Rijzende ster Maxim (29) is de eerste broodsommelier van Nederland: ‘Ik wist niet eens dat deze functie bestond’
Koken en EtenMaxim Rolvink (29) werkt sinds zijn dertiende al in de bakkerij. Vroeger bij zijn vader in Bennekom, tegenwoordig in Amsterdam bij restaurant Wils, het nieuwste restaurant van chef-kok Joris Bijdendijk. Rolvink is broodsommelier: de eerste van ons land.
Een sommelier is meestal iemand die zich gespecialiseerd heeft in wijn. Hij of zij weet bijvoorbeeld precies welke wijn perfect smaakt in combinatie met de gerechten van een restaurant. Tegenwoordig bestaan er veel meer soorten sommeliers: theesommeliers, watersommeliers en zelfs olijfoliesommeliers.
België en Duitsland gingen ons al voor. De Duitse Sonja Laböck en de Vlaamse Lutgart Lyen zijn beide broodsommelier. Maxim Rolvink, van oorsprong boulanger, vult dat rijtje aan met zijn nieuwe titel. Hij maakt verschillende broden die de gerechten van Bijdendijk en brigade aanvullen of versterken. Denk bijvoorbeeld aan een zoete brioche bij het dessert of een focaccia met op open vuur gegrilde tomaat of groenten. Chef-kok Bijdendijk opent restaurant Wils op 8 oktober.
Creatieve technieken
,,Ik had de term broodsommelier nog nooit gehoord. Ik wist niet eens dat deze functie bestond’’, vertelt Rolvink. De jonge bakker was op zoek naar nieuwe impulsen in de keuken. Ruim twee jaar heeft hij bij een biologische en ambachtelijke bakkerij gewerkt, waar hij voor de horeca broden heeft ontworpen. ,,De koks in de keuken houden meer van verrassende broden die niet te koop zijn bij een doorsnee bakker. Ik vind het ook veel leuker om met creatieve technieken te werken.’’
Een voorbeeld van zo’n creatieve techniek is het brood maken op kefir, ofwel gefermenteerde zuivel, in plaats van desems of gist. De boulanger zegt dat het brood op basis van kefir veel smaakvoller wordt. Bovendien is het iets wat in Nederland nog niet gedaan wordt. De nieuwbakken broodsommelier zit vol met ideeën: ,,Ik wil een brood maken waarbij ik het graan laat ontkiemen en een percentage daarvan door het deeg draai. Hierdoor komen er veel meer voedingsstoffen vrij waardoor er een andere, nieuwe smaak wordt gecreëerd. Dat is wat ik wil: smaak creëren.’’
Nieuwsgierig naar granen
Wat moet je kunnen om broodsommelier te worden? ,,Je moet je granen en technieken kennen’’, begint Rolvink. ,,Iedereen kan brood maken met 3 procent gist, maar kun je het ook met 0,2 procent? Dat is nog maar de vraag. Daarnaast ontwikkel je je eigen brood, waarvoor je op zoek gaat naar de juiste granen en de perfecte combinaties daarin. Je moet nieuwsgierig zijn naar de granen en de verschillende technieken.’’ Rolvink bezoekt molenaars door heel Nederland. ,,Mijn favoriet is de Zandhaas uit Sandpoort. Zij ontwikkelen hele moeilijke bloem dat laag is in gluten.’’
Rolvink is nu nog de enige broodsommelier in ons land, maar vindt dat het beroep wel de potentie heeft om te groeien. ,,Er zijn wel restaurants die hun eigen brood maken, maar ik weet niet of er restaurants zijn die vervolgens ook die broden combineren met gerechten. Brood is niet meer vanzelfsprekend volkoren of wit.’’
Bakker worden? Tegenwoordig komt er veel meer bij kijken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze inkomsten moet je opgeven bij de belastingaangifte: ‘Risico op boetes’
-
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
Met carnaval vloeit het bier weer rijkelijk. Een paar glazen te veel kunnen je de volgende ochtend een vreselijke kater bezorgen. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit waarom we ons na een nacht doorhalen zo beroerd voelen, en of daar nog iets tegen te doen valt. -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
Minder alcohol en meer sporten is natuurlijk prima. Toch mogen we af en toe nog wel onze vingers aflikken omdat er wat te vieren valt. Drie professionele zoetekauwen testten acht kant-en-klare slagroomtaarten. ,,Van binnen en van buiten is deze taart precies in balans, daar gaat het om.’’ -
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Is je bankrekening bijna leeg, maar wil je wel lekker eten? De budgetreceptenkalender staat vol goedkope en gezonde lekkernijen. Zelfs chef-kok Herman den Blijker bewijst dat met slechts een paar euro de maag kan worden gevuld. ,,Het hoeft niet veel te zijn. Als het maar voedzaam is.”Rotterdam -
Het glas bepaalt de smaak van de wijn weet Hamersma: ‘Rode wijn heeft graag wat meer ruimte’
Een wijnmaker kan nog zo zijn best hebben gedaan een prachtige wijn in de fles te krijgen, dan nog kun je de smaak om zeep helpen. Simpelweg door het edele vocht in een verkeerd glas te schenken. Wijnexpert Harold Hamersma legt uit welke glazen je met kerst het best op tafel kunt zetten. ,,Duralex-glazen zijn niet geschikt voor wijn.”
-
PREMIUMKoken & eten
Hubert (32) begon met ‘pilsjes hakken’ en drinkt nu bier voor zijn werk
-
-
-
PREMIUM39
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’
Debby Gerritsen weet raad als het gaat over de liefde, lust en relaties. Deze week wederom een seksuele kwestie: de man van Marlene wil geen seks meer en wil er ook niet over praten. Ze wil niet bij hem weg, maar wel graag weer een seksleven. -
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
Wat is de beste inductiekookplaat van 60 cm breed? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMbedrijvigheid
Banketbakkerij Gustaf: Nu oliebollen, straks skyline van Hengelo
-
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht -
-
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten