Touroperator Thomas Cook houdt ultiem overleg, terwijl gasten gegijzeld worden in hotel: “2.000 euro betalen of we mogen niet weg”

De noodlijdende touroperator Thomas Cook houdt zondagvoormiddag een ultiem overleg om te vermijden dat het bedrijf failliet gaat. De oudste touroperator ter wereld heeft nog maar enkele uren om 200 miljoen pond (226 miljoen euro) te vinden. Ondertussen worden klanten van Thomas Cook onder druk gezet om extra kosten te betalen. Klanten vertellen hoe ze vastgehouden worden in een hotel in Tunesië tot de uitbater geld krijgt.

Thomas Cook heeft dringend geld nodig. Hoewel het eerder al 1 miljard euro aan vers kapitaal beloofd was door de Chinese aandeelhouder en de banken, heeft de touroperator nog eens 226 miljoen euro nodig om de winter door te komen. Want nu moet Thomas Cook de hotels reserveren voor de zomervakantie.

Volgens de BBC en andere Britse media houdt de top van het bedrijf zondagvoormiddag een ultiem overleg met de grootste aandeelhouders en de kredietverstrekkers. De vergadering zou plaatsvinden bij advocatenkantoor Slaughter & May in de Britse hoofdstad.

Thomas Cook zou hopen dat de Britse overheid hulp zou bieden. Er zouden volgens de bron gesprekken lopen, al schreef de Britse krant The Times zaterdag ook al dat het weinig waarschijnlijk is dat de overheid effectief zou tussenkomen.

Over de inhoud van de gesprekken die zondag gehouden worden, wordt nog niets gezegd.”Ik hoop dat de gesprekken een positieve uitkomst hebben”, zei de Britse minister Brandon Lewis aan Sky News. “We hopen dat Thomas Cook kan blijven bestaan”, zegt buitenlandminister Dominic Raab.

Ongerustheid

Indien Thomas Cook geen oplossing vindt, dreigt het een van de komende dagen failliet te gaan. In dat geval zou er een oplossing moeten worden gezocht voor 600.000 toeristen die wereldwijd met de organisatie op reis zijn. Daar zijn ook meer dan 10.000 Belgen bij, zo luidde het vrijdag bij Thomas Cook België.

Ondertussen groeit de ongerustheid bij klanten van Thomas Cook wereldwijd. Reizigers maken zich zorgen of ze wel thuis zullen geraken, terwijl hoteluitbaters zich afvragen of ze ooit nog geld gaan zien van Thomas Cook.

LEES OOK. Thomas Cook op randje van failliet: wat als ik al een reis heb geboekt? (+)

In Tunesië klagen Britse hotelgasten dat ze opgesloten worden in het hotel en dat ze gigantische extra kosten moeten betalen voor ze kunnen vertrekken.

Ryan Farmer uit Leicestershire doet zijn verhaal aan BBC radio. Volgens hem vroegen de uitbaters van hotel Les Orangers in Hammamet, vlak bij Tunis, alle gasten die op punt stonden om te vertrekken “om extra kosten te betalen”. “Het begon om 16 uur toen er een mededeling kwam dat alle mensen die vandaag zouden vertrekken, naar de receptie moesten komen om deze extra som te betalen, duidelijk gezien te situatie van Thomas Cook”.

Farmer hoorde dat een 80-jarige vrouw meer dan 2.000 pond (ca 2.200 euro) moest betalen. Andere gasten zouden sommen van 1.800 tot 2.500 pond (2.038 tot 2.830 euro) moeten betalen.

Volgens de Britse gast zijn er gewapende veiligheidsagenten aan de poorten van het hotel gepositioneerd, die de deuren op slot houden als de gasten weigeren te betalen. “Ik zou dit beschrijven als gegijzeld worden.”

Operatie Matterhorn

Als de gesprekken op niets zouden uitlopen, en als de touroperator vannacht failliet gaat, dan bereidt de Britse overheid ‘operatie Matterhorn’ voor: een gigantische operatie om alle 160.000 Britse toeristen te repatriëren die vast zouden komen te zitten in het buitenland. Die evacuatie zou de Britse belastingbetaler 600 miljoen pond (679 miljoen euro) kosten.

In België is Thomas Cook (met ook het merk Neckermann) aangesloten bij het Garantiefonds Reizen. Alle pakketreizen vallen onder de bescherming van het garantiefonds. Daardoor is iedereen verzekerd van de uitvoering van zijn vakantie, of van een terugbetaling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen