RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Tech

Hacken van digitaal speelgoed vaak kinderlijk eenvoudig

Archiefbeeld. Beeld © ANP

Kinderspeelgoed en babyfoons zijn vaak eenvoudig te hacken. Dat is gevaarlijk, omdat cybercriminelen zo toegang kunnen krijgen tot de camera's van de apparaten.

Dat blijkt uit een steekproef van Agentschap Telecom, schrijft De Telegraaf.  

Hoe
Lees ook:
Hoe veilig is digitaal speelgoed van kinderen?

De toezichthouder nam meer dan twintig apparaten onder de loep. Het ging voornamelijk om babyfoons. Een paar digitale speeltjes, zoals bestuurbare robots en digitale poppen, werden onderzocht.

Slecht beveiligde internetverbindingen

In totaal bleek slechts een kwart van de apparaten 'relatief goed beveiligd' te zijn. De beveiliging van vier van de vijf onderzochte speeltjes was volgens de toezichthouder niet op orde. Dat komt omdat de digitale speeltjes gebruikmaken van slecht beveiligde internetverbindingen en onveilige standaardinstellingen hebben.

Omdat het updaten van de apparaten volgens de toezichthouder vaak omslachtig is, installeren gebruikers geen nieuwe veiligheidsupdates op de babyfoons en kinderspeeltjes. Ook dat zou het voor hackers gemakkelijk maken om in te breken.  

Keurmerk digitale consumentenapparaten

De toezichthouder presenteert de resultaten van de steekproef vandaag aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Volgens het Agentschap Telecom zou er een keurmerk moeten komen waar alle producenten van digitale consumentenapparaten aan moeten voldoen.

Eerder bleek ook al uit onderzoek van RTL Nieuws dat kwaadwillenden mee kunnen gluren met duizenden Nederlandse beveiligingscamera's en babyfoons. Het gaat om 14.000 apparaten van de Chinese merken Apexis en Sumpple, die onder andere bij Amazon en de goedkope webwinkels AliExpress en Wish worden verkocht. Ook Bol.com had producten van Apexis in zijn assortiment.

Slim
Lees ook:
Slim speelgoed vaak onveilig: hier moet je op letten