Direct naar artikelinhoud
trump president vs

BBC: "Meerdere Trump-seksvideo's in omloop, bevestigen CIA-medewerkers"

BBC: "Meerdere Trump-seksvideo's in omloop, bevestigen CIA-medewerkers"

De vroegere Britse MI6-agent Christopher Steele is niet de enige die beweert dat de Russen belastende informatie over Donald Trump hebben. CIA-medewerkers hebben laten weten dat er niet één, maar meerdere Trump-tapes "van seksuele aard" bestaan, meldt de BBC vandaag. De opnamen zouden zijn gemaakt tijdens het verblijf van Trump in Rusland in 2013.

Dit meldt BBC-verslaggever Paul Wood, die de afgelopen maanden onderzoek deed naar de beschuldigingen in het omstreden dossier met mogelijk belastende informatie over Trump. 

Russische bronnen zouden tegen oud-spion Steele hebben gezegd dat Trump in de presidentiële suite van het Ritz Carlton in Moskou hoeren had ontvangen. In de suite verbleven eerder president Obama en zijn vrouw. Om die reden ('Hij haat hem', aldus de memo van Steele) zou Trump de vrouwen hebben ingehuurd die hem op golden showers (urinedouches) zouden hebben getrakteerd. Dit zou een soort wraakoefening zijn geweest van Trump op de Obama's. Het tafereel zou zijn opgenomen door de FSB, de Russische geheime dienst.

Wood zegt dat hij de beschuldigingen voorlegde aan de CIA-medewerkers die waren belast met de zaak. Ze wilden echter niet met hem praten. Wood: "Ik kreeg een bericht terug dat er "meer dan één tape" is, "audio én video". Opgenomen "op meerdere dagen", op "meerdere plekken". In de Ritz Carlton in Moskou maar ook in St. Petersburg. En dat het materiaal "seksueel van aard" was."

De CIA zou van mening zijn, aldus Wood, dat de claims van de Russen dat zij belastende informatie over Trump hebben, "geloofwaardig" zijn. Een hoofd van een inlichtingendienst in een Oost-Europees land zou dit in augustus ook hebben bevestigd. De BBC-journalist zegt dat een gepensioneerde spion hem dit toen meldde. Het Amerikaanse blootblad Penthouse heeft vandaag gezegd een miljoen dollar te betalen aan de Rus die het blad aan een Trump-video helpt.

De presidentiële suite in het Ritz-Carlton in Moskou.

Goede contacten

Steele is inmiddels ondergedoken, zo meldde de Britse krant The Telegraph eerder vandaag. De oud-spion, die jarenlang voor MI6 werkte, zou "doodsbang zijn voor zijn veiligheid" nu zijn identiteit op straat ligt. Volgens een bron dichtbij Steele zou hij bang zijn voor Russische vergeldingsmaatregelen.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde gisteren dat Steele de man was achter het 35 pagina's tellende document waarin de seksuele uitspattingen van Trump in Moskou staan beschreven. Tot nu toe is niets bewezen van de beschuldigingen. Trump deed het document gisteren al af als 'nepnieuws'. 

Steele zou woensdagochtend zijn huis in Surrey halsoverkop hebben verlaten toen duidelijk werd dat zijn identiteit zou uitlekken. Volgens The Telegraph pakte hij gauw wat spullen en dook hij onder. Tegen zijn buren, bij wie hij zijn kat achterliet, zei de oud-spion dat hij weg zou zijn "voor een paar dagen". Een bron in zijn omgeving zegt dat Steele "geschokt" is dat zijn naam nu bekend is geworden. "Hij is doodsbang voor zijn veiligheid en die van zijn familie", aldus deze bron. Zijn vrouw en kinderen waren woensdag niet thuis. 

Steele begon in 2009, na zijn vertrek bij MI6, in Londen het onderzoeks- en inlichtingenbureau Orbis Business Intelligence, samen met een zakenpartner. Dit bureau kon door particulieren en bedrijven worden ingeschakeld voor onderzoeken. Hij werd vorig jaar door een bureau in Washington ingeschakeld om te spitten in het verleden van Trump.

(Lees verder onder de video.)

Aanvankelijk werd dit gefinancierd door Republikeinen die Trump wilden stoppen in zijn poging om president te worden. Later steunden Democraten dit onderzoek. Zijn zakenpartner Christopher Burrows wil niet bevestigen of ontkennen dat hij het omstreden document heeft opgesteld.

De ex-spion heeft de reputatie dat hij goede contacten heeft in Rusland. Hij werkte twintig jaar als Rusland-expert bij de buitenlandse geheime dienst van de Britten. Ook zou hij in 1990 als spion zijn ingezet in Moskou. Nadat Trump tot kandidaat van de Republikeinen was gekozen, klopte het bureau in Washington bij de Democraten aan met de resultaten van Steeles onderzoek. Hij deelde zijn bevindingen, die gebaseerd waren op bronnen van zijn goede bronnen in Rusland, toen ook met de FBI.

De oud-spion baseert zijn informatie op een aantal bronnen, onder wie een informant in het Kremlin, een voormalige Russische inlichtingenofficier en een hoge ambtenaar van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Een andere bron zou een naaste medewerker van Trump zijn.