Translate

zondag 22 september 2019

1 oktober doen 10.000 boeren en 2.500 trekkers mee op het Malieveld voor de protestactie tegen inkrimpen veestapel ( programma in het artikel )



10.000 boeren doen mee aan Agractie




Mede-organisator Bart Kemp schat dat er op 1 oktober 10.000 boeren zullen deelnemen aan het protest Agractie in Den Haag. Kemp schat ook dat er 2.500 trekkers richting het Malieveld zullen rijden.
Daarnaast geniet de boerenactie steun van buiten de sector. Via de website van Agractie - de naam die verbonden is aan het protest - hebben ruim 12.000 mensen hun sympathie uitgesproken voor de Nederlandse landbouwsector.
De gemeente Den Haag heeft toestemming gegeven voor 150 trekkers op het Malieveld. Op een parkeerplaats vijf minuten van het Malieveld af kunnen ook trekkers staan. Er rijden pendelbussen vanaf deze parkeerplaats naar het Malieveld om de boeren te vervoeren.

Trekkertocht

Het Openbaar Ministerie (OM) wil trekkers weigeren bij de stadsgrens. Woordvoerder van het OM Vincent Veenman geeft echter aan dat het Openbaar Ministerie geen rol speelt in het besluit of er wel of geen trekkers worden toegelaten in het centrum van Den Haag, en dat het OM bovenstaande ook niet gezegd kan hebben. „Het zal gaan om afspraken tussen boeren en de gemeente.”
De organisatie van Agractie, bestaande uit Kemp, Farmers Defence Force (FDF) en partners, is in overleg met de nationale politie of de trekkertocht over de snelwegen gedoogd kan worden. Mocht de politie hiermee akkoord gaan, kunnen alle trekkerrijdende boeren zich verzamelen bij een ontmoetingsplaats ten oosten van Utrecht stad. Wanneer de politie de stoet niet gedoogd, is het aan de boeren individueel om een alternatieve route naar de hofstad te rijden. Gezien de lange reistijd en om de overlast voor het overige verkeer te minimaliseren, rijden veel boeren 's nachts.

Standpunten

Op de website van Agractie worden voor het eerst de doelen van het protest eenduidig geformuleerd. In de appgroepen circuleerden diverse motieven. De organisatie schept nu duidelijkheid.
De doelen zijn:
  1. Geen gedwongen verdere inkrimping van de veestapel.
  2. Strikt onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof door een onafhankelijke partij die door de gehele sector wordt ondersteund en geaccepteerd. Geen rekentools.
  3. Het beleid rondom gewasbeschermingsmiddelen moet gebaseerd zijn op wetenschappelijke feiten. Niet op aannames en emotie. Hierover moet helderheid komen naar de burger.
Daarnaast worden ook andere speerpunten geformuleerd die een blijvende verandering in aanzien van de landbouwsector moeten realiseren.
  1. De kloof tussen boer en burger verkleinen
  2. Balans in het maatschappelijke debat
  3. Een verenigde stem vanuit de agrarische sector laten horen
  4. Nederlandse boeren weer trots maken
  5. Positieve beïnvloeding van de politiek
  6. Langdurige, grootschalige en landelijke promotiecampagne

Programma

Met het online gaan van de website, is er ook duidelijkheid over hoe het protest eruit moet gaan zien.
  • 13:00 uur - Start inhoudelijk programma
  • 13:15 uur - Toelichting initiatief Agractie
  • 13:45 uur - Herwaardering landbouwbijdrage
  • 14:00 uur - Reactie(s) politiek Den Haag
  • 14:30 uur - Bijdrage Bekende Nederlander
  • 15:00 uur - Afsluiting inhoudelijk programma
Wat de bijdrage van de bekende Nederlander moet worden en wie dit überhaupt is, moet nog worden bepaald. Er zijn mensen benaderd, maar over wie dat zijn laat co-organistor Kemp niets los. Mogelijke boegbeelden zijn Yvon Jaspers en Bennie Jolink, maar dat is louter speculatie.

Publieksvriendelijk

De grootste zorg van belangenorganisaties zoals de Productenorganisatie Varkenshouderij, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, is de publieksvriendelijkheid van de actie. Zo zeggen voorzitters Linda Janssen, Hennie de Haan en Harm Wiegersma. Ook LTO drukt in een statement boeren op het hart dat de publieksvriendelijkheid randvoorwaardelijk is voor het slagen van het protest.
De organisatie van de Agractie pleit hier nu ook voor. De toon van de eerdere agressieve communicatie, die is ingezet door Farmers Defence Force, is afgezwakt. In de app-groepen pleiten de beheerders voor gemoedelijkheid en zelfcontrolerend gedrag.
„Wij staan voor een honderd procent respectvolle en vreedzame demonstratie. Geen toestanden. Spreek iedereen daar op aan. Er is maar weinig nodig om de vlam in de pan te doen slaan,” laat de organisatie over What's App weten aan de achterban. Via Twitter gaan er geruchten rond dat ook dierenrechtenactivisten en klimaatactivisten in Den Haag aanwezig zullen zijn om een tegenprotest te organiseren. De belangenorganisaties zijn het erover eens dat het uit de hand lopen van Agractie contraproductief zal werken en de landbouw grote imagoschade zal opleveren.
Dit artikel is geüpdatet op 21 september.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten