Videospeler inladen...

Wereldwijd 4 miljoen betogers op straat voor klimaat, in Brussel 15.000 deelnemers

Over de hele wereld komen mensen vandaag op straat voor een derde wereldwijde klimaatstaking. Het is het startschot van een week vol acties in ruim 150 landen voor een beter klimaatbeleid, aan de vooravond van een VN-klimaattop. Op verschillende plekken zijn er honderdduizenden mensen op straat gekomen, in ons land stappen zo'n 15.000 mensen op in Brussel. 

De wereldwijde klimaatstaking is een uitloper van "Fridays for future", de beweging die geïnspireerd werd door de eerste klimaatspijbelaar Greta Thunberg. Voor de derde keer worden wereldwijd tegelijk honderden acties gehouden voor een beter klimaatbeleid. De beweging zelf heeft het over duizenden acties in ruim 150 landen.

Het startschot is gegeven in Australië. In Sydney, Melbourne en hoofdstad Canberra zijn duizenden mensen, veelal scholieren en studenten, op straat gekomen. Ook in kleinere Australische steden waren er acties. De universiteiten lieten al weten dat ze betogende studenten niet gaan straffen. Ook de Australische vakbonden steunen de acties. Volgens de organisatie zijn er in de verschillende Australische steden samen ruim 300.000 mensen op de been gekomen.

Foto uit Sydney:

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Ook op het eiland Vanuatu in de Stille Oceaan zijn er acties:

Voor de kantoren van het ministerie van Huisvesting in New Delhi in India hebben tientallen mensen betoogd. "We willen actie voor het klimaat én propere lucht", klinkt het daar. New Delhi is een van de meest vervuilde steden ter wereld.

Foto uit New Delhi:

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

In Thailand zijn de actievoerders op straat gaan liggen voor het klimaat:

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Op de Filipijnen is Pikachu van de partij om aandacht te eisen voor het klimaat:

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De acties beperken zich niet tot Oceanië of Zuidoost-Azië. Ook in Europa zijn er protestacties. Dat is onder meer het geval in Tsjechië:

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Maar ook in Duitsland: over heel dat land alleen al zijn er vele tientallen acties. Zo houden deze betogers het autoverkeer tegen:

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Maar ook aan de Branderburger Tor in hoofdstad Berlijn wordt betoogd:

AFP or licensors

In New York, in de Verenigde Staten, kwamen meer dan 100.000 mensen op straat. 

Bekijk hieronder de reportage en toelichting van onze Amerikacorrespondent Björn Soenens in New York:

Videospeler inladen...

De jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg sprak een grote massa toe. "Er komt verandering aan, of ze dat nu willen of niet", zei ze. "Als jij tot die kleine groep mensen behoort die zich bedreigd voelen door ons, dan hebben we zeer slecht nieuws voor jou, want dit is nog maar het begin."

In ons land

Ook in ons land wordt opnieuw betoogd. Voor Youth For Climate is de betoging de aftrap voor het "tweede seizoen" van klimaatacties. In de voormiddag waren er enkele lokale acties in Leuven, Mechelen, Geel en Antwerpen. In Antwerpen zijn 600 à 800 mensen op straat gekomen. Dat maakt het een van de grootste Antwerpse klimaatacties tot nog toe.

Daarna zakten de actievoerders af naar het Brusselse Noordstation, waar de klimaatstaking om 13.30 uur van start ging. Rise for Climate, de Klimaatcoalitie, Youth for Climate, Teachers for Climate, Workers for Climate en verschillende wetenschappers hebben aangegeven deel te nemen. En ook de vakbonden ACV en ACLVB steunen de wereldwijde klimaatstaking. De socialistische vakbond ABVV heeft bovendien een stakingsaanzegging ingediend. Volgens de politie zijn er 15.000 deelnemers in Brussel.

In de video hieronder vertellen jongeren waarom ze vandaag in Brussel mee betogen. (Klik op de afbeelding om de video te starten.)

Videospeler inladen...

Kyra Gantois: "Heb lang getwijfeld om te komen"

Een opvallende aanwezige tussen de klimaatbetogers in Brussel is Kyra Gantois. De mede-oprichtster van Youth for Climate brak onlangs met de beweging. Toch is ze na lang twijfelen naar Brussel afgezakt, want ze blijft strijden voor het klimaat. "Ik heb Youth for Climate opgericht voor een reden. Die is er nog altijd en daarom sta ik hier. Dat ik niet meer in de kerngroep zit, betekent niet dat ik niet meer voor het klimaat wil vechten. Ik word nog altijd begroet door de leden van de beweging en mensen langs de kant zeggen dat ze het fijn vinden dat ik er ben. Dat doet deugd", vertelt Gantois aan het persagentschap Belga. 

Gantois geeft toe dat ze toch wat bevreesd was voor de reacties na haar afscheid van Youth for Climate. "Tot een uur geleden heb ik getwijfeld om te komen. Maar dan heb ik toch de trein genomen. Voor mij maakt het niet uit waar ik sta. En ik ben van plan om zelf nog acties te organiseren in de toekomst. Al ga ik eerst wat afwachten omdat ik geen actie wil organiseren die al bestaat."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Klimaattop

Er wordt niet toevallig nu actie gevoerd, want volgende week maandag gaat een klimaattop van start bij de Verenigde Naties in New York. De wereldwijde klimaatstaking is het startpunt van een week vol acties om de druk op de top zo groot mogelijk te maken. Zo is er bijvoorbeeld op Autoloze Zondag in Brussel een betoging gepland aan het Europees Parlement.

Concreet eisen de actievoerders dat de klimaatproblematiek wordt aangepakt als een crisis en willen ze een rechtvaardig klimaatbeleid voor iedereen, want ook nu al worden miljoenen mensen erdoor getroffen. Ze willen dat doen door stapsgewijs fossiele brandstoffen af te bouwen en voor 100 procent te vervangen door duurzame bronnen van energie. 

Greta Thunberg (foto onder) is zelf in New York voor de VN-klimaattop. Ze nam daarvoor een zeilschip, omdat een vliegtuig te veel uitstoot. Toch was haar tocht allesbehalve CO2-neutraal, omdat de zeilcrew met het vliegtuig terug naar Europa gaat en een nieuwe ploeg naar New York vliegt om met het schip terug te varen.

AFP or licensors

Meest gelezen