Deniz Üresin
NOS Nieuws

Amsterdamse lachgasverkoper moet forse boetes betalen

Lachgasverkoper Deniz Üresin moet de gemeente Amsterdam in totaal 100.000 euro aan boetes betalen. De gemeente had hem laten weten dat hij 10.000 euro per overtreding zou krijgen als zijn medewerkers doorgingen met de verkoop van lachgas op straat.

In korte tijd zijn tien overtredingen geconstateerd, waarmee het maximum van 100.000 euro is bereikt. Hij heeft nog twee weken om bezwaar te maken.

Tegelijk is hem een nieuwe dwangsom van maximaal 300.000 euro opgelegd. Hij moet vanaf nu per overtreding 15.000 euro betalen.

De ondernemer dacht dankzij een maas in de regelgeving lachgas te kunnen verkopen op straat. Volgens de gemeente is het niet toegestaan om zonder vergunning lachgas te verkopen in de openbare ruimte. Üresin zei dat hij geen verkoper is, maar een bezorger van besteld lachgas. Daarom dacht hij zijn gang kunnen gaan, maar de gemeente zegt dat uit onderzoek blijkt dat dit niet klopt.

Ik stop pas als ik een miljoen euro aan boetes heb.

Deniz Üresin, lachgasverkoper

Üresin laat aan AT5 en NH Nieuws weten dat de boete voelt alsof hij de doodstraf heeft gekregen van burgemeester Halsema. Eerder kreeg hij nog een gebiedsverbod. "Eerst word ik verbannen uit mijn eigen stad en nu deze boete."

Hij zegt verder dat zijn medewerkers gewoon doorgaan met het verkopen van lachgas. "Ik stop pas als ik een miljoen euro aan boetes heb."

Naast Üresin heeft de gemeente ook aan anderen dwangsommen in het vooruitzicht gesteld. "Ook zijn er enkele tientallen voornemens voor het opleggen van een last onder dwangsom verstuurd. Hierbij heeft men eerst nog de mogelijkheid om een zienswijze te geven voordat er een definitief besluit wordt genomen", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl