RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Draghi: kritiek van Klaas Knot op ECB-beleid kan schadelijk zijn

ECB-president Mario Draghi. Beeld © AFP

Openlijke kritiek van de bestuurders van centrale banken op de ingeslagen monetaire koers kan schadelijk zijn voor de economie van het eurogebied. Daarvoor waarschuwde de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi maandag in Brussel.

Hiermee reageerde de Italiaan op recente uitlatingen door onder meer het hoofd van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot.

Opkoopprogramma

Knot liet zich media september kritisch uit over het ECB-beleid. Zo stelde hij dat het afgekondigde steunpakket veel te zwaar was voor de economische omstandigheden.

Volgens Knot staat vooral het opnieuw starten van het opkoopprogramma van obligaties niet in verhouding tot de huidige economische condities. "Er zijn gegronde redenen om de effectiviteit in twijfel te trekken", schreef hij in een verklaring. Ook de baas van de Duitse centrale bank Jens Weidmann vond dat de ECB te ver was gegaan.

Knot
Lees ook:
Knot haalt uit naar ECB: maatregelen te zwaar

Draghi zei tegenover het Europees Parlement dat dit soort meningsverschillen 'vrij gebruikelijk' zijn. Ook bij de Federal Reserve waren de stemmen verdeeld toen de Amerikaanse koepel van centrale banken recent de rente verder verlaagde, voerde hij aan.

Wel belangrijk is volgens Draghi de 'vorm waarin de afwijkende mening wordt bekendgemaakt'. Hij voegde eraan toe dat het risico bestaat dat de kritiek de impact van de maatregelen van de ECB kan verzwakken.

Gemor
Lees ook:
Gemor binnen de ECB: wat zegt de kritiek van bankpresidenten?