Ads Top

FNV steunt wereldwijde klimaatweek

FNV steunt de klimaatweek die milieuorganisaties wereldwijd vanaf 20 september in 150 landen organiseren, en die wordt afgesloten met een gezamenlijke actie op vrijdag 27 september in Den Haag.

FNV vindt dat het klimaatakkoord op belangrijke punten tekort schiet. De vakbond is kritisch over een eerlijke verdeling van lusten en lasten en de afwenteling van kosten van de energietransitie op huishoudens en het mkb. Een eerlijke verdeling van de kosten en het voorkómen van ‘klimaat-armoede’ bij mensen is noodzakelijk, wil de FNV een handtekening zetten.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘De energietransitie is vooral ook een maatschappelijke transitie waarin het kabinet draagvlak moet hebben. We volgen de politiek zeer kritisch, er zijn concrete plannen nodig om klimaat-armoede te voorkomen en die missen we, dat is een breekpunt voor ons’.

FNV toetst het klimaatakkoord ook aan groene doelstellingen en vormgeving van de arbeidsmarkt: de vakbond wil eerlijke, groene banen. Bovendien wil de bond dat mensen die door de energietransitie hun baan kwijtraken en lager betaald werk moeten accepteren óf niet meer omgeschoold kunnen worden, een aanvulling op hun inkomen krijgen vanuit het Kolenfonds. Dat fonds is er gekomen dankzij inzet van FNV.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.