RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

'Nederlandse Syriëgangers maken zich op voor uitbraak uit kamp'

Archieffoto van kamp Al Hol in Syrië. Beeld © AFP

Door de aanval van Turkije op de Koerden in Noord-Syrië dreigen terroristen van IS op vrije voeten te komen. Ook Nederlandse Syriëgangers, die in twee gevangenenkampen aan de grens zitten, zouden zich klaar maken om te vluchten.

De Syriëgangers zouden hun koffers zelfs al gepakt hebben, meldt de Volkskrant, die sprak met Syriëgangers en hun familieleden. Het gaat om de kampen al-Roj en al-Hol.

'IS-terroristen
Lees ook:
'IS-terroristen ontsnapt uit Syrische gevangenis na aanval Turks leger'

In die kampen zitten volgens de AIVD 55 Nederlandse volwassenen en ongeveer 90 kinderen. De Koerden in Syrië hebben de controle over de kampen en bewaken ze ook.

Nu de Koerden moeten vechten door de inval van Turkije, komt die bewaking op een laag pitje te staan. "Mijn dochter vertelde dat bijna alle soldaten in het kamp weg zijn", zegt een familielid van een van de Syriëgangers tegen de Volkskrant.

Ontsnappingspoging

Honderden doden door Turkse inval 

De Turkse inval in het noorden van Syrië heeft honderden levens geëist. Volgens het ministerie van Defensie in Ankara zijn er 415 strijders van de Koerdische YPG-militie gedood bij het offensief.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat er zeker 74 Koerdische strijders zijn gesneuveld. Aan de andere kant zijn zeker 49 Syrische rebellen gedood die met de Turken meevechten. Het aantal burgerdoden is gestegen tot twintig, zegt het Observatorium. 

Vrouwen zijn bang

De advocaat van 20 Nederlandse vrouwen in de kampen zegt dat zijn cliënten rekening houden met een snel vertrek. De vrouwen zouden bang zijn, omdat ze niet weten wat er gaat gebeuren en waar ze heen kunnen.

Vijf IS'ers zouden al ontsnapt zijn uit een gevangenis in de Syrische stad Kamishli. Een granaat zou de gevangenis hebben geraakt, toen de stad onder vuur werd genomen door het Turkse leger.

Koerden ontvluchten Syrië na aanval Turkije: 'De bommen vallen'

01:17
Vele tienduizenden mensen in het noorden van Syrië zijn op de vlucht geslagen. Zelfs Artsen zonder Grenzen vindt het er niet meer veilig genoeg en heeft hun laatste ziekenhuis aan de grens moeten sluiten. "Het is hier verschrikkelijk."
Blok
Lees ook:
Blok hekelt Turkse chantage met vluchtelingen: 'Dit is heel fout'