Direct naar artikelinhoud
Oorlog in Syrië

‘Wij schamen ons’: Amerikaanse Special Forces reageren met spijt op terugtrekking uit Syrië

Archieffoto: een Amerikaanse soldaat in de Syrische stad nabij de grens met Turkije.Beeld AFP

De beslissing van Donald Trump om de Amerikaanse troepen die de Koerdische strijders bijstonden  terug te trekken uit Noord-Syrië, is erg omstreden. Ook de Special Forces reageren ontzet. ‘Wij schamen ons’, verklaren ze. De Koerden van hun kant spreken over ‘verraad’.

De Amerikaanse Special Forces vochten jarenlang zij aan zij met Koerdische strijders in Syrië tegen Islamitische Staat. Maar die tijd is voorbij sinds de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde de troepen uit Syrië te zullen terugtrekken. De beslissing maakte de weg vrij voor Erdogan om met het Turkse leger en  Syrische troepen de Koerden te bekampen in het grensgebied.

Na de terugtrekking van de Amerikanen stonden de Koerdische strijders er alleen voor om het Turkse offensief het hoofd te bieden. De Koerden voelen zich verraden.

De Special Forces konden immers alleen lijdzaam toekijken vanuit hun met zandzakken omzoomde compound. Het order van Washington was: handen af, laat de Koerden het zelf maar oplossen.

Aan The New York Times onthullen enkele leden van de gespecialiseerde eenheid hoe ze de beslissing van de Amerikaanse president betreuren. Ze hebben spijt over het feit dat ze hun bondgenoot in de steek moesten laten.

Archieffoto uit 2018: Amerikaanse troepen nabij de Noord-Syrische stad Manbij.Beeld AFP

“Ze vertrouwden ons en wij hebben dat vertrouwen geschonden”, zegt een officier die met de Koerden in Noord-Syrië heeft samengewerkt. “Het is een schandvlek. Ons geweten is bezoedeld.”

“Ik schaam me”, zegt een andere officier die ook in Noord-Syrië heeft gediend. Beiden spraken anoniem met The New York Times om eventuele represailles van hun oversten te vermijden.

Akkoord met Syrische regeringstroepen

De Koerdische militie YPG heeft ondertussen een akkoord gesloten met Damascus voor de ontplooiing van Syrische regeringstroepen in het gebied om het Turkse offensief tegen te gaan. Een Koerdische verantwoordelijke, die liever anoniem wil blijven, bevestigde gisteravond dat er onderhandelingen zijn geweest met de Syrische regering. Volgens het persagentschap Reuters vonden de onderhandelingen tussen de Syrische regering en de Koerden plaats op een Russische luchtmachtbasis.

Intussen circuleren beelden op Twitter van Syrische soldaten in de buurt van de stad Manbij. Verwacht wordt dat ze ook naar Kobani zullen trekken.

Akkoord met Syrische regeringstroepen
Beeld AFP