Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Republikeinen schrappen voorverkiezingen in vier staten

Republikeinen schrappen voorverkiezingen in vier staten
Beeld RV

Niet dat iemand veel voor hun kansen gaf, maar het begint er nu echt uitzichtloos uit te zien voor Joe Walsh, Mark Sanford en Bill Weld. Dat zijn de drie kandidaten die het in de Republikeinse voorverkiezingen op zouden willen nemen tegen zittend president Trump, om de nominatie van hun partij voor de presidentsverkiezingen van 2020.

Dan moeten die voorverkiezingen alleen wel gehouden worden. De afgelopen weken maakten de afdelingen van de Republikeinse partij in South Carolina, Arizona, Nevada en Kansas bekend dat ze de voorverkiezingen helemaal schrappen. Meer staten zouden dat voorbeeld kunnen volgen.

De drie uitdagers zijn nu een campagne gestart om dat te voorkomen. In een gezamenlijk opinie-artikel in The Washington Post bekritiseren ze de Republikeinse Partij, die zichzelf helemaal aan Trump uitgeleverd zou hebben. “Fiscaal gezond beleid en de rechtsstaat zijn overgenomen door een voorkeur voor het vervreemden van onze bondgenoten terwijl we terroristen en dictators omarmen.”

Nu zijn er veel Amerikanen die dat met de drie eens zullen zijn – het aantal Amerikanen dat vindt dat Trump zijn werk goed doet is in zijn hele presidentschap nog niet boven de 50 procent uitgekomen. Maar die zitten in het algemeen niet bij de Republikeinse Partij, want onder Republikeinen scoort Trump juist rond de 80 procent goedkeuring.

De beslissing van de afdelingen van de Republikeinse partij is dus niet zo raar: in het verleden annuleerden zowel Republikeinen als Democraten wel eens voorverkiezingen als hun zittende president geen serieuze kans maakte om uitgedaagd te worden.

Toch jammer, sputteren de drie. Zo ‘laten we de Democratische Partij het gesprek bepalen’. 

Lees ook:

Joe Biden zegt soms rare dingen, maar blijft favoriet voor de Democratische nominatie

Koploper bij de Democraten is Joe Biden. Maar zijn succes wordt overschaduwd door merkwaardige vergissingen.