RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

4700 aanvragen voor vergoeding om NS-transporten in oorlog

Bij een goederenwagon in Kamp Westerbork worden bloemen gelegd. Beeld © ANP

Ruim 4700 slachtoffers en nabestaanden hebben inmiddels een aanvraag ingediend voor een financiële vergoeding vanwege de NS-transporten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de commissie die de aanvragen beoordeelt laten weten.

Sinds begin augustus kunnen mensen een aanvraag doen. In de eerste twee maanden gebeurde dat dus al 4700 keer. Ongeveer 500 aanvragen zijn van slachtoffers, 3800 van kinderen van slachtoffers en 400 van weduwen, weduwnaars en erfgenamen.

Al
Lees ook:
Al ruim 1100 claims van slachtoffers en nabestaanden voor NS-transporten in de oorlog

Ruim 3000 aanvragers wonen in Nederland en de overige aanvragen komen uit met name Israël, de Verenigde Staten, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. "Uit deze aantallen leiden wij af dat mensen het loket goed weten te vinden", zegt de commissie.

Slachtoffers die nog leven krijgen elk 15.000 euro, weduwen en weduwnaars krijgen 7500 euro en kinderen van slachtoffers 7500 of 5000 euro.

Tientallen miljoenen

De NS vervoerde in opdracht van de Duitse bezetter Joden, Sinti en Roma per trein naar concentratiekampen in het buitenland. Ook waren er transporten naar Westerbork, Vught of Amersfoort.

De NS bood in 2005 excuus aan voor de transporten, maar kwam toen niet met een schadevergoeding. In november vorig jaar werd besloten om dat wel te doen. De NS verwacht 'tientallen miljoenen' uit te keren.

Film Tweede Wereldoorlog in kleur: 'Je ziet mensen zoals jij en ik'

02:13
Voor een film van Videoland en RTL wordt oud beeldmateriaal uit kamp Westerbork ingekleurd. De kleuren en de digitale verbeteringen brengen het beeld en de mensen weer tot leven.