RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

'Olie-installaties Saoedi-Arabië beschoten vanuit Iran'

Rookpluimen zaterdag bij de aangevallen installaties in Saoedi-Arabië. Beeld © AFP

De Amerikaanse inlichtingendiensten zouden de locaties hebben achterhaald vanwaaruit zaterdag de aanval op olie-installaties in Saoedi-Arabië werd uitgevoerd. Het zou gaan om plekken in het zuiden van Iran, aan de noordkant van de Perzische Golf.

Dat zegt een anonieme bron tegen de Amerikaanse zender CBS News. Saoedische afweerinstallaties zouden de drones en raketten niet hebben kunnen onderscheppen doordat die zijn gericht op het zuiden: een mogelijke aanval werd verwacht vanuit het zuidelijk gelegen Jemen.

Forensisch onderzoek

Amerikaanse onderzoekers zijn bij de olie-installaties bezig met het opsporen van resten van de drones, raketten en explosieven die bij de aanval zijn gebruikt. Gevonden brokstukken worden naar een plek gebracht buiten de Saoedische hoofdstad Riyad, waar verder forensisch onderzoek plaatsvindt.

Impact
Lees ook:
Impact olie-aanvallen enorm: 'Stevige waarschuwing van Iran'

Meer bewijsmateriaal moet worden geleverd door radarbeelden die uitwijzen dat de projectielen afkomstig zijn uit Iran. Dat land wijst elke betrokkenheid af. President Rouhani zei eerder dat ze zijn uitgevoerd door mensen uit Jemen die wraak willen nemen op het Saoedische bewind.

Peperdure wapens

Ook vandaag liet de Iraanse regering weten dat de Verenigde Staten weigeren in te zien dat niet Iran, maar Jemen achter de aanval zit. Minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif schreef op Twitter: "Misschien schamen de VS zich omdat hun peperdure wapens niet in staat zijn gebleken de aanval vanuit Jemen te onderscheppen. Iran de schuld in de schoenen schuiven verandert daar niets aan."

Voorbereiden
Lees ook:
Voorbereiden op een oliecrisis: welke voorraden heeft Nederland?