Nancy Pelosi: 'Trump probeert op onwettige manier feiten te verdoezelen'

© AFP

De beslissing van het Witte Huis om niet mee te werken met het lopende onderzoek naar een eventuele afzetting van de Amerikaanse president Donald Trump, is ‘verkeerd’ en ‘onwettig’. Dat heeft Nancy Pelosi verklaard, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. In een brief riep het Witte Huis dinsdag op om het onderzoek tegen president Trump te laten vallen. Het zou 'ongrondwettelijk' zijn.

gg, pvm

‘De weigering om mee te werken is simpelweg opnieuw een onwettige poging om te verdoezelen dat de regering vanTrump buitenlandse machten onder druk heeft gezet om tussen te komen in de verkiezingen van 2020’, schrijft Pelosi in een verklaring. Nog volgens Pelosi zijn er steeds meer bewijzen dat president Trump zijn ambt heeft misbruikt en zijn eed om ‘de grondwet te beschermen, te vrijwaren en te verdedigen’ heeft geschonden.

Dinsdag had het Witte Huis in een acht pagina’s tellende brief laten weten dat het niet zou meewerken met het impeachment-onderzoek door het Huis van Afgevaardigden. Het deed het onderzoek af als ‘ongrondwettelijk’. Volgens Donald Trump en zijn entourage bezondigen de Democraten zich met het impeachment-onderzoek aan 'politiek theater' en willen ze zo de uitslag van de verkiezingen van 2016, die Trump richting Witte Huis katapulteerden, tenietdoen.

De Democratische partij startte een impeachment-onderzoek tegen Trump nadat hij tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski zou hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar gewezen vicepresident Joe Biden en zijn zoon, Hunter. Een melding van een klokkenluider vormde de aanleiding voor die eerste stap in de impeachment-procedure. Daarna meldde een tweede klokkenluider zich. Biden is ook kandidaat voor de Democraten bij de presidentsverkiezingen van 2020.

Topdiplomaat mag niet getuigen

Dinsdag droeg de regering-Trump ook al topdiplomaat Gordon Sondland op om niet op te dagen voor een geplande hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden. De diplomaat moest getuigen over zijn rol in de affaire rond Oekraïne. Hij zou onder meer sms’jes hebben gekregen van Kurt Volker, de voormalige speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Staten voor Oekraïne.

In die sms’jes werd hem duidelijk gemaakt dat het ‘belangrijk was dat de Oekraïense president Volodimir Zelensky zou helpen met een onderzoek naar Joe Biden’. Gordon Sondland was door onder meer Adam Schiff, de voorzitter van de Inlichtingencommissie in het Lagerhuis, opgeroepen om te getuigen, maar kreeg daar dus de toestemming niet voor.