Direct naar artikelinhoud
Rondje EuropaItalië

Meer pinnen? Italianen voelen er niks voor

Een souvenirwinkeltje in Rome. In Italië wordt veel minder gepind dan in Nederland. En veel Italianen, die enthousiast de belasting ontduiken, willen dat graag zo houden.Beeld REUTERS

Italianen zijn enthousiaste belastingontduikers. Het ministerie van financiën schat jaarlijks ongeveer honderd miljard euro mis te lopen. Elk kabinet onderneemt wel een poging om daar iets aan te doen. De nieuwe regering van Giuseppe Conte is nog op zoek naar een doeltreffende maatregel. Conte werkt aan de begroting van 2020 en kan extra inkomsten heel goed gebruiken – de Italiaanse overheid komt immers permanent honderden miljarden euro’s tekort.

De vereniging van grote werkgevers Confindustria wil de regering een handje helpen en is met een plan gekomen. Confindustria stelt voor om elektronische betalingen aan te moedigen en die in contanten te ontmoedigen. Mensen die bancaire overboekingen doen en betalen met pinpas en creditcard krijgen twee procent krediet bij de belastingdienst. Hun banken houden die transacties bij. Tegelijkertijd moeten rekeninghouders die meer dan 1500 euro per maand cash opnemen twee procent belasting over dat bedrag betalen. De inkomsten voor de overheid uit het tweede deel van dit plan zouden al direct zo’n 3,4 miljard euro per jaar zijn. Het eerste deel gaat na verloop van tijd veel opleveren. De gedachte erachter is dat hoe meer van die elektronische en dus traceerbare betalingen er worden gedaan, hoe meer inkomsten op de radar van de belastingdienst verschijnen en hoe meer belasting daarover wordt betaald. Sommige economen vinden het een prima plan. Ze benadrukken dat de Italianen een mentale ommezwaai moeten maken: overal en altijd pinnen moet normaal worden. Dat is nu niet zo. In 2017 deden de Italianen gemiddeld nog geen vijftig elektronische betalingen per jaar; Nederlanders deden er vijf keer zo veel. 

Maar de protesten zijn luider. De vereniging van winkeliers Confcommercio vindt dat eerst de gebruikskosten van betalingsautomaten omlaag moeten. De linkse voormalige minister van financiën Vicenzo Fisco ziet er ook niet veel in: “Een groot deel van de belastingontduiking vindt zonder contanten plaats; bedrijven manipuleren simpelweg hun boekhouding.” De populistische Lega-leider Matteo Salvini kent de hardnekkige liefde van zijn landgenoten voor contante betalingen: niemand weet dan wat je met je geld doet. In een talkshow verwoordt hij waarschijnlijk de mening van de meeste Italianen: “Wat een krankzinnig voorstel. Je betaalt al belasting over het geld dat je verdient en als je dan je éigen geld cash opneemt moet je daar nóg een keer belasting over betalen? Ik mag toch zeker zelf weten wat ik met mijn geld doe?

Lees ook:

Premier Italië paait belastingontduikers

Betaalmoraal - Interview - Ook belastingontduikers stemmen. Daarom is de Italiaanse premier Renzi niet té streng voor hen, leggen twee economen uit.

Paniek bij Italianen met zwart spaargeld

Reportage - Zwartspaarders trekken massaal hun Zwitserse rekeningen leeg.