Betalen met bankpas uit de gratie, leve de smartphone (OV Chipcard kan straks ook in de prullenbak)

Betalen met de smartphone is sterk in opkomst.  Foto ANP/LEX VAN LIESHOUT

Betalen met de smartphone is sterk in opkomst. Foto ANP/LEX VAN LIESHOUT Foto: ANP/Lex van Lieshout

Opeens zijn ze overal: mensen die achteloos met hun telefoon of smartwatch zwaaien om te betalen bij de pinautomaat. Sinds ING Apple Pay aanbiedt is contactloos betalen met een mobieltje aan een opmars bezig.

Al meer dan 1 miljoen ING-klanten betalen zonder bankpas. Dat het pasje op termijn uitsterft, lijkt zeer aannemelijk.

Er werd voorzichtig gelachen bij ING toen grote concurrent Rabobank in april de klanten liet weten dat Apple Pay niet naar Nederland zou komen, omdat de Amerikanen te veel eisen stelden en bovendien te duur waren. ING had juist een deal met Apple gesloten en werkte al maanden in het geheim aan de invoering.

‘Binnen jaar bankpas niet meer nodig’

,,Wij zaten toen een paar weken voor de aankondiging dat we als eerste Nederlandse bank Apple Pay zouden introduceren”, zegt directeur betalen Roel Popping van ING. Hij grijnst weer van oor tot oor. Vier jaar geleden voorspelde ING: binnen een jaar is de bankpas niet meer nodig. Een app en een smartphone zouden voortaan genoeg zijn om contactloos te kunnen betalen. Helaas liep het contact tussen de Android-telefoons en de betaalterminal niet altijd goed. En Apple Pay, dat succesvol was geïntroduceerd in de VS en daar wél goed werkte, kwam niet naar Nederland.

Nu is het toch zover. Overal waar je contactloos met je bankpas kunt betalen, kun je ook met Apple Pay betalen. In Nederland, maar ook in andere landen. Het gemak is groot en Apple kent een schare van hondstrouwe fans. ING was verrast door de grote animo de eerste week na de introductie in juni. Popping mag contractueel niet zeggen hoeveel gebruikers er zijn, maar het zijn er ‘veel meer’ dan honderdduizenden. ,,Van de 4,5 miljoen klanten die onze mobiele app gebruiken, gebruikt een substantieel deel Apple Pay.”

Nieuwe klanten bij ING

ING kreeg er zelfs nieuwe klanten door. Andere banken kregen op hun beurt dagelijks vragen van klanten waarom zij (ook) geen Apple Pay konden gebruiken. Rabobank ging alsnog ‘om’ en pakte de telefoon om toch een deal te sluiten met de Amerikaanse telefoonmaker. ABN Amro eveneens. Beide grootbanken hebben aangekondigd ‘binnenkort’ Apple Pay te introduceren.

Apple Pay is niet gratis. Wel voor de gebruikers, maar ING betaalt een prijs per registratie en een bedragje met ‘heel veel nullen achter de komma’ voor iedere transactie. Popping belooft dat gebruikers ook in de toekomst niet hoeven te betalen voor het gebruik van Apple Pay.

‘Ik heb een Samsung’

Contactloos betalen met je mobiel is niet voorbehouden aan alleen Apple-gebruikers. Ook voor Android-telefoons zijn er mogelijkheden. Banken hebben hun eigen app, of er is Google Pay en Android Pay, maar dat laatste kwam niet echt van de grond. ,,In de eerste week dat we live waren, hadden we evenveel klanten op Apple Pay als op Android in vier jaar. En dat is niet opgehouden. Het blijft gestaag doorgroeien. We zien nu ook een groei bij Android door de zuigkracht van Apple. Onze klantenservice kreeg zelfs vragen als: ik heb een Samsung, kan ik ook Apple Pay gebruiken?”

De ING-klanten met een iPhone gebruiken Apple Pay continu; het is geen gadget voor een paar keer proberen. ,,Apple Pay-gebruikers laten hun bankpasjes thuis, merken we. De klantervaring is ook heel goed”, zegt Popping. De pincode is bij de iPhone vervangen door de vingerafdruk of gezichtsherkenning. Met een laptop van Apple kunnen gebruikers ook met Apple Pay betalen en ook de Apple Watch kan als bankpas fungeren. Even het horloge bij de betaalterminal houden en het is gepiept.

Een en ander betekent dat het bankpasje langzaam gaat verdwijnen. ,,We kunnen al zonder, maar bij betalen is er meer sprake van evolutie dan revolutie. We zijn van de bankpas naar de contactloze bankpas gegaan en nu naar het mobieltje als betaalmiddel. Mensen moeten wennen aan de nieuwe mogelijkheden. Tieners zullen zich afvragen: waarom heb ik nog een bankpas? Maar dat geldt niet voor iedereen. We hebben ook nog overschrijvingskaarten en acceptgiro’s die gebruikt worden”, zegt Popping.

Ook proef met openbaar vervoer

ING kreeg er in de eerste maanden klanten bij en veel mensen die een tweede rekening bij de bank hadden zijn die actief gaan gebruiken. ,,Dat was precies de bedoeling. Het liefst had ik twee jaar exclusiviteit van Apple maar dat ging niet.”

De maanden exclusiviteit kostte ING niets. ,,Apple had ons ook nodig. Ons Nederlandse betaalsysteem is ontzettend efficiënt en laag geprijsd. Daar kom je niet gemakkelijk tussen, ook niet als je Apple heet. Mede daarom duurde het zo lang voor Apple Pay in Nederland kwam.”

Popping belooft nog meer betaalgemak. Er is een proef met reizen met de bankpas in het openbaar vervoer afgerond. Vervoerders en de banken denken nu na over een landelijke invoering. Als het wordt ingevoerd, gaan de NS-poortjes ook met Apple Pay open. Dan kan na de bankpas ook de OV Chipkaart in de prullenbak.