zaterdag 5 oktober 2019

Onderzoek

Een grote verrassing is het uiteraard niet: Kiezers van populistische partijen zijn beduidend vatbaarder voor samenzweringstheorieën dan die van PvdA, GroenLinks en D66, blijkt uit onderzoek van Kieswijzer in opdracht van Trouw.

Onder alle partijen geven de zogenoemde ‘oudere jongeren’ tussen 45 en 54 jaar het makkelijkst toe aan samenzweringsdenken.

Het zal verder ook niet verbazen dat vaak dezelfde mensen in meerdere, verwante complotten geloven.

Hoger opgeleiden geloven gemiddeld minder in samenzweringen, maar een hoogopgeleide FvD’er nog altijd meer dan een laagopgeleide D66’er. De partij van Thierry Baudet is volgens het onderzoek zelfs bijzonder complotgevoelig. Met dank uiteraard aan zijn boegbeeld.

De onderzoekers kozen dertig gangbare complottheorieën die vooral op sociale media de ronde doen. De dertig complotten gaan over thema’s als: wie heeft de werkelijke macht in de wereld, wie zit er écht achter aanslagen en moorden, over welk nieuws wordt (niet) geschreven. Ook zijn er een aantal ‘gouwe ouwe’ opgenomen, zoals de maanlanding die in scène zou zijn gezet, het geloof in ufo’s en aliens of de aanslagen van 9/11 die eigenlijk het werk zouden zijn van de Amerikaanse overheid. Jammer genoeg lezen we daar niks over.

Een aparte uitslag laat de bewering zien ‘Politici proberen de oorspronkelijke bevolking van ons land te vervangen’. Alleen de Forum-aanhang (48 procent, zowel hoog als laagopgeleid), PVV-kiezers (20 procent van de hoogopgeleide, 40 procent bij de laagopgeleide) en de laagopgeleide SGP-kiezer (18 procent) is hier bevattelijk voor.

Pas echt populair is het geloof in het vooropgezette plan van media, kunst en onderwijs om ons linkse ideeën op te dringen. Trouw meldt er daarom maar meteen bij dat het onderzoek is uitgevoerd door een bureau van door politicoloog André Krouwel, een PvdA’er.

Ook in 2019 is Barracuda op de waakvlam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten