RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Krijgen de leraren extra geld? Coalitie houdt optie open

Krijgen de leraren er nog geld bij? De linkse oppositie laat tijdens de Algemene Beschouwingen weten dat dat hard nodig is om het lerarentekort op te lossen en de loonkloof tussen het basis- en voortgezet onderwijs kleiner te maken. De coalitie houdt de optie open.

PvdA-leider Lodewijk Asscher daagde de VVD en het CDA tijdens het debat over de begroting van volgend jaar uit om de oppositie te steunen in hun wens om extra geld uit te trekken voor het lerarentekort in het onderwijs. 

VVD'er Klaas Dijkhoff vraagt zich af of extra geld het probleem wel oplost, maar is bereid naar het voorstel te kijken. 

Poging om tegemoet te komen

De coalitie benadrukt wel dat er al veel extra geld is uitgetrokken voor het onderwijs. Het CDA stelt: "Er is mogelijk wel ruimte voor de leraren in het speciaal voortgezet onderwijs wat extra's te doen. Ik doe een poging u tegemoet te komen", zei hun fractievoorzitter Pieter Heerma.

Coalitiepartij D66 vindt dat het kabinet meer moet doen aan het lerarentekort. Als de minister zegt dat er meer geld nodig is, dan valt daar volgens de partij 'absoluut over te praten.'

Kijk
Lees ook:
Kijk live mee naar de Algemene Politieke Beschouwingen

Meerderheid kwijt

De coalitie is in de Eerste Kamer de meerderheid kwijt. Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer grijpen dat aan om af te tasten wat er mogelijk is. "U zoekt draagvlak, neem ik aan," zei PvdA'er Asscher  tegen VVD’er Klaas Dijkhoff.

"U bent de meerderheid kwijt, hier ligt die."

Aanpak is topprioriteit

De aanpak van het lerarentekort is 'topprioriteit' voor onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven. Zo is er volgend jaar 21,2 miljoen euro voor het werven van zij-instromers. Omdat de problemen per regio verschillen, trekt het kabinet daar geld uit voor maatwerk: jaarlijks 13 miljoen uit.

De coalitiepartijen wijzen erop dat je met een blik geld niet meteen een pot nieuwe leraren kunt open trekken.

Dijkhoff zei tijdens de Algemene Beschouwingen: "Ik vrees dat het complexer ligt en dat we volgend jaar, met dat geld, dezelfde klachten horen als blijkt dat het niet leidt tot een verlaging van werkdruk of meer personeel."

De
lees ook:
De belangrijkste maatregelen uit de Miljoenennota en de gevolgen voor jouw portemonnee