NOS Nieuws

Sanquin werft 5000 niet-westerse bloeddonoren

De afgelopen tijd hebben zich ongeveer 5000 mensen met een niet-westerse achtergrond gemeld als nieuwe bloeddonor. Minister Bruins schrijft aan de Tweede Kamer dat dat mede het gevolg is van de campagne die Sanquin voerde.

Er is een tekort aan donoren met een niet-westerse achtergrond. Die hebben vaak een net iets andere bloedgroep dan autochtone Nederlanders. Ze kunnen mensen van dezelfde afkomst beter helpen.

Daarom startte Sanquin deze zomer een campagne om mensen met een Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse of Surinaamse achtergrond over te halen zich te melden als bloeddonor. Die campagne lijkt vruchten afgeworpen te hebben.

Ook de wervingscampagne van vorig jaar onder gamers is succesvol gebleken. Naar aanleiding daarvan hebben zich ongeveer 7400 nieuwe donoren gemeld. Het gaat dan vooral om spelers van het spel League Of Legends. Sanquin maakte reclame in dat spel en beloonde donoren ook binnen de game.

Mannen ondervertegenwoordigd

In zijn brief aan de Kamer schrijft Bruins dat de focus van Sanquin de komende tijd vooral zal liggen op het vinden van nieuwe mannelijke donoren. Die zijn nu nog ondervertegenwoordigd vergeleken met vrouwen, terwijl ze juist erg aantrekkelijk zijn als donorgroep.

Mannen kunnen frequenter bloed geven dan vrouwen. Bovendien hebben ze minder vaak een te lage ijzervoorraad in hun bloed, waardoor iemand niet mag doneren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl