Kees van Dijkhuizen (ABN Amro)
NOS NieuwsAangepast

Bankiers beloven schonere wereld; ABN wil 'ver voor 2050' duurzaam zijn

ABN Amro bouwt de komende jaren de leningen aan olie- en gasbedrijven af en zit over een aantal jaar volledig in duurzame energie. Dat verwacht ABN Amro-bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen. "Het is nog te vroeg om te zeggen wanneer dat precies zal zijn, maar dat zal ver voor 2050 zijn", zegt Van Dijkhuizen.

De bank bevestigt die belofte op de bijeenkomst, vandaag, met internationale bankiers in New York bij de Verenigde Naties. 130 bankiers uit verschillende landen ondertekenen daar een belofte, de Principles for Responsible Banking, waarin ze beloven meer te doen om de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Samen vertegenwoordigen de banken 47.000 miljard dollar aan vermogen. Dat is een derde van het vermogen dat bij banken wereldwijd is ondergebracht.

Ralph Hamers van ING, Kees van Dijkhuizen van ABN Amro en Peter Blom van Triodos zijn namens de Nederlandse banken van de partij. Ook de Rabobank en de Volksbank (SNS, RegioBank, ASN) onderschrijven de afspraken.

Stoppen met steenkool

"We beloven dat we de goede dingen gaan doen, niet alleen erover praten", zegt Kees van Dijkhuizen van ABN Amro. "We zijn bijvoorbeeld onze energie-investeringen aan het verduurzamen. Vorig jaar bestond 7 procent daarvan uit hernieuwbare industrie. Volgend jaar is dat 20 procent. We zijn ernaar aan het kijken wanneer dat 100 procent is, maar dat gaat snel."

Een woordvoerder van de bank laat weten dat Van Dijkhuizen toegelicht heeft wat hij denkt dat er gaat gebeuren. De bank heeft niet besloten om de olie- en gasportefeuille af te bouwen. De bank is in gesprek met olie- en gasklanten om te kijken hoe ze kunnen veranderen en leent meer uit aan duurzame energie.

ING zei eerder vanaf 2025 geen bedrijven meer te financieren die meer dan 5 procent van hun stroom opwekken met steenkool. Er binnenkort helemaal mee stoppen gaat Hamers te ver.

"Een groot deel van de wereld, inclusief Nederland, draait nog op olie en gas. Er is nog niet voor alles een alternatief", zegt Hamers over zijn klanten die in de fossiele energie zitten. "Je moet ze niet uitsluiten, je moet ze juist meenemen. Uitsluiten lost niets op. We hebben dialoog met onze klanten en proberen ze in beweging te krijgen."

Vliegreis

Tientallen bankbestuurders zijn dus naar New York gevlogen om klimaatafspraken te maken. Van Dijkhuizen ziet in dat het voor het klimaat niet heel handig is om allemaal het vliegtuig te nemen. "We zouden eigenlijk net als Gretha Thunberg moeten gaan varen, maar dat duurt vrij lang. Ik doe in New York meer, ik koppel het aan kantoorbezoek. Dat zou ik anders ook afgelegd hebben, het is dus niet een extra reis."

"Iedereen reist en gebruikt ook een auto die op benzine rijdt. We zetten nu samen een beweging in gang om daar vanaf te komen", zegt Hamers van ING. "Nu banken dit wereldwijd samen beloven kun je impact maken. Vorig jaar stond ING er alleen voor. Eén bank lost niks op. Ik krijg in mijn eentje niks in beweging. Maar als we nu 130 banken wereldwijd hebben, dan krijg je impact."

Kritiek

Milieudefensie vindt het goed om te horen dat er nu principes zijn vastgelegd, maar vindt de afspraken te vrijblijvend. "Banken in Nederland lenen nog volop aan allerlei zaken zoals nieuwe gas- en olievelden", zegt Evert Hasssink van Milieudefensie. "Dit is niet de eerste mooie verklaring. Banken kijken nog vooral maar de winst en doen in de praktijk minder dan ze doen voorkomen."

De deelnemende banken beloven jaarlijks te rapporteren in hoeverre ze hun leningportefeuilles hebben aangepast naar aanleiding van de klimaatbeloftes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl