‘Eetbare schil’ maakt fruit langer houdbaar
Koken en EtenHoe fijn zou het zijn als je bananen, aardbeien of limoenen langer houdbaar waren? Dat zou zorgen voor stukken minder voedselverspilling. In Amerika ligt fruit met een eetbare extra schil al in de winkel, door een vinding in Australië komt het wereldwijde gebruik ervan misschien ook snel een stap dichterbij.
Een laagje om fruit dat eetbaar is en dat het fruit langer goed houdt. Het klinkt simpel, maar het wordt nog niet veel gebruikt. Apeel Sciences, een Amerikaans bedrijf, ontwikkelde het en wist het in veel supermarkten in de VS te krijgen. Tegenwoordig ligt daar al volop fruit met het extra laagje, gemaakt van plantaardig materiaal uit schillen, zaden en fruit- en groentepulp.
Komend jaar zullen soortgelijke initiatieven geleidelijk aan ook in Nederland te vinden zijn, vertelt Toine Timmermans van Wageningen Universiteit, expert op het gebied van voedselverspilling en duurzame voedselbewerking. Welke bedrijven ermee bezig zijn, kan Timmermans niet zeggen. Maar in Nederland begint de coating van Apeel Sciences ook op te komen, meldt hij.
Een vinding van Australische onderzoekers van de universiteit van Newcastle biedt ook kansen. ,,Onze coating is nog niet gecommercialiseerd”, laat Rahul Thakur, onderzoeker en student aan de universiteit in Newcastle, weten. ,,Maar de coating heeft veelbelovende resultaten laten zien.” Thakur deed promotieonderzoek naar plantaardige oplossingen voor de houdbaarheid van fruit en produceerde een eetbare laag, gemaakt van rijstzetmeel. Experimenten met bananen die hij van dit laagje voorzag, lieten goede resultaten zien.
De kwaliteit van een banaan vermindert normaal gesproken met de dag. De vrucht verliest vocht en gaat rimpelen. Het Voedingscentrum legt op de eigen website uit dat de vrucht eenmaal op de fruitschaal aanbeland zijn reserves uitput, waardoor de kleur en structuur veranderen. ‘Uiteindelijk heb je een bedorven banaan die niet meer gegeten kan worden.’
De ‘eetbare schil’ die Thakur heeft ontwikkeld sluit volledig om bijvoorbeeld een banaan heen. Tijdens het rijpen in een ruimte op kamertemperatuur concludeerden de onderzoekers dat de coating remmend werkte op factoren die van invloed waren op de kwaliteit van het tropische fruit. De coating houdt zuurstof buiten en vocht binnen. De houdbaarheid van de bananen omhuld in rijstzetmeel werd verlengd met vijf dagen ten opzichte van ‘normale’ bananen.
De coating wordt nog niet gebruikt. Thakur: ,,Ik zoek nog een investeerder die met mij wil samenwerken om dit product naar een commercieel niveau te brengen. Potentiële klanten zijn bijvoorbeeld kwekers, bewerkers van voedsel en supermarkten.”
Nederland
Grote Nederlandse supermarkten als Jumbo en Albert Heijn werken nog niet met de coatings. ,,Ik begrijp dat Apeel een Amerikaanse organisatie is die nog in de beginfase van de ontwikkeling staat", zegt de woordvoerder van Albert Heijn. ,,Volgens hun informatie wordt de houdbaarheid van verse producten verhoogd omdat het vochtverlies aanzienlijk wordt beperkt.”
AH kan er nog niet veel over melden, behalve dat volop gezocht wordt in de natuur naar werkzame stoffen om de houdbaarheid en prestatie van producten te verbeteren. Albert Heijn zoekt ook andere oplossingen om groente en fruit fris en fruitig te houden. Een van de middelen die steeds meer winkels gebruiken is dry misting. Hierbij sproeit een installatie minuscule waterdruppeltjes over groente en fruit. De mist verdampt en vormt een koele, vochtige laag om het product, dat het langer houdbaar maakt.
Hoeveel voedsel wordt er eigenlijk weggegooid? Onderzoekers van het Voedingscentrum pluizen vuilniszakken uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
Extra reden ontdekt waarom je vaker thee moet drinken
-
PREMIUM
Diëtiste legt uit wat McDonald’s en ander fastfood doet met je lijf: ‘Wraps zijn niet zo gezond als ze lijken’
Een hamburger, frietje of een andere snack is op zijn tijd niet te versmaden. Maar wat doet het met je lichaam als je elke week of misschien zelfs elke dag fastfood eet? Als je dan gaat voor een snelle hap, zijn sommige opties dan nog gezonder dan andere? En kun je de ‘schade’ ongedaan maken door te sporten of de rest van de tijd gezonder te eten? Diëtist Sanne Mouha legt het uit. -
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Hotels en restaurants brengen dagelijks bergen met eten rechtstreeks naar de afvalbak. Dat zorgt voor grote verspilling van voedsel én geld. Het Utrechtse bedrijf Orbisk bedacht een superslimme oplossing voor dit probleem en daar veroveren ze nu de wereld mee.Utrecht -
PREMIUMGeldflaters
Mandy gaf 150 euro uit om haar balkon op te fleuren: ‘Nu zit ik met bakken vol halfdode planten’
Mandy Schouten (31) wilde met 150 euro aan tulpenbollen, aarde en plantenpotten haar balkon opleuken, maar niets kwam uit. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
PREMIUM52
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.”
-
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
-
-
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
De Limburgse vlaai heeft van Brussel de status van beschermd streekproduct gekregen. Een kwaliteitslabel garandeert vanaf maandag dat het traditionele gebak ook daadwerkelijk uit Nederlands- of Belgisch Limburg komt en voldoet aan andere voorwaarden. -
PREMIUMMet video16
Experts delen hun tips om lastminute zomerfit te worden: 'Stop 2 weken met alle suikers’
Eindelijk mooi weer op komst! Alleen: hoe zit jij in je vel? Moet er nog wel het een en ander gebeuren? Wie nú in actie komt, is nog op tijd om de winterkilo’s aan te pakken. Twee experts delen hun beste tips en oefeningen voor billen, buik en armen. ,,Stop met alle suikers en doe drie keer in de week krachttraining.’’
-
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Tom (27) heeft een nieuwe vriendin en plots spelen zijn prikkelbare darmen weer op
Bij Tom spelen zijn prikkelbare darmen weer op. Spanningen zijn de boosdoener, maar waar die vandaan komen, is hem een raadsel. Zijn vriendin geeft onbedoeld toch een hint. -
-
Koken en Eten
Hierdoor smaakt je appel zo zoet dit jaar