Griep en griepprik (cbg-meb.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door kwatta in Gezondheid  ·  20 Reacties

  • 2
  • 586x gelezen
Reageer met een Emoji
3

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Yep. Tekst is feitelijk en objectief.

2
1 Doeslief

Duidelijk artikel hoor.

0
2 datkanjijmakkelijkzeggen

Sinds ik zelf zo oud was om zelf te beslissen ( ik ging toen nog naar de lagere school) heb ik nooit meer een griepspuit gehaald, ik kreeg er altijd een dikke arm van.
Nadien heb ik ook nooit griep gekregen, wel altijd gezond gegeten zodat ik een goede weerstand opbouwde.
De uitnodiging voor de griepspuit halen gaat bij mij dan ook dit jaar de prullenbak in ondanks dat ik al dik over de 60 ben.
De meeste mensen maken de fout als ze merken dat ze verkouden of griep krijgen ze minder gaan eten en dan word de weerstand minder, dus ook met tegenzin moet je eten en in beweging blijven.

9
3 WHuls

@3 Ik negeerde de oproep totdat ik zelf vette griep kreeg, Sinds mijn kindertijd nooit zo ziek geweest. Nu sta ik voor in de rij. Doe mij die spuit maar!

1
4 Violier

@4
Ja dat kan, ik ken uw levenswijze of leefomgeving niet, maar ook mijn ouders heb ik nooit met griep gezien terwijl ze wel de kinderen overal voor lieten inenten.

5
5 WHuls

@3
[Sinds ik zelf zo oud was om zelf te beslissen ( ik ging toen nog naar de lagere school) heb ik nooit meer een griepspuit gehaald, ik kreeg er altijd een dikke arm van.]

Als kind al elk jaar de griepprik, en al voor je 12e helemaal zelf beslissen? Dat lijkt me toch een sterk stuk in een oude broek voor een 60-plusser. Pas sinds 1993 kent Nederland een vaccinatieprogramma voor dit jaarlijkse vaccin.

2
6 Wilmama

Nu het hier toch over allerlei geprik gaat kan deze er ook wel tussen gefrommeld worden.Tijdens kort bezoekje huisarts deze week vroeg ik haar of de "griepprik" nog wel doorging dit jaar. Normaal gesproken vindt die actie eerste week van oktober plaatsJazeker, we hebben alleen problemen met de levering, maar komt goed, half november komen we u prikken.Is dat niet een beetje laat?En waarom stagneert die levering?Elk jaar opnieuw word die aangeboden als bescherming voor kwetsbare groepen en nu geen levering? Kwetsbare groepen niet meer interessant?

3
7 shym

@7
De griepprik wordt gewoonlijk eind oktober en begin november gegeven.

1
8 kwatta

@8 Dank..Dan was het dus overbodig te vertellen dat er problemen waren met de levering.

2
9 shym

@7 @9 CC: @8
Je trekt wel weer snel foute conclusies:
https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/veelgestelde-vragen-griepprik

Waarom wordt ik later uitgenodigd dan voorgaande jaren?

Een aantal mensen dat in aanmerking komt voor de griepprik, ontvangt de uitnodiging daarvoor iets later. Een klein deel van de huisartsen krijgt de griepvaccins in de periode van half november tot eind november geleverd. Daarmee duurt de levering van de vaccins ongeveer twee weken langer dan andere jaren. Dat komt omdat er bij één van de leveranciers vertraging in de productie was.

Het kan per jaar verschillen wanneer een griepepidemie ontstaat, maar dat is meestal eind december. Als mensen de griepprik in november ontvangen, is dat nog op tijd. Ook daarna is het nog zinvol om een griepprik te halen.

1
10 Wilmama

@6 ..........Als kind al elk jaar de griepprik, en al voor je 12e helemaal zelf beslissen? Dat lijkt me toch een sterk stuk in een oude broek voor een 60-plusser. Pas sinds 1993 kent Nederland een vaccinatieprogramma voor dit jaarlijkse vaccin.........

Ja en toch is het zo maar u hoeft het niet te geloven maar ik weet nog goed dat ik de laatste prik heb gehad tegen de griep.
En wat het jaar van de vaccinaties betreft zit u er helemaal naast.
https://anderetijden.nl/programma/1/Andere-Tijden/aflevering/255/Griep-in-het-land

6
11 WHuls
12 WHuls

@11 ,

"En wat het jaar van de vaccinaties betreft zit u er helemaal naast"

Je zit er zelf naast zul je bedoelen:

https://www.snpg.nl/over-snpg/historie/

0
13 jodelatedieho

@11 @12
Je haalt meerdere zaken door elkaar:
-De griepprik bestaat in theorie al sinds 1945 (mondjesmaat), maar pas vanaf 1993 kent Nederland een vaccinatieprogramma. Vanaf dat jaar krijgen kwetsbare groepen een oproep via de huisarts, waaronder sommige kinderen met een aandoening.
-Het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen ging officieel van start in 1957 en is er langs deze weg nooit sprake geweest van vaccineren tegen influenza/griep.

[Ja en toch is het zo maar u hoeft het niet te geloven maar ik weet nog goed dat ik de laatste prik heb gehad tegen de griep.]

Ik ben van 1949 en weet nog goed dat ik als kind nooit tegen griep gevaccineerd werd, en er ook in 1968 niet voor in aanmerking kwam:
(**) Wie krijgt het ‘Hong Kong-vaccin’ en wie niet?
Het probleem was dat er altijd een beperkte hoeveelheid vaccins beschikbaar waren. Wie ent je in en wie niet? Kranten berichten in 1968 dat er tien vaccins per huisarts zijn. Alleen personen met hart- en longziekten, bejaarden, suikerzieken en zwangere vrouwen kwamen er voor in aanmerking. Het beleid om ruimer te vaccineren kwam pas in de jaren ’90. Huisarts Kam bevestigt de kranten van toen: “Je kreeg tien doses en daar moest je zelf maar uitmaken wie kreeg.” ....(**) Zie link @11

2
14 Wilmama

@14
Ach zo, moet u even goed lezen wat ik schreef.
Ik zei dat ik voor het laatst op de lagere school een griepprik hebt gehad, ik heb het nooit over een vaccinatieprogramma gehad.
U twijfelde er ook aan dat ik dat zelf kon beslissen maar dat komt omdat ik mijn moeder al vrij vroeg bij moest staan en nauwelijks een jeugd heb gehad en erg vroeg zelfstandig was maar alles ging wel in overleg met mijn moeder, en als minderjarige stond ik al bij de slager om mijn eigen mestvarkens af te rekenen.( maar dat kon u ook niet weten)
Ook hoorde ik toen van mijn moeder dat we als kind waren ingeënt tegen ik meende mazelen en rode hond.

4
15 WHuls

@15
Een verstandige moeder, die haar kind laat vaccineren voor de griep, ze moest het zelfs uit eigen zak betalen.

1
16 kwatta

@15
[Ik zei dat ik voor het laatst op de lagere school een griepprik hebt gehad,...]
Waarom kreeg jij toentertijd regelmatig iets dat verder niemand op die leeftijd heeft gehad?

[Ook hoorde ik toen van mijn moeder dat we als kind waren ingeënt tegen ik meende mazelen en rode hond.]
Het mazelenvaccin kwam pas in 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma, en van 1974 tot 1987 werd de rodehondvaccinatie alleen aangeboden aan meisjes. Vanaf 1987 was er de BMR-prik voor iedereen vanaf 14 maanden.

0
17 Wilmama

@3
[Nadien heb ik ook nooit griep gekregen, wel altijd gezond gegeten zodat ik een goede weerstand opbouwde.
De uitnodiging voor de griepspuit halen gaat bij mij dan ook dit jaar de prullenbak in ondanks dat ik al dik over de 60 ben.
De meeste mensen maken de fout als ze merken dat ze verkouden of griep krijgen ze minder gaan eten en dan word de weerstand minder, dus ook met tegenzin moet je eten en in beweging blijven.]

Het spijt me voor je, maar ook dit klopt van geen kanten: https://www.biomaatschappij.nl/wat-is-griep/

(**) Bestand tegen griep

Weerstand tegen griep krijgt iemand door de griep zelf door te maken en goed te herstellen. De eerstvolgende jaren is men dan op de best mogelijke manier beschermd tegen nieuwe ontmoetingen met het rondwarend virus. Hoe meer het griepvirus in de loop der tijd verandert, hoe minder het effect van de bescherming die door eerdere infecties was opgebouwd. Een goede gezondheid is geen garantie dat een griep wel mee zal vallen.

Oudere mensen kunnen ernstig ziek worden van een infectie door een griepvirus en aan de gevolgen overlijden. Boven de 60 jaar begint dit een rol van betekenis te spelen: niet alleen kan er een longontsteking of hartaandoening ontstaan, maar bij hogere leeftijd blijven mensen ook langdurig ernstig verzwakt. Bestaande aandoeningen, zoals suikerziekte, kunnen dan verergeren. (**)

0
18 Wilmama

@18 U mag van mij best gelijk hebben hoor maar in uw eigen link staat;
........Bij ongeveer een derde van de mensen die door het griepvirus geïnfecteerd raakt, verloopt de infectie zonder ziekteverschijnselen. Dit is afhankelijk van iemands conditie en eerdere infecties die zijn doorgemaakt. ........

.....Het griepvirus verandert voortdurend en kan iemand daardoor meerdere keren in het leven ziek maken. Toch beschermt de eigen weerstand, opgebouwd doordat iemand eerder een griepinfectie heeft gehad, een beetje tegen licht veranderde nieuwe griepvirussen.. .......

Je eigen lichaam bouwt ook die weerstand op en dat heeft alles te maken met je conditie.
En natuurlijk word je weerstand minder als je ouder word omdat je minder beweegt en minder eet.
Ik zeg ook niet dat mensen zich niet moeten laten inenten, ik zeg alleen dat ik klaarblijkelijk zoveel natuurlijke weerstand heb opgebouwd dat ik die griepspuit niet nodig ben.
En als ik zo oud ben dat ik hem wel nodig zou hebben vraag ik me af of ik er gebruik van zal maken.

3
19 WHuls

@19
[Je eigen lichaam bouwt ook die weerstand op en dat heeft alles te maken met je conditie.
En natuurlijk word je weerstand minder als je ouder word omdat je minder beweegt en minder eet.]
Je hecht opmerkelijk veel waarde aan eten en bewegen. In @3 zei je er dit al over:
[De meeste mensen maken de fout als ze merken dat ze verkouden of griep krijgen ze minder gaan eten en dan word de weerstand minder, dus ook met tegenzin moet je eten en in beweging blijven.]

Het immuuunsysteem werkt toch iets anders en heeft geheugencellen nodig om o.a. influenza/griep sneller te kunnen bestrijden. Een zo'n gezond mogelijke leefstijl is nooit weg, maar het zorgt dus niet voor een beter geheugen. Het gaat altijd om herkennen en (op tijd) herkend worden.

[Ik zeg ook niet dat mensen zich niet moeten laten inenten, ik zeg alleen dat ik klaarblijkelijk zoveel natuurlijke weerstand heb opgebouwd dat ik die griepspuit niet nodig ben.]

Griepvirussen veranderen sowieso te vaak om er permanent immuun voor te worden, en met voedsel e.d. kan dus geen weerstand opgebouwd worden. Was het maar zo simpel:
https://www.nivel.nl/nl/nieuws/griep-betere-kennis-helpt-bij-preventie
26-03-2018

Influenzavirussen verschillen onderling sterk en raken mensen van verschillende leeftijdsgroepen, zo blijkt uit promotie-onderzoek van NIVEL-onderzoeker Saverio Caini. Deze kennis kan helpen om de preventie en bestrijding van griep te verbeteren. Caini promoveert 26 maart aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

(**) Betere voorbereiding
Omdat we niet weten wanneer griep komt, hoe lang het duurt en wie er geraakt worden, kunnen we ons er slecht op voorbereiden. De gevolgen ervan zijn deze winter duidelijker zichtbaar met overvolle ziekenhuizen. Meer kennis kan helpen om hier actie op te ondernemen. Dit is belangrijk omdat het gevolgen kan hebben voor de menselijke gezondheid en directe gevolgen heeft voor de planning en uitvoering van vaccinatiecampagnes.(**)

1
20 Wilmama

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@71 Ik herken alleen maar een slaafse mentaliteit bij jou Vage....

3 minuten geleden geplaatst door Feldwebell

Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@70 Doe niet zo onnozel. Dat van Macron met de Baas natuurlijk. ...

5 minuten geleden geplaatst door Feldwebell

Vageali6888
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

Tom Middendorp "de afgelopen jaren zijn ze (de russen) alleen maar aan het verdedigen geweest"Nadat de VS puppet regering in Oekraïne...

5 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Vageali6888
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@69Welk telefoongesprek ?...

12 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Vageali6888
List of retroreflectors on the Moon - Wikipedia

@36"We must solve these challenges before we sent people through this region of space"En in 1969 deden ze het simpelweg met een rollet...

13 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@67 Ben je nog aan het nadenken over dat telefoongesprek?...

14 minuten geleden geplaatst door Feldwebell

Vageali6888
List of retroreflectors on the Moon - Wikipedia

@34Wat je er ook van zegt , Nasa legt duidelijk uit dat er een groot verschil is met een baan om de aarde en daarbuiten."we have to pas...

15 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@67 Daar gaan weer wat van je centen. https://twitter.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1781355358524522508...

20 minuten geleden geplaatst door Feldwebell

Vageali6888
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@64"The real issue is not whether, but how to destabilizeCreative destruction is our middle name, both within our society and abroad. We...

33 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Vageali6888
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@61Maar drinkwateraanvoer al jaren voor 2022 onklaar maken en bombarderen is geen probleem toch?...

35 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

NK. App
Hindi Sexi Video HdPornhub.orgSexiest DownblouseCxconfessionsYoujixzXnxx OrgBrezzer Sex MovieXxx Video Of DesiChut Lund SexMust Watch PornTeri GarrnudeMamadas PanochasTubegloreR Nsfw 411Trending PornographyHow To Seld SuckSexobrasileiroBig Tittys PicsSeltin Sweety NudesDivine Lovers 1997Pamela Anderson Feet裸照Matuer Bbw PornDesi Teacher Student SexSaniylion XxxCelebrites_nuesPunter Net18s PornPornmommyPornos OralesDoggy Syle PornNude Pics GfSee Through NipsLegend PornWallpaper For MenAlien Quest:eve国产a VNaughty NachinimaBhojpuri Xxx PhotoMarathi FuckKerala Mms SexForeign Sex MovieKimochi.infoNajar HentaiTsinade Rule 34Camel Toes HotPor N HopBeidou HentaiA27hopsonxxxXxx Yoga Hindi18 Year Old GangbangAdbl MommyVideo Porn In HdFull Hd Xxx Video ComNude Belly DancingCollege Hazing PornLivinia Robertsالسكس الرومانسيSexy CreampiesBig SaggyboobsIndian Erotic NudeBath HandjobFeetpornRiding Big TitsWoman Nude MassageHardcore Anal PoundingBarebackingPorn AmericaVictoria June BlackedBambi PornAtm Sex VideoWww Xxx Sex Hd ComFormal Fuckfest: Monas First GangbangKayla PiageCfnm ChastityNetvideogirl PornJessica Lowe NudeFamily Guy SexxxTumblr WifeX Free VideoMalayalam Chechi Sex VideosRussian Big Boobs PornPornhud ComDad And Daughter PornographyNao Jinguji PornExtream Rough PornAmouranth Onlyfans RedditAsyali PornocularVideos PornoxOnlyandivip NudeFisting GifNude Mature LesbiansRealbritfirSuny XxLatest Indian Fucking VideosGhetoo PornValeeie KayXxx MaassageLatina Booty PornJackandjill VanessaJav IdeoSexo.ao VivoSara Jay LesBest Oral SexIndian Mature Aunty XxxPornolki PlSex And Flirt.comNicole Du PapillonBangla Local PornR/prematurecumWww.com XxxXvid StepsisThathoneydip Onlyfans LeakedSleeping CummingSasha Grey NakedSupriya Sex VideoOld Woman BlowjobCelebhihadChanging Room NudeLeggings PussyDad Daughter PornvideosPornolisteLesbian OrgyKarishma Sharma NudeLatinas PornoEliz GryBreast Pressing SexThe Right Way Braylin BaileyPor No DeAdara LoveServi PornoPornoen CastellanoEro.eFake Casting PornXnx Hd Porn VideosChina Xx VidioJapanese Mom Forced SexSexyviedoHand Job Sexy VideoXxxsexy VideosHentaigender BenderSheradian LoveGrany PornPorn Video Hindi HdBebe Recha ButtFotos PornosHentaifozXvideos Black AnalSavita Bhabhi Cartoon XxxHentais Pt Br