Iraanse buitenlandminister: ‘Aanval op Iran betekent totale oorlog’

Javad Zarif

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, heeft donderdag verklaard dat het ’totale oorlog’ zou zijn, als Saoedi-Arabië of de Verenigde Staten een militaire aanval uitvoeren op Iran.

De relatie tussen de VS en Iran is de laatste dagen geëscaleerd na aanvallen op twee Saoedische oliecentrales die Washington en Riyad aan Teheran hebben toegeschreven. Teheran ontkent echter elke betrokkenheid.

‘Wij geloven dat een militaire confrontatie op basis van bedrog afschuwelijk is …. maar we zullen niet twijfelen om ons grondgebied te verdedigen’, zei Zarif aan de Amerikaanse omroep CNN. Daarmee reageert de Iraanse minister op de uitspraken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, die de aanvallen een ‘oorlogsdaad’ van Iran had genoemd.

Woensdag had de Amerikaanse president Donald Trump de opdracht gegeven aan zijn ministerie van Financiën om de sancties tegen Iran ‘aanzienlijk te verhogen’ na de aanvallen op de Saoedische oliecentrales het voorbije weekend. Het was niet meteen duidelijk welke sancties Trump daarmee juist bedoelde.

Donderdagochtend noemde Zarif in een tweet Trumps beslissing ‘economisch terrorisme, onwettig en inhumaan’. De Jemenitische Houthi-rebellen hebben de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opgeëist, maar Pompeo verwierp die opeising.

Pompeo wil ‘vreedzame oplossing’ met Iran

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft donderdag gezegd dat hij een vreedzame oplossing wil voor het conflict met Iran. De relatie tussen de twee landen escaleerde, nadat de Verenigde Staten Iran de schuld hadden gegeven van de aanval op de Saoedische oliecentrales. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif had donderdag gezegd dat het ’totale oorlog’ zou zijn, als Iran wordt aangevallen.

‘We zijn nog steeds bezig met het opbouwen van een coalitie door middel van diplomatie, terwijl de minister van Buitenlandse Zaken van Iran dreigt met een totale oorlog en een gevecht tot de laatste Amerikaan valt. Wij moeten hier een coalitie opbouwen die gericht is op het bereiken van vrede’, zei Pompeo aan verslaggevers tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabië.

Pompeo voegde eraan toe dat een ‘vreedzame oplossing’ is wat president Donald Trump ‘zeker wil dat ik mogelijk maak’.

De Jemenitische Houthi-rebellen hebben de verantwoordelijkheid voor de recente aanvallen op twee Saoedische oliefaciliteiten opgeëist, maar de VS en Saoedi-Arabië geven Iran de schuld.

Ondertussen beschuldigt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif de Verenigde Staten ervan ook geen visum te willen geven aan de Iraanse delegatie voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties volgende week in New York. Volgens Zarif heeft Pompeo ‘geprobeerd de Amerikaanse visumplicht voor VN-afgevaardigden te omzeilen door zijn toevlucht te nemen tot benoemingen die hij zelf heeft toegeschreven’, schreef Zarif op Twitter. Hij verwees daarbij naar Nelson Mandela die ‘op de Amerikaanse terrorismelijst stond tot 2008’. (

Kamer stemt in met toetreding tot instelling die handel met Iran moet steunen

De plenaire Kamer in ons land heeft donderdag ingestemd met de toetreding van ons land tot Instex, een instelling die Europese bedrijven de mogelijkheid moet bieden handel te blijven drijven met Iran, zonder Amerikaanse sancties te riskeren. Enkel Vlaams Belang stemde tegen. Er waren geen onthoudingen.

Het waren Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië die Instex begin dit jaar boven de doopvont hielden. De ministerraad besliste een tijd geleden mee te stappen in het verhaal, maar zocht steun van het parlement. De Kamer zette daarom donderdag het licht op groen voor een resolutie in die zin, netjes op tijd voor de bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties volgende week in New York.

De goedkeuring kan niet los worden gezien van de opgelopen spanningen in de regio en het feit dat de Verenigde Staten vorig jaar uit het Nucleair Akkoord met Iran stapten. Enkele dagen geleden kwamen daar de aanvallen op belangrijke Saoedische olieraffinaderijen bovenop. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) benadrukte eerder al dat Instex betrekking heeft op buitenlandse handel en op zich geen mechanisme bevat om erop toe te zien dat Iran de voorwaarden uit het nucleair akkoord loyaal uitvoert.

Maar het is perfect mogelijk, indien Iran die flagrant naast zich neerlegt, Instex stop te zetten en zelfs terug te keren naar sancties. In die zin is het dus een manier om mee druk op Iran uit te oefenen. Het ziet er overigens naar uit dat een aantal andere landen binnenkort een gelijkaardige stap zetten, terwijl nog andere wellicht zullen volgen.

Partner Content