RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Aanslagpleger Halle bekent: hij wilde groot bloedbad aanrichten

De schok is groot in Halle. Beeld © EPA

De 27-jarige man die wordt verdacht van de terroristische aanslag in Halle heeft zijn daad bekend. Daarnaast heeft hij tegenover de politie verklaard dat hij een extreemrechts motief had.

De Duitser schoot woensdag twee mensen dood bij een synagoge. Hij wilde een groot bloedbad aanrichten, maar het lukte hem niet de synagoge binnen te dringen. Ook haperde zijn wapen meerdere keren.

Omdat hij de toegangsdeur tot het terrein van het gebedshuis niet open kreeg, liep hij weg. Daarna schoot hij de 40-jarige Jana op straat en de 20-jarige Kevin bij een dönerzaak dood. Niet veel later werd hij gearresteerd.

Extreemrechts
Lees ook:
Extreemrechts in Duitsland: 'Jongeren vinden het cool om neonazi te zijn'

Uit een manifest dat de verdachte op een forum plaatste, blijkt dat hij het had gemunt op Joden. Hij zou bij voorkeur vooral hen willen vermoorden. 

De Duitse politie trof na de aanval ook 4 kilo springstof en talrijke ontstekingsmechanismen aan in de auto van de man.

Een ooggetuige vertelt wat hij zag in Halle

00:56
'Ik heb mezelf in de wc verstopt'

De schutter livestreamde zijn daad op internet. Zeker drie keer in de halfuur durende opname is te zien dat hij het wapen op iemand richt, maar niet kan schieten. Op een gegeven moment noemt hij zichzelf een 'loser' en zegt hij dat hij vooral heeft bewezen hoe absurd zelfgemaakte wapens zijn.

De man woonde bij zijn moeder. Hij bracht veel tijd door achter zijn computer, zegt zijn vader in een interview. De verdachte heeft in dienst gezeten bij de Duitse krijgsmacht.