Flyeractie voor een eerlijk loon voor supermarktmedewerkers
NOS NieuwsAangepast

Supermarktjongeren over cao: m'n rug op, we willen eerlijk loon

Vakbond FNV Handel hoopt vanmiddag in de Utrechtse Jaarbeurs zo'n 500 jonge supermarktmedewerkers op de been te krijgen die willen strijden voor een 'eerlijk cao-loon'. De huidige supermarkt-cao, die niet wordt gesteund door de FNV, is geldig tot april. Dan starten de onderhandelingen voor een nieuwe cao, waarbij de bond niet weer aan de zijlijn wil staan.

FNV legt alvast een aantal eisen op tafel: een loonsverhoging van 2,5 procent voor alle 260.000 medewerkers die onder de cao vallen en het handhaven van de zondagstoeslag (dus 100 procent extra). Daarnaast wil de bond de toeslagen terug voor het werken op doordeweekse avonden vanaf 20.00 uur en op zaterdag vanaf 18.00 uur.

Met 18 ben ik dus eigenlijk al te oud en te duur. Belachelijk toch?

Ex-AH-werknemer Rachel

Behalve cao-coördinator Mariette Patijn komen in Utrecht ook Lisanne en Rachel aan het woord, twee voormalige werknemers van Albert Heijn. Zij voerden de afgelopen maanden actie op Facebook, om vooral in contact te komen met jongeren die werken bij supers als AH, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus.

"Het is oneerlijk dat je als medewerker van 18 jaar na drie tijdelijke contracten er zo uitgegooid wordt en dat er dan een nog jonger iemand wordt aangenomen", zei Rachel vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Met 18 ben ik dus eigenlijk al te oud en te duur. Belachelijk toch?"

'Je kan me rug op'

De actie van de twee werd opgepikt door StukTV - populair onder jongeren - en kwam onder de noemer Je kan me rug op in een stroomversnelling. "Het leverde op Facebook duizenden reacties op, en tienduizenden likes", zegt Rachel. "Dus je mag best zeggen dat die werkomstandigheden bij supermarkten de jongeren bezighouden, ook al zeggen ze er in het openbaar weinig over."

Patricia Hoogstraaten van het Vakcentrum in Woerden - waarbij de zelfstandige supermarktondernemers zijn aangesloten - is verbaasd. De afgelopen maanden hebben alle medewerkers volgens haar al een loonsverhoging gekregen die boven het landelijk gemiddelde ligt.

Dat er 100.000 werknemers ouder zijn dan 18 jaar bevestigt dat er genoeg kansen zijn om oud te worden in supermarkten"

Patricia Hoogstraaten van het Vakcentrum

Hoogstraaten betreurt dat de FNV zich nog niet bij de gesprekken voor de nieuwe cao is aangesloten. Zij herkent zich niet in het beeld dat 18 jaar te oud en te duur zou zijn, ook al is 75 procent van de supermarktmedewerkers onder de 23 jaar. "Dat er 100.000 werknemers ouder zijn dan 18 jaar bevestigt dat er genoeg kansen zijn om oud te worden in supermarkten", benadrukt zij.

Van de vele klachten, waarbij volgens jongeren ook cao-regels worden overtreden, weet het Vakcentrum officieel niets. Hoogstraaten: "Met FNV en CNV hebben wij al jaren geleden het cao-nalevingsinstrument opgericht, dat is een instituut waar mensen alle klachten kunnen neerleggen. Dat instituut heeft een onafhankelijke voorzitter. Daar hebben wij niets van ontvangen."

Tegenstrijdig

Een andere indicatie dat het volgens haar goed gaat in de supermarktbranche is dat er met enige regelmaat werktevredenheidsonderzoeken onder medewerkers worden gehouden. Dat gebeurt door externe partijen, om niet het verwijt te krijgen dat de slager zijn eigen vlees keurt.

"Daarbij scoren wij altijd hoger dan het Nederlands gemiddelde. Medewerkers van supermarkten zijn uitermate tevreden", stelt Hoogstraaten. "Sommige ketens belanden zelfs in de top-10 van werkgevers. De geluiden zijn dus een beetje tegenstrijdig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl