister naar de podcast waarin verslaggevers Tjerk Gualthérie van Weezel en Rik Kuiper hun verhaal doen.