NOS NieuwsAangepast

Eerste protesterende boeren onderweg naar Den Haag: 'Maat is vol'

De eerste boeren die morgen in Den Haag gaan demonstreren, zijn al onderweg naar de Hofstad. Uit onder meer Texel en de provincie Groningen zijn trekkers vertrokken.

De Texelaars moesten met hun tractoren de boot op:

Eerste boeren vertrekken naar Den Haag

De protestactie van boeren in Den Haag leidt morgenochtend waarschijnlijk tot verkeersoverlast. De organisatoren van de zogeheten Agractie verwachten dat tot wel 2000 tractoren uit heel Nederland naar Den Haag komen. Rijkswaterstaat en Weerplaza verwachten een ongewoon drukke ochtendspits, ook doordat het morgen flink zal regenen en waaien.

De organisatoren van de boerenactie hadden de politie toestemming gevraagd om met tractoren via de rechterbaan van de snelweg naar Den Haag te komen. Tractoren kunnen meestal niet harder dan 40 kilometer per uur en zijn niet toegestaan op de snelweg.

De politie geeft ook morgen geen toestemming en zegt dat tractoren op de snelweg niet worden gedoogd. Gaan ze toch de snelweg op, dan worden ze ervan afgeleid. Op provinciale wegen kunnen de tractoren ook veel oponthoud veroorzaken.

Langzaamaanactie

RTV Drenthe meldt dat boeren morgen op de A28 een langzaamaanactie willen houden over de hele breedte van de snelweg. Vanaf knooppunt Hoogeveen willen ze rond 08.00 uur op beide rijstroken en de vluchtstrook met tractoren rijden. De politie zegt op de hoogte te zijn van dit actieplan. "We gaan dit in de gaten houden en monitoren", aldus een woordvoerder.

Als de tractoren aankomen in Den Haag, dan mogen ze van de gemeente niet allemaal naar het Malieveld. Er mogen daar 75 tractoren op de verharde wegen rond het Malieveld neergezet worden. De rest moet bij het stadion van ADO Den Haag of op het strand van Scheveningen geparkeerd worden. De gemeente regelt shuttlevervoer van die plekken naar het Malieveld.

'De maat is vol'

De boeren zijn boos omdat er volgens hen een negatief beeld over boeren wordt geschetst. "Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers", aldus de organisatoren. "We hebben hart voor ons bedrijf. De onbetrouwbaarheid van de overheid en instanties is voor ons aanleiding om een tegengeluid te geven."

Deze boeren in Bathmen kwamen vanmiddag al bij elkaar om in de stemming te komen:

'De boeren hebben het altijd gedaan'

Het plan van D66 om het aantal kippen en varkens te halveren vanwege de stikstofuitstoot was de directe aanleiding voor de actie. Schapenboer Bart Kemp deed een oproep via Facebook en WhatsApp om met trekkers naar Den Haag te gaan. "Volgens mij wordt het tijd", voegde hij aan het bericht toe.

Het was in eerste instantie een ludieke actie, maar Kemp kreeg "massale steun". Met leden van de Farmers Defence Force, een grote groep boeren, zette hij de Agractie op. Die groep werd dit jaar opgericht na de bezetting van een varkensstal in Boxtel door milieu-activisten. Farmers Defence Force zegt dat de leden zichzelf, collega's en familie willen beschermen en helpen als ze worden geconfronteerd met "de excessen van milieuextremisten".

Verschillende bedrijven en organisaties, waaronder LTO Nederland, staan achter het boerenprotest. Zij ondersteunen de actie financieel, helpen met de organisatie of spreken hun steun uit. Kemp verwacht morgen zo'n 10.000 mensen uit de boerensector op het Malieveld.

'Balans in het debat'

De actiegroep mist naar eigen zeggen de balans in het maatschappelijke debat. "De Nederlandse boeren behoren feitelijk tot de wereldtop, maar dat weten mensen niet", stelt Kemp. "Ze willen dat we stoppen vanwege het milieu. Maar dan moet het voedsel uit andere landen komen, waar de eisen veel minder streng zijn. En dat is nog veel belastender."

Ook is er kritiek op de cijfers over de CO2- en stikstofuitstoot die politici en media naar buiten brengen. Die zouden niet kloppen omdat ze gebaseerd zijn op rekenmodellen, niet op werkelijke metingen. "Wij krijgen het stikstofprobleem in de schoenen geschoven, maar zijn niet de schuldigen", stelt Mark van den Oever, van de Farmers Defence Force.

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de landbouwsector in 2017 verantwoordelijk was voor zo'n 40 procent van de Nederlandse stikstofuitstoot.

De actievoerders vinden verder dat veel politici weinig verstand van de sector hebben, waardoor er onwerkbare regels zijn gekomen. Zo kwam er volgens Van den Oever een onnodig verbod op een coating voor bietenzaad. "Om bijen te redden. Maar bieten bloeien niet, dus er komen ook geen bijen op af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl