Direct naar artikelinhoud
Theater

Theatermaker Jaouad Alloul: ‘Homoseksualiteit en islam gaan prima samen’

Jaouad Alloul: ‘Ik wil expliciet een verbindende rol spelen met mijn producties.’Beeld Tim Coppens

Jaouad Alloul is misschien wel de revelatie van dit podiumjaar. Hij is onbeschroomd zichzelf op de bühne. Als queer met islamitische roots tackelt hij meerdere taboes.

Na zijn opgemerkte passage in The Voice van Vlaanderen in 2013 ontpopte extravert podiumbeest Jaouad Alloul zich niet enkel als zanger. Alloul is danser, trad op als dragqueen, fungeert als rolmodel binnen de lgbtq-beweging en ontwikkelde onder meer de schoolvoorstelling Zeemeermin. Deze week staat hij op het ‘jongemakersfestival’ Love at first Sight met zijn eerste avondvullende monoloog De meisje. Die schreef hij samen met Johan Petit van MartHa!tentatief.

“Thema's zoals homoseksualiteit en religie zullen voor sommige mensen ver van hun bed zijn”, vertelt Alloul vlak voor een van hun laatste repetities. “Tegelijkertijd denk ik dat ik aan iets universeels raak door mijn kwetsbaarheid te tonen en te reflecteren op hoe ik gevormd werd door mijn tienerjaren en vervolgens mijn twintigerjaren doorspartelde. Ik wil bovendien expliciet een verbindende rol spelen met mijn producties.”

Je vertelt in de voorstelling over je grillige parcours. Op je 20ste vertrok je thuis, daarna heb je negen jaar geen contact gehad met je familie.

“Ik wilde vooral niks meer met religie te maken hebben terwijl ik mijn familie daar mee associeerde. Mijn tienerjaren waren één grote worsteling. Ik kwam uit een streng gelovig gezin en moest naar de Koranschool terwijl ik al vroeg wist dat ik verliefd werd op jongens. Dat leverde een onmogelijke spagaat op die ertoe geleid heeft dat ik moest breken met mijn afkomst. Intussen zijn de brokken gelukkig gelijmd en kan ik thuis zijn wie ik ben. Deze zomer zijn we met zijn allen op vakantie geweest naar Marokko. Dat was heel fijn, therapeutisch bijna. Mijn zus zei me dat ze helemaal van me houdt zoals ik ben. Mooi toch?”

Je bent 33 maar zegt weleens dat je aan je vierde leven toe bent. Wat bedoel je daarmee?

“Na mijn jeugd als vrome, praktiserende moslim dook ik het homoseksuele milieu in. Ik liep mee in de gaypride, met pluimen en al. Vervolgens heb ik mijn genderexpressie botgevierd als dragqueen. Vandaag kan ik zeggen dat ik een leven leid waarin ik al die aspecten met elkaar verzoen. Vroeger ervoer ik die gelaagdheid als een last. Toen vond ik dat ik het zwaar had als homoseksuele moslim. Nu zie ik in dat mijn identiteit een rijkdom is en dat ik me daardoor bijvoorbeeld in veel mensen kan inleven.”

Theatermaker Jaouad Alloul: ‘Homoseksualiteit en islam gaan prima samen’
Beeld Tim Coppens

Vandaag zie je jezelf ook weer als gelovige.

“Inderdaad. Ik denk dat homoseksualiteit en islam perfect samen kunnen. Ik beleef mijn geloof wel los van structuren. Ik lees de Koran, maar ik heb geen dogmatische handleiding nodig die me beperkt in mijn menselijkheid. Ik houd niet van het zwart-witte en de strakke regels die je terugziet in veel religies. Wees goed voor je medemens en behandel de andere zoals je zelf behandeld wilt worden. Meer moet dat toch niet zijn?”

De islam ligt onder vuur. Ben je niet bang dat je met je religiekritiek in de kaart speelt van rechtse politieke discoursen?

“Ik ben zeker op mijn hoede voor recuperatie. De geschiedenis heeft al voldoende aangetoond dat het waanzin is om angst met angst te voeden. Ik snap dat sommige mensen het beangstigend vinden dat Vlaanderen zo veranderd is de laatste decennia. Maar eerlijk, we staan met onze maatschappij echt wel voor hetere vuren dan het hele diversiteitsvraagstuk.”

Nog tot 22/9 op Love at first Sight, daarna op tournee. Marthatentatief.be