RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Slachtoffers Halle zijn een 40-jarige vrouw en 20-jarige man

Een politieman staat voor de deur van de synagoge. Beeld © EPA

De twee slachtoffers die gisteren omkwamen bij de aanslag in Halle zijn volgens Duitse media een 40-jarige vrouw en een 20-jarige man. De 27-jarige schutter schoot de twee vlak bij een synagoge dood.

De dader, Stephan B., wilde de synagoge in eerste instantie binnendringen, maar hij kreeg de toegangsdeur tot het terrein van het gebedshuis niet open. Daarna schoot hij de 40-jarige Jana op straat en de 20-jarige Kevin bij een dönerzaak dood. Niet veel later werd hij gearresteerd.

Schutter
Lees ook:
Schutter Halle livestreamde schietpartij, politie gaat uit van antisemitische aanslag

De Duitse federaal procureur-generaal Peter Frank maakte vandaag bekend dat de aanval door justitie officieel als terreurdaad wordt behandeld. "Wat we gisteren hebben beleefd was terreur", zei hij. Volgens het OM had B. ook nog vier kilo springstof in zijn auto liggen.

Bloemen en kaarsen

Bij de plek in Halle zijn vandaag veel bloemen gelegd en kaarsen aangestoken. Op zelfgemaakte bordjes zijn teksten geschreven als: "Geen plaats voor antisemieten."

Geen vrede met zichzelf

De vader van de schutter heeft vandaag in een interview met de Duitse krant Bild gezegd dat zijn zoon 'geen vrede heeft met zichzelf en de wereld'. 

"Hij geeft altijd anderen de schuld", zegt hij. De verdachte schoot twee mensen dood bij een synagoge, waar hij vermoedelijk veel meer slachtoffers wilde maken. Hij kon worden opgepakt en zit vast.

De man woonde bij zijn moeder. Hij bracht veel tijd door achter zijn computer, zegt zijn vader die van zijn vrouw scheidde toen zijn zoon 14 jaar was. De verdachte heeft in dienst gezeten bij de Duitse krijgsmacht.

Verschillende mensen die getuige waren van zijn aanval gisteren, zeiden dat hij 'professioneel' kon omgaan met zijn wapen. Het zelfgemaakte vuurwapen dat hij gebruikte haperde wel meerdere keren, blijkt uit onderzoek.

Een ooggetuige vertelt wat hij zag in Halle

00:56
'Ik heb mezelf in de wc verstopt'

Het wapen dat Stephan B. gebruikte zou hij zelf in elkaar hebben gezet. Dat blijkt mede uit een manifest dat hij heeft achtergelaten op een Duitstalig internetforum. Daarin zegt hij 'bij voorkeur Joden' te willen doden.

Gefrustreerd

Omdat zijn wapen weigert, raakt de dader steeds meer gefrustreerd. Zeker drie keer in de halfuur durende opname is te zien dat hij het wapen op iemand richt en het weigert. Op een gegeven moment noemt hij zichzelf een 'loser' en zegt hij dat hij vooral heeft bewezen hoe absurd zelfgemaakte wapens zijn.