Politiek

Bonusquote – Vrijdag rechtszaak tegen Rutte over Oekraïne-referendum

12-01-2017 17:56

We waren het alweer bijna vergeten maar vrijdag dient de rechtszaak die Forum voor Democratie (FvD) heeft aangespannen tegen de regering-Rutte wegens niet-naleving van de referendumwet. De meervoudige kamer van de rechtbank Den Haag zal zich morgen vanaf 9:30 uur buigen over de vraag of het kabinet bij de afhandeling van het referendum van 6 april 2016, toen 61 procent van de kiezers NEE zei tegen het associatieverdrag met Oekraïne, de referendumwet correct heeft nageleefd.

Advocaat Jan van der Grinten (Kennedy Van der Laan): “De regering doet het voorkomen of zij het begrip ‘zo spoedig mogelijk’ geheel naar eigen inzicht kan invullen. Het gaat haar kennelijk niet om de snelheid waarmee een wetsvoorstel als bedoeld in artikel 11 Wrr kan worden ingediend, maar om de vraag wat zij politiek wenselijk vindt. Op die manier blijft er niets over van de spoed die de wet de regering oplegt. Dat is in strijd met de rechtszekerheid en daarmee wordt het vertrouwen dat de kiezer ontleent aan de referendumwet ondergraven.”

FVD-voorzitter Thierry Baudet: “We zien de uitspraak met veel vertrouwen tegemoet. Het is ook van groot belang voor toekomstige referenda dat de rechter hier nu duidelijkheid over verschaft zodat we niet nog een keer deze vertoning mee gaan maken.”

Wordt vervolgd.