Direct naar artikelinhoud
Ebola

Tanzania weigert ebola-informatie te geven

Tanzania weigert ebola-informatie te geven
Beeld RV

Het Oost-Afrikaanse Tanzania weigert informatie te verstrekken over enkele vermoedelijke ebola-gevallen in het land. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gemeld in een zeldzaam kritische verklaring. Transparantie en snelheid zijn cruciaal bij de bestrijding van de levensgevaarlijke ziekte, die zeer besmettelijk is en zich snel kan verspreiden. De autoriteiten in Oost-Afrika zijn al enige tijd op hun hoede voor overslaan van het virus vanuit de Democratische Republiek Congo, waar een uitbraak in een jaar al ruim 2000 doden heeft gekost.

De WHO zegt in een verklaring dat zij twee weken geleden op de hoogte werd gebracht van de dood van een vrouw in Dar es Salaam, die positief was getest voor ebola. De vrouw was twee dagen eerder overleden. Volgens de organisatie maakten anonieme bronnen daarnaast melding van nog twee mogelijke gevallen.

De Tanzaniaanse regering verzekert tot nu toe dat het land geen bevestigde of vermoedelijke gevallen van ebola heeft en weigert klinische gegevens en onderzoeksresultaten in te laten zien. Waarom zij dit doet, is onbekend. Volgens waarnemers speelt mogelijk een rol dat Tanzania sterk afhankelijk is van toerisme en dat het bezoekers niet wil afschrikken.

Lees ook:Vijf vragen over de nieuw ontdekte ebola-medicijnen

Terwijl Congo met een ebola-uitbraak kampt, presenteren onderzoekers twee medicijnen die het gevreesde virus succesvol lijken te bestrijden. Vijf vragen over de ontdekking.