’Cultuurgoed dreigt te verdwijnen’ (telegraaf.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Moskowfiets in Media  ·  35 Reacties

  • 2
  • 378x gelezen
Reageer met een Emoji
2
7

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Samen met zwarte Piet verdwijnt er heel wat, zaken die in het piepklein begonnen door types die hoe dan ook hun zin wilden hebben..straks kijk je terug in de tijd en dan kun je je er over verbazen hoe makkelijk zaken verboden dan wel afgeschaft werden. Nu is men bezig om de term gouden eeuw af te schaffen en ook dat zal op wat gebrom hier en daar na ook verdwijnen. Een bezettende macht zou er jaloers op zijn hoe makkelijk er na geluisterd werd en hoe al de bevelen opgevolgd werden.

1
1 Voorzittershamer

@1 , idd. Het legertje SJW-ers dat alles aanstootgevend vindt voor de 0,01% !!!!

1
2 caso

De minderheid bepaald dus.....................

1
3 Opa

En hoeveel van de mensen die hier online over klagen zetten zich in hun vrije tijd in voor cultuurbehoud? Hoeveel doen onbetaald vrijwilligerswerk of doneren aan organisaties?

7
4 Pegasus

@4 , daarmee red je het niet. Baasje van zon club "bukt" voor de kritiek, om in de toekomst geen verder kritiek te moeten ondergaan. Net als Rijksmuseum met gouden eeuw.

6
5 caso

@5

Wat een onzin, je gooit dus al de handdoek in de ring voor je het uberhaupt hebt geprobeerd.
Bij jou hoeven we dus niet te zijn voor cultuurbehoud.

6
6 Pegasus

@5 caso,

het was niet het Rijksmuseum (Gouden Eeuw) maar het Amsterdams museum.
( https://www.amsterdammuseum.nl/ )

1
7 Bezorgde Europeaan

@7 , merci. foutje.
@6 , dat doe ik niet, maar baasje van de club/instituut, die is ook bang om voor racist uitgemaakt te worden.

3
8 caso

@4 Pegasus,

U zult verbaast staan als U wist hoeveel vrijwilligers zich daadwerkelijk inzetten voor "cultuurbehoud".

In mijn ogen zijn overigens de regeerders welke hier op NK pleiten voor het behoud van Zwarte Piet tevens "vrijwilligers" welke zich inzetten voor een of enig cultuurbehoud, echter dit laatste is een kwestie van definitie. Welke NK "vrijwilligers" ik overigens niet gelijkschakel aan de in mijn eerste alinea bedoelde vrijwilligers.

5
9 Bezorgde Europeaan

@4
De vinger op de zere plek! Andere vraag: hoeveel mensen gaan nog een kop koffie halen in een bruin café in plaats van een frappelattemachiatto bij Starbucks? En wie kijkt er nog naar de publieke omroep in plaats van naar Netflix? En waarom geven Nederlanders sinds de jaren '90 steeds minder cadeautjes tijdens het Sinterklaasfeest en steeds meer tijdens het Kerstfeest?

Ik heb daar allemaal geen waarde-oordeel over hoor (okee, behalve dan over die verderfelijke Starbucks), maar het geeft wel aan dat we selectief omgaan met het "behoud van ons cultuurgoed".

3
10 RationeelRechts

@6

Oh, je doet dus wel onbetaald vrijwilligerswerk in je vrije tijd en/of doneert aan culturele organisaties?

5
11 Pegasus

@11 was voor @8 uiteraard

4
12 Pegasus

Als je toegeeft aan terrorisme ben je verloren. Vroeg of laat komen ze je in je eigen huis vertellen hoe je moet leven, vooropgesteld dat ze je in leven laten.

13
13 samcash

Ach,.... tradities komen en verdwijnen. Zwarte piet heeft zijn tijd gehad. Klaar, op naar de volgende stap. Niks mis mee.

7
14 vanBinsbergen

@14 vanBinsbergen,

cultuur en traditie zijn twee verschillende zaken, hoewel een traditie cultureel bepaald kan zijn.

U meldt dat Zwarte Piet zijn "tijd" gehad heeft, mogelijk en dit gezien vanuit Uw ogen.
Echter zou dit zo zijn dan kan men over een aantal jaren zeker verwachten dat "gekleurde mensen" klagen over het feit dat er uitsluitend blanke mensen met roetvegen op het gezicht toegelaten worden om de rol van Zwarte Piet bij Sint Nicolaas intochten te spelen.
(Tja, wat dan ????)

4
15 Bezorgde Europeaan

Ach Zwarte Piet is ook maar een toegevoegd verzinsel wat ooit door een schoolmeester is bedacht.
Daarvoor had de beste GoedHeilig man een paar jonge jongens als knechten, zoals het een goed edelman betaamde.

@4 ach ja, nu niet te moeilijk gaan doen hoor, ze zijn alleen geinteresseerd in cultuur als ze denken dat een bepaalde groep hen in de weg wil zitten.

6
16 streek

@16 Precies. Ik zag laatst oude foto's van een sinterklaas intocht uit 1945. Geen zwarte piet te bekennen. Die zijn pas rond 1965 geboren.

6
17 vanBinsbergen

@17 nou het verhaal is iets ouder en in sommige plaatsen was er wel al voor die tijd een zwarte piet maar inderdaad het is een steeds wisselend gezelschap wat je bij Sint aantreft.

1
18 streek

@17
Klopt. Daarbij was Zwarte Piet in de jaren '80 ook nog een vrij enge figuur met een roe en de dreiging om stoute kinderen in de zak mee naar Spanje te nemen. Dat stukje "cultuurgoed" is ook binnen een jaar of 10 de nek omgedraaid zonder enig protest. Het kleurtje kan dan ook wel aangepast worden.

3
19 RationeelRechts

@15 dat kan, maar dan moeten ze zich wenden tot de lokale organisatie, en zich aanmelden als hulp.

2
20 streek

ja het verdwijnt heel snel
de weide`s met vee moet je zoeken.
broodje kaas is nutella
touwtje hangt niet meer uit de deur
samen is nu alleen

4
21 Gratiebarmhart

@9

Mja, een beetje verontwaardigd zitten zijn op NK vind ik geen 'cultuurbehoud'.

6
22 Pegasus

En eigenlijk als je goed naar het verhaal kijkt is nooit ergens vastgesteld dat die Zwarte Piet ook daadwerkelijk een zwart persoon moest zijn, ook dat is maar een erbij verzonnen gedachte.
De knecht is zwart als gevolg van zijn bezoeken aan schoorstenen, een verschijnsel dat veel kinderen heden ten dage ook niet meer kennen, maar de roet en rook daarvan hebben zijn gezicht en kleding zwart gemaakt. Zijn kleding lijkt nog altijd op dat van die pages die in oudere verhalen het gezelschap van de Sint vormden.
@19 inderdaad, feitelijk is die Piet als vanaf het allereerste verschijnen aan verandering onderhevig geweest. Er is nooit een vaste standaard Piet geweest.
Maar ja voor sommigen is dat lastig te accepteren.

4
23 streek

@17 Nee, waarschijnlijk ergens rond 1830. Het fenomeen heeft zich in de daaropvolgende decennia geleidelijk vanuit Amsterdam verbreid. Als u hem niet op oude foto's zag hebt u een selectie gezien die niet representatief was, want Schenkmans Zwarte Piet was rond 1945 in het hele land bekend.

1
24 Civ

Tradities veranderen of verdwijnen en nieuwe tradities ontstaan. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven.

Je kan cultuur niet in beton gieten en verwachten dat het altijd onveranderlijk zal blijven.

Tijdgeest en invloeden van buitenaf zullen altijd een rol spelen. Met de toenemende globalisering nemen distinctieve culturele verschillen gewoon steeds meer af.

Jammer? Wellicht. Maar er valt niets aan te doen. Zodra mensen zich vroeg of laat weer opnieuw gesetteld hebben komt er ook weer nieuwe cultuur voor in de plaats. En dat is fascinerend.

8
25 Gewoon een student

Zijj die het Rijksmuseum nog nooit van binnen hebben gezien, maken zich schuimbekkend woest druk over "Het verdwijnen van Nederlands cultuurgoed"...

Omdat Piet niet meer zwart is. Om je te bescheuren.

4
26 Biesbush

@19 Dat was toch wel een andere situatie. Aanpassing van de attributen kan het karakter van het personage veranderen, maar het personage zelf blijft bestaan. Aanpassing van de fysieke verschijning maakt het tot een ánder personage, en dat is een veel grotere stap. Bovendien weerspiegelde het weggooien van die roede een verandering die zich al in de samenleving had voltrokken, terwijl de huidige onvrede samenhangt met het feit dat organisaties op instigatie van een klein groepje klagers probeerden af te dwingen wat zij zélf wenselijk vonden zonder dat daar een noemenswaardig maatschappelijk draagvlak voor bestond. (Natuurlijk is dat draagvlak de laatste jaren wel gegroeid.)

0
27 Civ

@27

Ook 20 jaar geleden zijn er veel fysieke aanpassingen geweest. Denk aan kroeshaar, rode loppenstift, gouden oorringen. En dan is er het gedrag. Vroeger werd zwarte piet standaard geportretteerd als een sulletje, als een domme knecht die amper nederlands kon. Ook dat is onder kritiek aangepast naar het personage dat die nu is.

4
28 Pegasus

@27
"Aanpassing van de attributen kan het karakter van het personage veranderen, maar het personage zelf blijft bestaan. Aanpassing van de fysieke verschijning maakt het tot een ánder personage,"

Nee, het is juist precies andersom: dat Zwarte Piet veranderde van een mishandelende en ontvoerende figuur in een vriendelijke kindervriend is een veel grotere verandering dan dat hij verandert van een volledig zwarte kindervriend in een kindervriend met zwarte roetstrepen.

0
29 RationeelRechts

@29 Nee, ik denk niet dat het zo werkt. Volgens mij is de somatische verschijningsvorm belangrijker voor de perceptie van iemands identiteit dan wat hij of zij doet. Iemand die zijn gewoonten verandert is voor anderen nog steeds dezelfde persoon, maar met andere gewoonten. Iemand die als het ware een nieuw lichaam 'aantrekt' is niet meer dezelfde persoon. Dat laatste kan natuurlijk helemaal niet, en ik denk dat we die biologische realiteit als vanzelf ook op fictieve figuren projecteren.

1
30 Civ

@30
"Iemand die zijn gewoonten verandert is voor anderen nog steeds dezelfde persoon, maar met andere gewoonten."

Dat vraag ik me af, of dat zo is. Daar komt ook nog eens bij, dat het Sinterklaasfeest met name bedoeld is voor kinderen van zo'n 3 tot 8 jaar. Die kennen de voorgeschiedenis van Zwarte Piet niet, dus die zien hem echt niet meer als die gevaarlijke figuur die nu vriendelijk is geworden. Die zien hem gewoon als vriendelijk persoon.

0
31 RationeelRechts

@31 Het ging in dit geval natuurlijk om de gevoelens van de ouders (die, aangezien het een traditie en een familiefeest betreft, relevant zijn).

0
32 Civ

@32
Tsja, dat zijn volwassenen. Die zouden het veranderen van een volledig Zwarte Piet naar een Piet met roetvegen moeten kunnen relativeren.

0
33 RationeelRechts

@27
dit weerspiegelt ook een verandering in de samenleving.

Destijds waren zwarte mensen een rariteit, of ZP racistisch was was niet aan de orde, want er leefden hier amper donkere mensen om er last van te hebben.

Maar tegenwoordig leven er meer en meer donkere mensen in nederland die het net leuk vinden om met zwarte piet geaccocieert te worden.

0
34 morandi

@34 Ik doelde eigenlijk op een mentaliteitsverandering.

0
35 Civ

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@71 Ik herken alleen maar een slaafse mentaliteit bij jou Vage....

4 minuten geleden geplaatst door Feldwebell

Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@70 Doe niet zo onnozel. Dat van Macron met de Baas natuurlijk. ...

6 minuten geleden geplaatst door Feldwebell

Vageali6888
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

Tom Middendorp "de afgelopen jaren zijn ze (de russen) alleen maar aan het verdedigen geweest"Nadat de VS puppet regering in Oekraïne...

6 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Vageali6888
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@69Welk telefoongesprek ?...

13 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Vageali6888
List of retroreflectors on the Moon - Wikipedia

@36"We must solve these challenges before we sent people through this region of space"En in 1969 deden ze het simpelweg met een rollet...

14 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@67 Ben je nog aan het nadenken over dat telefoongesprek?...

15 minuten geleden geplaatst door Feldwebell

Vageali6888
List of retroreflectors on the Moon - Wikipedia

@34Wat je er ook van zegt , Nasa legt duidelijk uit dat er een groot verschil is met een baan om de aarde en daarbuiten."we have to pas...

16 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@67 Daar gaan weer wat van je centen. https://twitter.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1781355358524522508...

21 minuten geleden geplaatst door Feldwebell

Vageali6888
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@64"The real issue is not whether, but how to destabilizeCreative destruction is our middle name, both within our society and abroad. We...

34 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

Vageali6888
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@61Maar drinkwateraanvoer al jaren voor 2022 onklaar maken en bombarderen is geen probleem toch?...

37 minuten geleden geplaatst door Vageali6888

NK. App
Strip Dance PornDesi Chudai With AudioHot Midnight MasalaValentina JewelCarly Rea Pornالسكس الخلفيClups4saleHornycraftFreeporn BlowjobsXxxx SsIndian Deshi Xxx VideoRetsu DaoBeckycrocker OnlyfansHiroin PornXxx CarootnNude Only OneImagenfap.comBlavk PornstarsSumo Search.comVideos Pornos.amateurMulher De Animes Peladasسکس پرستارBeautiful VaginadHot Chut PicIndian Uncle XxxSunny Leone Hindi VideoFirst Time Sex With DoctorXxx Hd MaaIndian Movie PornHitomolaPornô Só De CoroasMadison Beer Leaked NudesM3gan PornBhojpuri Bur Ki ChudaiSakshi Agarwal SexBangla Porn Video ComReal Daughter PornDowns Syndrome PornKenda Wilkinson NudeGoat PornWww Desi52 ComWww Reality Kings ComMomof5bootyBig Tit TrannyFapellTop 10 HentKrystal DavisNeringakriziute NudeSakshi Malik HotGay Porn AuditionsWorld Aunty Sex VideosPark Porn VideoBig BeautifulboobsYoupornsElizabeth Berkley NakedMargotcelesteSusana Gibson Sex TapeJess RyanIndian College Fucking VideosReal Escort PornSlutconfessionsXviedoesFree Hd Sex MoviesNo Hard Feelings Nude Fight SceneHardcore PartyngTube8.comLexipantera OnlyfansEspañolita FollandoLargr PorntubeDoggy Facing CameraAnyastja PornLayla MonroeChartiy CrawfordPorn Asia HdSensual Sex GifSex Video NeTube 8 ComSexyxPeople FuckingHot Nf BustyMiss Sally PornAddison LeepornTwilight Sparkle PornAncient Rome PornPorn Star ScortGlory Hole SwallowCome ShotsLaylaredIndian Xnxx Video'sXxx Sex OpenDesi Marathi XxxKuwait XnxxThin XxxXxx PashtuSexy Indian Girl Porn VideoEroticstoryPornographie Français GratuitDonkey Style SexRough PornstarSunny Leonly XxxLorena Milky PeruAnime Hetai PornBest Sex SitesVoyeurdollsFree Hd PirnPretty Nake WomenNew Adult MoviesJp PornhubBrother Sister SuckingBangal SaxX'hamsterFutanari ImpregnationKeri SpectrumJabardast XxxSabine JemeljanovaNaked Old MenIndian Sexvideos DownloadNaked SlaveBlair Williams PovSluttygirlfriend18 Years Porn HdSunny Leone Nude MovieKianna Dior BbcAdrian SephoraDog Licks BoobsXhamsperChat RandonLena AndersonJaimie Chung Nudeúrsula Corberó HotWwxx VidoHot Mommy PornNude JapanesegirlsRedo Of Healer NudeBeach BlowjobsNaughtyhentaiBbw Thickness PornRecurbatSazon De Puerto RicoSkylar VoxxHot SsxNurse Wala BfPornhub DowmloaderNaked Indian GirlsSanileoni Xxx VideoAnimesex CartoonCurvy MilfVideos De Pornografia En ColombiaSexy Naked BrunetteKinner Xnxx