RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Stikstofmaatregelen in Groningen gaan niet van tafel

Het boerenprotest in Groningen. Beeld © ANP

De eerder aangekondigde maatregelen om de uitstoot van stikstof terug te dringen gaan in Groningen niet van tafel. Dat was de boodschap van gedeputeerde Henk Staghouwer en commissaris van de Koning in Groningen René Paas vanavond.

Staghouwer benadrukte tijdens een persconferentie dat niet alles meer kan met betrekking tot de uitstoot van stikstof. "We moeten met elkaar afspraken maken over het herstel van de natuur en de totale economie", zei hij.

De provincie gaat volgens hem wel weer vergunningen verlenen voor de agrarische sector. Maar Staghouwer wijst er op dat het aangekondigde pakket aan stikstofmaatregelen niet van tafel gaat in Groningen. De provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland en Friesland maakten wel bekend de stikstofregels in te trekken. 

Protestboer
Lees ook:
Protestboer rijdt in Groningen met tractor in op politiepaard

Commissaris van de Koning in Groningen René Paas was duidelijk over het uit de hand gelopen boerenprotest: "Het is een misverstand dat je door geweld en dreiging je zin kan krijgen." Hij veroordeelde tijdens de korte persbijeenkomst vanavond daarmee het geweld van een aantal boeren vanmiddag in Groningen.

Intimidatie en vernielingen

Paas zei dat het een klein clubje is dat vandaag intimiderend te werk ging door middel van onder andere vernielingen. Met een tractor werd de deur van het Groningse provinciehuis geramd, waarna een aantal protestboeren naar binnenstormde. Toen de politie ze naar buiten stuurde, raakte één van de boeren gewond.

Minister Carola Schouten van Landbouw noemde het geweld dat protesterende boeren in Groningen gebruikten onacceptabel'. Boeren hebben volgens haar het recht om te demonstreren maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden. "Geweld kan nooit een oplossing zijn. We moeten met elkaar in gesprek blijven", zei de bewindsvrouw.

Boerenprotest Groningen: deur geramd, provinciehuis bestormd

01:05
Het stikstofprotest in Groningen is uit de hand gelopen nadat boeren het provinciehuis bestormden. Op veel plekken in het land werd vandaag geprotesteerd door boeren na een oproep van LTO Noord.

Biodiversiteit verdwijnt door stikstof

Van de stikstof die neerslaat in de 160 beschermde natuurgebieden (Natura-2000) in Nederland, is ruim 40 procent afkomstig uit de landbouwsector. Door het neerslaan van de stikstof in die gebieden, verdwijnt de biodiversiteit en het uitsterven van plantensoorten. Het herstel hiervan zal niet binnen 50 jaar plaatsvinden.

Daarom komen de onderzoekers met aanbevelingen voor de landbouwsector. Zo moeten boeren fors investeren in technieken die de uitstoot van stikstof beperken, moeten boerderijen bij natuurgebieden saneren en ook de veestapel moet krimpen. Alleen bij een combinatie van deze maatregelen wordt volgens onderzoekers de stikstofuitstoot beperkt.

Brancheverenigingen teleurgesteld

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland betreuren het dat een aantal provincies de nieuwe beleidsregels voor stikstof na een week alweer hebben ingetrokken. Ze roepen daarom de provincies op samen met het bedrijfsleven een oplossing te vinden voor wat zij een 'nieuwe impasse' noemen.

In Drenthe en Overijssel ging het provinciebestuur in op eisen van de demonstrerende boeren. Friesland deed dat eerder al. De provincie Gelderland gaat samen met de boeren nieuwe stikstofregels opstellen.

Volgens de brancheverenigingen kunnen provincies door het intrekken nu geen vergunningen meer afgeven, ook niet voor activiteiten die niet of nauwelijks stikstof uitstoten. VNO-NCW en MKB-Nederland waren eerder juist te spreken over het weer opstarten van de vergunningverlening voor bepaalde projecten.

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

03:18
Presentatrice Daphne Lammers legt uit wat de gevolgen zijn van het stikstofoverschot.