Baby Leon kwam zonder hand ter wereld
NOS Nieuws

Duitse artsen willen centraal meldpunt voor misvormingen bij baby's

Artsen in Duitsland willen een registratiesysteem waarin misvormingen bij baby's worden vastgelegd, zodat beter kan worden onderzocht wat de oorzaak daarvan is.

Aanleiding is dat in een ziekenhuis in Gelsenkirchen sinds juni drie kinderen ter wereld zijn gekomen met niet-volgroeide handen en vingers. Nadat dit bekend was geworden, hebben meer ouders in de regio gemeld dat ook hun kinderen met een misvormde hand zijn geboren, schrijven Duitse media.

De drie kinderen die in Gelsenkirchen werden geboren, hebben volgens het ziekenhuis geen etnische, sociale of culturele overeenkomsten. De families komen allemaal uit de regio. "We hebben dit soort misvormingen al vele jaren niet gezien. Het kan toeval zijn, maar drie gevallen in zo'n korte periode is opvallend", zegt een woordvoerder.

Het ministerie van Volksgezondheid van Noordrijn-Westfalen heeft alle kraamverpleegkundige en verloskundigen in de regio om gegevens gevraagd. Volgende week hoopt het een eerste inventarisatie te hebben. "Dan kunnen we samen met deskundigen kijken of de verzamelde cijfers opvallen en, waar nodig, verdere stappen bespreken", zei een woordvoerder.

Drie gevallen in drie maanden

De zaak werd aan het licht gebracht door vroedvrouw Sonja Liggett-Igelmund uit Gelsenkirchen die na het zien van de misvormingen op online fora met collega's sprak. "In mijn hele carrière heb ik maar één zo'n geval gezien. Nu ineens drie in drie maanden, dat is niet normaal", zei ze tegen CNN.

"Nadat dit bekend was geworden, hebben veel families in Duitsland contact met mij gelegd om te vertellen over hun kinderen met vergelijkbare misvormingen. Ook collega's vertellen me over zulke gevallen. Het gaat om baby's die de afgelopen drie jaar zijn geboren, de meeste deze zomer", vertelde Ligget-Igelmund aan de Süddeutsche Zeitung.

In Frankrijk, met name in het oosten van het land, zijn al langere tijd gevallen bekend van deze specifieke misvormingen bij baby's. Tussen 2000 en 2014 kwamen 25 kinderen ter wereld zonder armen of handjes, van wie 18 in het departement Ain. Over de oorzaak wordt gespeculeerd. Omdat veel van de getroffen families in kleine dorpen wonen waar veel landbouw is, is het vermoeden dat pesticiden verantwoordelijk zijn voor de afwijkingen en dat vrouwen dit via besmet drinkwater binnenkrijgen. Maar ondanks uitgebreid onderzoek, is een oorzaak nog niet gevonden.

Als je niet bijhoudt hoe vaak een heel specifieke afwijking normaal voorkomt, kun je toeval niet uitsluiten.

Hermien de Walle, Eurocat

Het type misvormingen roept herinneringen op aan het thalidomide-schandaal in de jaren 60. De stof thalidomide veroorzaakte misvormingen aan de ledematen. Het medicijn, in Nederland bekend geworden onder de naam Softenon, werd voorgeschreven aan zwangere vrouwen, onder meer tegen misselijkheid.

Naar aanleiding van de Softenon-affaire werd in Europa Eurocat opgericht, met een Nederlandse afdeling in Groningen. Kinderartsen, neonatologen, verloskundigen en gynaecologen uit Noord-Nederland leveren de informatie aan. Met de data die daar verzameld worden, wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het voorkomen en ontstaan van aangeboren aandoeningen en de mogelijke oorzaken daarvan.

"Als je niet bijhoudt hoe vaak een heel specifieke afwijking normaal voorkomt, kun je toeval niet uitsluiten", zegt Eurocat-hoofdonderzoeker Hermien de Walle naar aanleiding van de zaak in Gelsenkirchen. "Die kans is heel klein, maar het kán toeval zijn."

Registratie

Lang niet alle Europese ziekenhuizen zijn bij Eurocat aangesloten en registratie is ook niet verplicht. In het Ruhrgebied waar het ziekenhuis van Gelsenkirchen staat, is er geen Eurocat-afdeling.

Het ministerie van Volksgezondheid van Noordrijn-Westfalen neemt de recente meldingen 'zeer serieus' en onderzoekt of er een centraal meldpunt moet komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl