600 miljard euro cash geld ligt verborgen onder Europese matrassen

Europeanen houden de kokette som van 600 miljard euro cash geld verborgen in sokken, matrassen of gewoon ergens in een kluis. Dat blijkt uit berekeningen van de Europese Centrale Bank. Die heeft het aantal biljetten en muntstukken in circulatie sinds 2009 opgetrokken van 820 miljard euro naar 1.260 miljard euro. Een stijging van 50%.  Maar volgens de ECB ligt bijna de helft daarvan bij mensen thuis opgeborgen. Nog eens 25% bevindt zich in het buitenland, terwijl we met de overige 25% onze cash aankopen betalen.

We betalen steeds meer met onze bankkaarten. Tussen 2013 en 2017 steeg het aantal financiële transacties waar geen cash geld aan de te pas kwam van 99 miljard tot 134 miljard euro. Een stijging van meer dan 35%.

Kampioenen van de digitale betalingen zijn ongetwijfeld de Noren en de Zweden. In beide landen is het aantal bankbiljetten in circulatie met respectievelijk 5% en 12% gedaald, blijkt uit berekeningen van CapGemini. Het aantal betalingen met smartphone of bankkaart is in die periode in beide landen dan ook bijna evenredig gestegen. Met 10% in Zweden en 7% in Noorwegen. In beide landen wordt 90% van alle transacties nu cashloos uitgevoerd.

Italiaan betaalt alles nog steeds liefst in cash

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de Italianen. In de Laars wordt amper 13% van alle transacties per bankkaart afgehandeld. Een Italiaan betaalt jaarlijks gemiddeld 100 financiële transacties per smartphone of bankkaart. Een Noor… 600. Rome heeft wel degelijk een probleem en bekijkt hoe die cash cultuur kan worden omgevormd. Zo circuleren plannen om alle sommen boven de 1.500 euro die particulieren  in dezelfde maand bij een bankautomaat afhalen, met 2% te belasten. Dat zou de staatskas in totaal 3 miljard euro per jaar opbrengen.

Desondanks blijft de vraag naar cash geld niet enkel in Italië, maar zowat overal in Europa, groot. Dat cash geld wordt niet noodzakelijk op een bankrekening geplaatst, maar eerder thuis bewaard. De redenen daarvoor zijn divers. Uiteraard is er de uiterst lage (soms al negatieve) rente op spaargeld. Maar ook de economische en politieke onzekerheid speelt een rol.

24% van de Europeanen geeft toe geld in huis te bewaren. Uitschieters zijn de Slovaken, van wie 40% geld in huis houdt.

Meer