main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 september 2019 — 10:53

Leeuwarden stapt niet af van Zwarte Piet tijdens Sinterklaasintocht

Hoewel omroep NTR gisteren bekend  maakte alleen nog roetpieten te tonen tijdens de nationale Sinterklaasintocht en tijdens het Sinterklaasjournaal, heeft het bestuur in Leeuwarden als eerste gemeente aangegeven niet af te wijken van de klassieke Zwarte Piet. De knecht van Sinterklaas blijft in de Friese stad dus volledig zwart geschminkt.

Thierry Baudet, partijleider van Forum voor Democratie, noemt de keuze van het bestuur in Leeuwarden een goede zet. “De discussie rond Zwarte Piet heeft ook weer te maken met wat ik ‘de angst voor het eigen’ noem”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We durven niet meer trots te zijn op wie we zijn: onze tradities, feestdagen en taal. Dat vind ik doodzonde.”

Cadeaus ook afgeschaft?

Financieel journalist van het FD Jean Dohmen, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, denkt dat de discussie vooral tussen volwassenen wordt uitgevochten. “Ik heb drie zoons, die respectievelijk 7, 10 en 12 jaar oud zijn. Het maakt hen niet uit welke kleur de pieten hebben. Ze vragen zich vooral af of de cadeautjes ook worden afgeschaft. Ik ontleen mijn identiteit niet echt aan deze traditie.”

Baudet denkt echter dat de discussie een veel groter vraagstuk symboliseert.  “Het is een symbolische discussie die gaat over een principe. Het is het zoveelste voorbeeld waaruit blijkt dat het Nederland waarvan we houden, steeds minder dát Nederland is. Ik wil graag dat Nederland behouden.”

De Forum-voorman hoop dat onder andere te bereiken met het uitbrengen van een documentaire-reeks over de gouden eeuwen van Nederland, waarin “onze historische helden geëerd worden”.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer