Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Nederland moet veel strenger beleid voeren over leren Nederlands bij migranten

13-10-2019 09:45

Hoewel de veranderingen van week tot week klein zijn geweest, zien we bij een vergelijking van de uitslag van vandaag met 6 weken geleden wel een duidelijke verschuiving: FVD en GroenLinks 3 zetels minder. PVV kreeg er 2 zetels bij en de overige 4 verdelen zich over VVD, PvdA, D66 en SP.

De rest van het onderzoek van vandaag gaat over de reactie van kiezers op de belangrijkste voorstellen van de regering van de afgelopen 12 maanden. (pdf)

De grootste controverse tussen de kiezers zien we over de plannen tot reductie van CO2 en stikstof. Aan de ene kant zien we grote verschillen in opvattingen tussen kiezers van FVD en PVV aan de ene kant en die van GroenLinks en D66 aan de andere kant. Maar ook zien we (en dat is bij de stikstof-reductie sterker dan bij de CO2-reductie), forse tegenstellingen bij de kiezers van regeringspartijen. VVD en CDA kiezers vinden de plannen te ver gaan en die van D66 niet ver genoeg.

Het andere onderwerp dat vergelijkbare grote tegenstellingen laat zien (en met patronen, die hier sterk op lijken) is immigratie/integratie.

  • Kiezers van FVD en PVV willen in overgrote mate dat elke immigratie vanuit landen buiten de EU wordt verboden.
  • Kiezers van VVD, CDA en 50PLUS kiezen het meest om alleen immigratie vanuit landen buiten de EU toestaan voor vluchtelingen, die in hun eigen land voor hun leven kunnen vrezen.
  • Kiezers van D66, GroenLinks en PvdA kiezen het meest “met andere Europese landen afspreken dat Nederland naar rato immigranten toelaten die de EU zijn binnengekomen”
  • Bij kiezers van de SP en PvdD zie je sterkere tegenstellingen dan bij de andere partijen. Rond de 20% wil alle immigratie van buiten de EU verbieden en rond de 20% wil een ruimhartig beleid voeren t.a.v. immigranten die naar Nederland willen komen.

Drie kwart van de Nederlanders wil een veel strenger beleid ten aanzien van het leren van de Nederlandse taal voor immigranten en het aanpassen aan de Nederlandse cultuur. Alleen de D66- en GroenLinks-kiezers zijn in meerderheid daar niet voor.