NOS NieuwsAangepast

Inspectie haalt alle maagzuurremmers met ranitidine uit de schappen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) haalt nagenoeg alle maagzuurremmers met daarin ranitidine van de Nederlandse markt. Maagzuurremmers zonder de stof mogen wel gewoon verkocht of voorgeschreven worden.

De inspectie heeft vanmiddag een lijst verstuurd naar apothekers en huisartsen met daarop de zestien maagzuurremmers die teruggeroepen worden.

Gisteren bleek dat leveringen van medicijnen met ranitidine mogelijk vervuild zijn met NDMA, een stof die in te hoge concentraties mogelijk kankerverwekkend is.

Hoewel het risico op kanker volgens de inspectie "op basis van de huidige beschikbare informatie wordt ingeschat als zeer klein", besloot de IGJ wel tot een terugroepactie nadat eerder de autoriteiten in Duitsland en Frankrijk al kwamen met soortgelijke acties.

Per direct uit de schappen

In Nederland krijgen bijna 150.000 mensen dit soort maagzuurremmers voorgeschreven. Zij kunnen deze medicijnen binnenkort omruilen voor een ander geneesmiddel. Ook worden alle maagzuurremmers met daarin ranitidine per direct uit de schappen van drogisterijen en apotheken gehaald.

Gisteren kwam via RTL Nieuws naar buiten dat de IGJ met de terugroepactie naar buiten zou komen. Details over de actie ontbraken alleen, waarna apothekers op advies van apothekersorganisatie KNMP vandaag in afwachting op die details alvast de verkoop van maagzuurremmers met ranitidine staakten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl