Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump wil subsidie intrekken van universiteiten die 'te positief zijn over de islam'

  •  
22-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
TOPSHOT-US-TRUMP-POLITICS

© 2017-01-16 14:18:24 TOPSHOT - US President-elect Donald Trump boards the elevator after escorting Martin Luther King III to the lobby after meetings at Trump Tower in New York City on January

De regering Trump dreigt de subsidie te schrappen van een onderwijsprogramma over het Midden-Oosten dat wordt aangeboden door de University of North Carolina (UNC) en Duke University, omdat het lesmateriaal te positief zou zijn over de islam.  In een brief van het ministerie van Onderwijs, gedateerd op 29 augustus, worden de universiteiten gesommeerd om voor 22 september hun lesprogramma te herzien of hun subsidie – die al meer dan een decennium standaard wordt toegekend – te verliezen. De samenwerkende universiteiten ontvingen vorig jaar 235.000 dollar uit het fonds voor onderwijs gericht op buitenlandse taalgebieden. De brief beschuldigt de onderwijsinstellingen van oneigenlijk gebruik van overheidsgeld voor ‘ideologische prioriteiten’ en het promoten van ‘de positieve aspecten van de islam’ maar niet die van het christendom of jodendom.
In de onderwijswereld is geschokt gereageerd op deze volstrekt ongebruikelijke en verregaande inmenging met het curriculum. Henry Reichman, voorzitter van de commissie voor onderwijsvrijheid namens de American Association of University Professors verklaart aan NBC :
"Gaat de regering nu subsidies toekennen op basis van de meningen van de docenten, of de insteek van elk vak? De geur van rechtse politieke correctheid die hier omheen hang kan zeker verregaande impact hebben."
Jay Smith, professor geschiedenis aan UNC, spreekt van ‘ideologisch gedreven intimidatie’ en roept de schrijver van de brief op om bij zijn leest te blijven en het oordeel over wat een ‘volledig begrip’ van het Midden-Oosten is aan de experts over te laten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.