RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Politie na arrestatie actrice Robin Martens: 'Samenleving krijgt korter lontje'

Robin Martens Beeld © Beau

"Dit soort extra geweld hoort er gewoon niet bij." De politie heeft gereageerd op de arrestatie en het tv-optreden van actrice Robin Martens (27). Tijdens het uitgaan in Castricum sloegen bij haar de stoppen door en belaagde ze een agent.

"Een agent hinderen is strafbaar", zegt Ruud Verkuijlen, landelijk programmamanager agressie en geweld bij de politie, tegen RTL Nieuws. "Laat ons gewoon ons werk doen."

Tegen de grond gewerkt

In de nacht van zaterdag- op zondag ging het mis. De ex-Goeie Tijden Slechte Tijden-actrice stuitte na een avondje stappen in de Noord-Hollandse gemeente op een politieoptreden. Een 17-jarige jongen stond met een groot mes te zwaaien. De politie rekende hem in. 

De beste vriend van Martens vroeg volgens Martens aan één van de agenten wie de jongen was die gearresteerd werd. Volgens de actrice werd haar vriend vervolgens door de politieagent naar de grond gewerkt.

Martens raakte naar eigen zeggen in paniek en wilde de agent tegenhouden. Ze was gisteravond te gast bij Beau, waar ze geëmotioneerd vertelt over haar aanhouding wegens het mishandelen van een politieagent. 

Ze zou de agent meerdere keren in het gezicht hebben geslagen. "Ja, ik heb geschreeuwd tegen een agent. Maar in mijn herinnering heb ik hem niet geslagen."

Bekijk hier het fragment van Robin Martens bij Beau:

'Extra geweld hoort er niet bij'

Op plekken waar alcohol en andere middelen worden gebruikt, is de kans op agressie en geweld groter, legt Ruud Verkuijlen uit. "Dat is regelmatig op uitgangsplekken. Onze mensen zijn getraind op hoe je iemand aanhoudt, juist op een drukke avond."

"De avond waar Robin Martens bij was, hielden collega's een man met een mes aan. De agenten die er omheen stonden schermden de collega's af zodat ze veilig hun werk kunnen doen en de verdachte konden aanhouden, boeien en meenemen naar het bureau. Daar hoort dit soort extra geweld gewoon niet bij."

Robin
Lees ook:
Robin Martens bij Beau: 'In mijn herinnering heb ik hem niet geslagen'

Toch gebeurt het steeds vaker. In 2017 had de politie meer dan 1000 keer te maken met agressie en geweld in het uitgaansleven. In 2018 was dat 1400 keer. Dit jaar zijn er tot juli ruim 600 meldingen gemaakt.

Verkuijlen: "Politieagenten doen niet in alle gevallen aangifte, maar melden wel beledigingen. Als ze geschopt of geslagen worden of op een andere manier met agressie of geweld te maken hebben, doen ze daarvan wel aangifte." 

Korter lontje

"Het hinderen van een agent in functie is een strafbaar feit", legt Verkuijlen uit. "Duwen kan daarbij strafbaar zijn. Het leidt namelijk enorm af van op een veilige manier ons werk kunnen doen. Politie en ook hulpverleners hebben absoluut geen behoefte aan omstanders die menen zich met dit soort zaken te moeten bemoeien. Laat ons nou gewoon ons werk doen."

Veel mensen denken volgens Verkuijlen nog steeds dat alleen een bepaalde groep agressief is tegen de politie. "Maar dat is zeker niet waar: het agressief bejegenen van politie en hulpverleners, lijkt gemeengoed. Het lijkt wel of de samenleving een korter lontje krijgt. Mensen laten zich minder makkelijk corrigeren."

Spannend

Gedragspsycholoog Suzie Geurtsen van onderzoeksbureau D&B denkt wel dat alcohol een hele belangrijke rol speelt in situaties waarbij mensen zich met het werk van agenten bemoeien. "Gewoon overdag stappen we veel minder snel op dit soort situaties af", zegt ze. "We kijken wel, want we vinden het spannend als er iets gebeurt."

Mensen worden volgens haar van nature aangetrokken tot dingen die negatief of spannend zijn, maar onder invloed van drank loopt het sneller uit de hand. "Dan hebben we veel minder grenzen. Voor je het weet raak je betrokken."

Robin
Lees ook:
Robin Martens vindt medeleven 'hartverwarmend'

Tijger

Toch zit het volgens Geurtsen best diep in de mens om te blijven kijken als er iets heftigs gebeurt. "Onze hersenen zijn zo ingericht omdat we vroeger in de natuur dat soort situaties moesten bekijken om te overleven", zegt ze. "Als je een tijger miste, overleefde je het niet. Als je een appel aan een boom miste, was er niks aan de hand." 

Geurtsen denkt dat dit gedrag het beste te veranderen is door mensen het goede voorbeeld te geven en te laten zien wat er moet gebeuren in een rampscenario. "Dan creëer je een nieuwe norm, en weten mensen wat ze moeten doen als een heftige situatie zich voordoet."