liveblog
NOS NieuwsAangepast

Prinsjesdag: Troonrede, rijtoer, Miljoenennota en baard

  • De koets, veel hoedjes en het koffertje: het is vandaag Prinsjesdag
  • Koning Willem-Alexander sprak eerder vandaag de Troonrede uit in de Ridderzaal
  • Na een rijtoer door Den Haag volgde de balkonscène bij Paleis Noordeinde
  • Daarna is het koffertje met de Miljoenennota aangeboden aan de Tweede Kamer
liveblog gesloten

De plannetjes van Prinsjesdag op een rij

Eerst de Troonrede en daarna de Miljoenennota; in totaal levert deze Prinsjesdag tientallen maatregelen, ideeën, plannen en plannetjes op.

In het onderstaande artikel staan de belangrijkste op een rij.

Overzicht van Prinsjesdag

Prinsjesdag is natuurlijk ook een dag vol tradities. Met de rijtoer en daarna de bordes-scene als hoogtepunten. Sommige Oranjefans zien alles voor het eerst, andere al vele malen.

'Je wilt de koning gewoon een keer in de ogen kijken'

Bereken je koopkracht

De koopkracht van niet-werkenden stijgt volgend jaar veel minder dan die van werkenden. Dat constateert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat voor 117 voorbeeldhuishoudens de koopkracht berekende.

Al die huishoudens gaan er in 2020 op vooruit, tenminste als de economie zich ontwikkelt zoals nu voorspeld. De koopkracht stijgt tussen de 0,2 en 4,6 procent, waarbij de koopkracht voor de meeste mensen met 1 tot 2 procent stijgt.

Het Nibud heeft de koopkracht van 117 voorbeeldgezinnen doorgerekend. Bekijk hier wat er met jouw koopkracht gebeurt. Kies de situatie die het meest overeenkomt met de jouwe:

Hoedjes, heel veel hoedjes

Ook vandaag weer zochten veel Kamerleden, ministers en andere genodigden een bijpassende hoed bij hun Prinsjesdagoutfit.

Hier een overzicht:

De hoedjes van Prinsjesdag

95 miljoen voor rechtspraak

Er gaat zo'n 95 miljoen extra naar de rechtspraak, staat in de Miljoenennota. De financiële tekorten zullen daarmee worden opgelost, zegt het kabinet.

"Onze rechtspraak piept en kraakt", schrijft minister Dekker in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. "Dat kan zo niet langer. Met deze extra investering kan de rechtspraak weer zwarte cijfers schrijven."

Zorgpremie 3 euro hoger, pakje sigaretten 1 euro duurder

In de nieuwe begroting staan de volgende opvallende zaken over de zorg:

  • Volgend jaar wordt 88,2 miljard euro uitgegeven aan de zorg. Dat is ruim 3 miljard meer dan dit jaar.
  • 1,9 miljard daarvan is gereserveerd voor de stijging van lonen en prijzen, waarvan 500 miljoen naar ziekenhuizen gaat
  • Er gaat 500 miljoen naar de ouderenzorg in verpleeghuizen, om de kwaliteit te verbeteren.
  • De zorgpremie groeit met ongeveer 3 euro per maand (36 euro per jaar). De zorgtoeslag stijgt met 67 euro voor alleenstaanden en 95 euro voor meerpersoonshuishoudens.
  • Een pakje sigaretten wordt volgend jaar 1 euro duurder. Verpakkingen van tabak krijgen een neutraal uiterlijk en ze worden niet meer zichtbaar in supermarkten verkocht. Vanaf het schooljaar 2020/2021 worden schoolpleinen rookvrij
  • Het verwachte personeelstekort in de zorg per 2022 is 80.000 mensen, de verwachting was eerder 100.000 tot 125.000 mensen.

Rutte noemt dividendbelasting 'spectaculair mislukt'

Premier Rutte sprak met Rob Trip en Arjan Noorlander over de Troonrede en de nieuwe begroting.

Het ging ook even over de mislukte maatregel over de dividendbelasting:

Rutte: Maatregel dividendbelasting spectaculair mislukt

Koopkrachtramingen

Van alle huishoudens krijgen vooral de werkende midden- en hogere inkomens er volgend jaar veel koopkracht bij. Dat staat in de ramingen voor Prinsjesdag van het Centraal Planbureau (CPB).

Bekijk hier de koopkrachtramingen van het CPB. Swipe om meer groepen te zien.

  • NOS/CPB
  • NOS/CPB
  • NOS/CPB
  • NOS/CPB

Scrollen door de Miljoenennota

De Miljoenennota staat online. De miljoenen en miljarden vliegen je zoals gebruikelijk om de oren. Maar wat als de volledige rijksbegroting maar 1000 euro was?

Om het wat inzichtelijker te maken, hebben we de begroting in deze interactieve Miljoenennota teruggebracht tot maar een paar euro:

Koning krijgt 99.000 euro meer aan salaris

Uit de nieuwe begroting blijkt dat het salaris voor de koning stijgt met 99.000 euro. Volgend jaar ontvangt het staatshoofd 949.000 aan salaris en 4.937.000 euro voor personeel- en materieelkosten. In totaal gaat het om 5.886.000 euro.

Ook staat er dat op 7 december 2021, als kroonprinses Amalia 18 jaar wordt, zij ontvangt 107.000 euro ontvangt. Vanaf januari 2022 ontvangt ze 1.587.000 euro, daarvan is 282.000 euro inkomen en 1.305.000 euro voor personeel en materiële ondersteuning.

Vorig jaar mochten de koning en de andere leden van het Koninklijk Huis voor 860.000 euro vliegen, voor komend jaar is dat bedrag 810.000 euro, dus 50.000 euro minder. Het geld wordt gebruikt voor gebruik van het regeringsvliegtuig en het inhuren van civiele vliegtuigen en helikopters.

De Miljoenennota zelf lezen

De Miljoenennota staat nu online op de website van het Ministerie van Financiën. Ook is er een speciale pagina met de belangrijkste maatregelen.

Minister Hoekstra maakte onderstaande video waarin hij een toelichting geeft:

Rutte over de Troonrede

Premier Mark Rutte geeft in de onderstaande video zijn reactie over het uitspreken van de Troonrede. De inhoud kende hij natuurlijk al, want de Troonrede wordt door hem zelf goedgekeurd.

Hoekstra: 'Nederlandse economie toont zich vooralsnog robuust'

Bekijk hier een deel van de speech van minister Hoekstra.

'Nederlandse economie toont zich vooralsnog robuust'

Dit staat er in de Miljoenennota:

Het kabinet verwacht volgend jaar een economische groei van 1,5 procent en dit jaar van 1,8 procent. Dat blijkt uit de Miljoenennota die minister Hoekstra aanbiedt aan de Tweede Kamer.

Volgens het kabinet vlakt de groei wel af, maar is de economie vooralsnog "robuust". Hoekstra spreekt van een "normaal groeitempo". Volgens hem houdt Nederland "zich knap staande in een wereld waar de economische en geopolitieke onrust toeneemt".

Bekijk meer over de Miljoenennota in het onderstaande artikel:

Hoekstra begonnen aan speech

De minister biedt de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan. "Deze Miljoenennota zal ons verder helpen", zei hij.

FNV over de Troonrede

Vakbond FNV roept het kabinet op om de lonen te verhogen. "Juist nu het beter gaat, moet je handelen en zorgen voor een fatsoenlijke loonstijging die ons land toekomstbestendig maakt", aldus FNV-voorzitter Han Busker.

De vakbond wil verder een minimumuurloon van 14 euro, minder hoge werkdruk en meer vaste contracten. Ook moeten de dreigende kortingen op de pensioenen voorkomen worden. "De mensen in Nederland willen dat ook en de samenleving heeft er recht op om te profiteren van de economische voorspoed."

Meer reacties van politici op Troonrede

Vanuit de oppositie in de Tweede Kamer wordt wisselend gereageerd op de plannen van het kabinet voor komend jaar.

Bekijk het onderstaande artikel voor de reacties:

Hoekstra in de Tweede Kamer

Minister van Financiën Wopke Hoekstra is in de Tweede Kamer. Hij heeft het koffertje bij zich, daarin zitten de Miljoenennota en de Rijksbegroting.

Op weg naar de Kamer wilde de minister niets zeggen tegen journalisten, wel laat hij zich uitgebreid fotograferen.

Uit de Troonrede:

Een 96-jarige oud-Engelandvaarder, die als lid van de Prinses Irene Brigade deelnam aan de bevrijding van ons land, zei laatst het volgende: ‘Ik voel me verantwoordelijk om door te geven aan jongere generaties dat je in verzet moet komen als het nodig is.’ Het zijn de woorden van Rudi Hemmes. Als jonge man maakte deze held met gevaar voor eigen leven een keuze voor de toekomst van ons land. En nu, 75 jaar later, is het nog altijd de toekomst die hem drijft.

Koning Willem-Alexander

Oud-strijder Rudi Hemmes werd een aantal maanden geleden geïnterviewd, bekijk het interview hieronder.

'Ik haatte de Duitsers niet, ik haatte onrecht'

Politici reageren op de Troonrede

Op het Binnenhof en in de Tweede Kamer geven politici hun eerste reactie op de Troonrede.

Vanuit de oppositie in de Tweede Kamer wordt wisselend gereageerd op de plannen van de regering voor komend jaar. Oppositiepartijen zijn positief over het eerder stoppen met de gaswinning in Groningen en de woorden van koning Willem-Alexander. Tegelijkertijd missen ze ambitie op het gebied van klimaat, onderwijs en de woningmarkt.

"Ik heb niets gehoord over extra geld voor onderwijs", zegt Asscher van de PvdA in reactie. "En terwijl steeds meer mensen geen betaalbaar huis kunnen vinden, hoorde ik niks over een huurverlaging. Voor echte vooruitgang moet het roer nú om. Nu investeren in leraren, agenten, verpleegkundigen. Nu omzien naar de kinderen en de ouderen. Nu aan zekerheid voor later bouwen", meent Asscher

Volgens Forum-leider Baudet maakt het kabinet keuzes die heel veel pijn doen. "Er wordt een hallelujah-verhaal gehouden over immigratie, de EU en het klimaat. Maar dat kost ons eigenlijk al onze welvaart. Dat betekent dat we niet kunnen investeren in de publieke sector. Daar hoor je de regering niet over."

Bij NPO Radio 1 gaf CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma zijn reactie:

Bekijk hier de balkonscène

Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien zwaaiden vanaf het balkon van Paleis Noordeinde naar het publiek.

Prinsjesdag: de balkonscène

Uit de Troonrede:

Om de stem van jongeren luider te laten klinken, komt er een jongerenparlement.

Koning Willem-Alexander

Troonrede terugkijken

Bekijk hieronder de gehele Troonrede. Teruglezen kan hier.

Bekijk hier de hele Troonrede terug

Koning naar binnen

De koning en koningin zijn weer naar binnen gegaan. Op het programma staat nu het aanbieden van de Miljoenennota aan de Tweede Kamer. Dat zal om 15.00 uur plaatsvinden.

Koning en koningin zwaaien

De koning en koningin verschenen even op het balkon van Paleis Noordeinde. Ze zwaaiden daar naar honderden mensen.

'Drukker dan vorig jaar'

De hekken zijn opengegaan, het plein voor het paleis stroomt vol met mensen. Het is drukker dan vorig jaar.

De hekken gaan zo open

Mensen kunnen dan naar het hek van het Paleis lopen. Dan is het wachten tot de deuren van het balkon opengaan.

Glazen Koets aangekomen bij Noordeinde

Leden van de koninklijke familie zullen zo op het balkon van Paleis Noordeinde verschijnen.

Veel vrouwelijke militairen

Langs de route staan veel vrouwelijke militairen. Voor vrouwelijke militairen is het een feestelijk jaar; ze zijn nu 75 jaar deel van de krijgsmacht. Daarvoor mochten ze enkel actief zijn in ondersteunde functies.

Glazen Koets gaat terug

De Koninklijke stoet gaat nu terug naar Paleis Noordeinde. Daar volgt zo de balkonscène.

Uit de Troonrede:

Hoewel in het publieke debat en op social media tegenstellingen soms de boventoon lijken te voeren, is de dagelijkse realiteit voor de meesten van ons anders. Nederland blijft een land van vrijwilligers en van verstandige compromissen in het brede midden. Van jong tot oud, van werkvloer tot bestuurskamer en van Willemstad tot Amsterdam willen mensen meedoen en hun bijdrage leveren. Dat is wat ons bindt en wat we met elkaar moeten koesteren.

Koning Willem-Alexander

Troonrede lezen kan hier

De gehele Troonrede is hier te lezen.

Disclaimer van de koning

Politiek verslaggever Arjan Noorlander duidt de Troonrede op NPO 1 en via de livestream.

"Wat mij opviel, hij kwam direct met een soort disclaimer. Het gaat altijd om geld, maar er kan zoveel gebeuren in het leven. 'Dit past niet in een mal', zei de koning."

Koning is uitgesproken, zo terug naar Noordeinde

Koning Willem-Alexander heeft zijn Troonrede afgesloten. Hij gaat nu met de Glazen Koets terug naar Paleis Noordeinde.

Koning spreekt Troonrede uit

De vooruitzichten voor volgend jaar zijn goed, maar het kabinet geeft alvast een winstwaarschuwing af. "Nederland komt in een fase van een gematigder economische groei", zegt koning Willem-Alexander.

De Troonrede is verder positief van toon. Het kabinet zegt dat er volgend jaar plussen aankomen. Economisch gaat het in Nederland, in tegenstelling tot in andere landen, nu nog goed.

Maar er komen slechtere tijden aan, zei koning Willem-Alexander. Dat komt onder meer door de brexit, die zijn schaduw al vooruit werpt.

Koning krijgt Troonrede

Met de Troonrede onder zijn arm loopt de koning naar de troon. Hij gaat daar zo spreken.

Glazen Koets op het Binnenhof

De koning en koningin zijn gearriveerd bij de Ridderzaal.

Bekijk hoe Willem-Alexander en Máxima de koets instappen

Vanaf Paleis Noordeinde rijden de koning en koningin naar de Ridderzaal.

Willem-Alexander en Máxima stappen Glazen Koets in

Duizenden mensen langs de route

De Koninklijke stoet is bijna aangekomen bij de Ridderzaal. Daar zal de koning de Troonrede gaan uitspreken.

Dit dragen de koning en koningin

Koning Willem-Alexander draagt een jacquet met grijs vest met het draaginsigne Ridder Militaire Willems-Orde.

Koningin Máxima draagt een robijnrode kolom japon van wollen crêpe met daarbij een cape. De hoed is een velour pillbox. Koningin Máxima draagt het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.

De baard is er nog

De koning heeft zijn baard nog. Vooralsnog worden euromunten en postzegels niet aangepast.

Glazen Koets vertrekt

Richting de Ridderzaal.

Wilhelmus klinkt: daar is de koning

Het Wilhelmus klinkt en koning Willem-Alexander (met baard) en koningin Máxima komen naar buiten.

Laurentien en Constantijn

Prins Constantijn prinses Laurentien zijn zojuist ingestapt in hun rijtuig.

Constantijn draagt een jacquet met grijs vest. Laurentien draagt een poederpastel roze japon met een metallic voile met glitter pailletten en daarbij een cape. Zij draagt een fascinator met veren en bloemen.

De stoet

Hoe is de koninklijke stoet op Prinsjesdag opgebouwd? In deze animatie wordt dat uitgelegd.

Hoe is de koninklijke stoet op Prinsjesdag opgebouwd?

Koetsen staan klaar

Bij Paleis Noordeinde staan de koetsen klaar. Ook in de Ridderzaal is alles gereed, daar wordt zo de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal geopend.

Alles is gereed bij Noordeinde

Verslaggever Joris van Poppel spreekt een fan bij Paleis Noordeinde die hier al voor de 15e keer is. "Ik verwacht gezelligheid en veel sfeer", zegt ze.

Van Poppel vraagt verschillende fans of ze denken dat de koning zo met baard te zien is. De antwoorden verschillen. Of de koning zijn baard nog heeft, zien we over een kwartier.

In Staphorster klederdracht naar Prinsjesdag

Minke gaat elk jaar in Staphorster klederdracht naar Prinsjesdag. Dit jaar is ze zelfs uitgenodigd in de Ridderzaal. Met haar middeninkomen hoopt ze nu ook iets van de economische groei te gaan merken.

'Of middeninkomens echt meer geld gaan overhouden, is afwachten'

Programma van vandaag

  • 12.30 uur: Genodigden verzamelen zich in Ridderzaal.
  • 13.00 uur: De Koninklijke stoet met koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertrekt vanaf Paleis Noordeinde.
  • 13.15 uur: De stoet arriveert bij de Ridderzaal, aansluitend spreekt de koning de Troonrede uit.
  • 13.50 uur: De Koninklijke stoet vertrekt naar Paleis Noordeinde, aansluitend vindt de balkonscène plaats
  • 15.00 uur: Minister Hoekstra van Financiën biedt het koffertje met de Miljoenennota aan aan de Tweede Kamer.

Prinsjesdag nu live bij de NOS

Nu op NPO 1 en via de livestream: alles over Prinsjesdag 2019.

Veel publiek bij Paleis Noordeinde

Er zijn al veel mensen bij Paleis Noordeinde, straks om 13.00 uur vertrekt daar de Koninklijke stoet naar de Ridderzaal.

Minister geknipt door nationaal kampioen

Voorafgaand aan Prinsjesdag werd minister Van Engelshoven geknipt door de nationaal kampioen kapper Esra van der Meer, van ROC Friese Poort.

'Wanneer word je nou gekapt door de nationaal kampioen?'

Prinsjesdag nu live op NPO Radio 1

Op NPO Radio 1 wordt vanaf nu live verslag gedaan over Prinsjesdag. Luister hier mee.

Weetjes over Prinsjesdag

Het tijdschrift Vorsten heeft wat weetjes over Prinsjesdag op een rij gezet. Wist u bijvoorbeeld dat:

  • Het dragen van hoedjes begint met de hoed van Erica Terpstra tijdens Prinsjesdag 1977. Tot dan toe droeg alleen de koningin een hoofddeksel. Terpstra zet een trend voor andere vrouwelijke politici.
  • Prinsjesdag vindt sinds 1887 plaats op de derde dinsdag van september. Eerder was het op maandag, maar veel Kamerleden konden destijds niet op tijd in Den Haag zijn omdat ze wegens de zondagsrust liever niet reisden op zondag.
  • Koning Willem-Alexander spreekt dit jaar voor de zevende keer de Troonrede uit. Zijn moeder koningin Beatrix deed het 33 keer.
  • Het 'Hoera' voor de koning dat elk jaar hoorbaar is in de Ridderzaal, is een gebruik dat 120 jaar teruggaat.

Prinsjesdagbingo

Een school uit Noordeloos heeft een Prinsjesdagbingo gemaakt. Handig voor straks!

Demonstranten houden straks lawaaiprotest

Demonstranten gaan straks een lawaaiprotest tegen klimaatverandering houden, meldt een verslaggever van Omroep West. De demonstranten staan in een speciaal vak op enkele tientallen meters van de route van de Koninklijke stoet.

Hoekstra zet handtekening

Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft zijn handtekening onder de Rijksbegroting en de Miljoenennota gezet. Hij gaat straks met het koffertje naar de Tweede Kamer.

  • ANP
    Minister Wopke Hoekstra zet zijn handtekening onder de rijksbegroting en miljoenennota
  • ANP
    De miljoenennota in het koffertje

'Prinsjesdag is altijd een heel feestelijke dag'

In Den Haag zijn de voorbereidingen in volle gang voor Prinsjesdag. Burgemeester Krikke van Den Haag is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid.

Bekijk hier hoe ze omgaat met de belangrijke dag van vandaag:

'Prinsjesdag is altijd een heel feestelijke dag'

Prinsjesdag bij de NOS

Het programma van vandaag:

  • 12.30 uur: Genodigden verzamelen zich in Ridderzaal.
  • 13.00 uur: De Koninklijke stoet met koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertrekt vanaf Paleis Noordeinde.
  • 13.15 uur: De stoet arriveert bij de Ridderzaal, aansluitend spreekt de koning de Troonrede uit.
  • 13.50 uur: De Koninklijke stoet vertrekt naar Paleis Noordeinde, aansluitend vindt de balkonscène plaats
  • 15.00 uur: Minister Hoekstra van Financiën biedt het koffertje met de Miljoenennota aan aan de Tweede Kamer.

Prinsjesdag is bij de NOS via alle kanalen te volgen:

  • Op NPO Radio 1 vanaf 12.00 uur
  • Op NPO 1 vanaf 12.25 uur
  • Via een livestream vanaf 12.25 uur
  • De hele dag via dit liveblog

Oefenen bij de Ridderzaal

Bij de Ridderzaal wordt met stand-ins nog even geoefend voor als straks de koning en koningin naar binnen gaan. De commissie van in- en uitgeleide is er om ze te verwelkomen en naar hun plaats te begeleiden. Dit wordt gedaan door Kamervoorzitter Arib en leden van Eerste en Tweede Kamer.

Minister Blok 'veilig' in Straatsburg

Eén minister zit straks niet in de Ridderzaal; het gaat om minister Blok die vandaag de 'designated survivor' is.

Die term komt uit de Verenigde Staten, waar een lid van de regering zich bij belangrijke ceremoniële momenten schuilhoudt op een zwaarbeveiligde geheime locatie - voor het geval al zijn politieke collega's iets overkomt. Blok zit overigens niet in een geheime bunker, maar in het Europees Parlement in Straatsburg.

"Het Europees Parlement is in ieder geval een van de best beveiligde gebouwen van Europa", zegt politiek verslaggever Arjan Noorlander. "Er komen regelmatig bewindspersonen, koningen en koninginnen langs."

Inmiddels is de minister ook daadwerkelijk gespot in Straatsburg:

De Koninklijke stoet

In Den Haag worden de laatste voorbereidingen getroffen om de Koninklijke rijtoer goed te laten verlopen.

Bekijk het onderstaande filmpje om te weten wie waar rijdt in de stoet:

Ook nieuwsgierig naar de baard van de koning?

Hoe staat het met de baard van koning Willem-Alexander? Daar zijn de eerste fans die al langs de route staan, best wel nieuwsgierig naar.

Oranjefan: 'Heel nieuwsgierig naar de baard van Willem-Alexander'

Politiek duider Arjan Noorlander vraagt op Twitter wat mensen denken over de baard. Een grote meerderheid denkt vooralsnog dat de koning de baard nog gewoon heeft.

Zo ziet de koning er trouwens uit met baard, de foto is van gisteren.

Ipsos-onderzoek: overschot voor onderwijs, zorg en politie

Een overschot op de begroting moet vooral besteed worden aan salarissen in de publieke sector en aan woningbouw. Zes op de tien Nederlanders zijn bang dat de klimaatmaatregelen ze persoonlijk veel geld gaan kosten. En verlaging van de maximumsnelheid is de meest genoemde maatregel om het stikstofprobleem te overwinnen.

Dat zijn een paar van de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek dat opiniebureau Ipsos in opdracht van de NOS heeft uitgevoerd in aanloop naar Prinsjesdag.

Bekijk meer uitkomsten in het artikel en onderstaande afbeeldingen:

Airco in de Ridderzaal

Het is nog maar zo'n 15 graden in Den Haag, toch staat de airco van de Ridderzaal al aan. Die staat afgesteld op 18 graden omdat het er straks met alle gasten erg warm wordt.

Glazen Koets

De Glazen Koets rijdt het koningspaar strakst van en naar de Ridderzaal. De Glazen Koets stamt uit 1826 en doet dienst zolang de Gouden Koets wordt gerestaureerd. De restauratie van de Gouden Koets ligt overigens op schema. Het ontmantelde rijtuig kan in de loop van 2021 weer in elkaar worden gezet.

Lees meer over de restauratie in het onderstaande artikel:

Tussenrapport over de ministers

De Volkskrant heeft alle ministers van het kabinet-Rutte III in een 'tussenrapport' beoordeeld. Minister Hoekstra van Financiën krijgt het hoogste cijfer, een 7,5. De krant schrijft dat hij dit jaar daadkracht toonde met een opzienbarende staatsgreep bij Air France-KLM en ziet hem wel de nieuwe leider van het CDA worden.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit krijgt het laagste cijfer, een 5, omdat zij is overvallen door het stikstofarrest van de Raad van State, terwijl ze had kunnen weten dat het landbouwbeleid niet te verenigen is met de Europese regels. Premier Rutte krijgt van de Volkskrant een rapportcijfer 7. De krant schrijft dat het goed gaat met zijn kabinet, dat de lastige hobbels zijn genomen en dat de Nederlandse economie beter draait dan andere economiën, maar schrijft dat vooral toe aan geluk.

De eerste bijzondere hoedjes en jurken

Traditiegetrouw dragen de vrouwelijke aanwezigen bij de Troonrede een bijzondere hoed en/of jurk.

Op sociale media deelt minister Bijleveld van Defensie alvast haar outfit die is gemaakt van stukjes stof van verschillende uniformen, ze draagt dit vanwege 75 vrijheid.

Ook verschillende Kamerleden poseren al met de hoeden die ze straks zullen dragen:

Programma Prinsjesdag 2019

  • 12.30 uur: Genodigden verzamelen zich in Ridderzaal.
  • 13.00 uur: De Koninklijke stoet met koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertrekt vanaf Paleis Noordeinde.
  • 13.15 uur: De stoet arriveert bij de Ridderzaal, aansluitend spreekt de koning de Troonrede uit.
  • 13.50 uur: De Koninklijke stoet vertrekt naar Paleis Noordeinde, aansluitend vindt de balkonscène plaats
  • 15.00 uur: Minister Hoekstra van Financiën biedt het koffertje met de Miljoenennota aan aan de Tweede Kamer.

Huurstijging wordt beperkt

Het kabinet komt vanmiddag met een maatregel die de stijging van de huren moet beperken. Het aandeel van de WOZ-waarde bij de bepaling van de huur wordt beperkt tot 33 procent. Verder wordt scheefwonen verder aangepakt en wordt de positie van huizenkopers versterkt.

Dit bevestigen bronnen rond het kabinet aan de NOS berichtgeving van RTL Nieuws. De huurmaatregelen zijn op de valreep, gisteren, nog afgesproken de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De problemen op de woningmarkt zijn een belangrijk onderwerp voor het kabinet.

Uitgelekte plannen

Vanmiddag om 15.00 uur, als de Troonrede is uitgesproken en de Ridderzaal weer is leeggestroomd, biedt minister Hoekstra van Financiën de Miljoenennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Dan weten we precies welke plannen het kabinet voor volgend jaar heeft en welk prijskaartje daaraan hangt.

Een deel van de plannen is de afgelopen periode al uitgelekt. Bekijk het overzicht via het onderstaande artikel.

Eerste fans

Al 37 jaar staat hij op Prinsjesdag als een van de eersten bij Paleis Noordeinde om verzekerd te zijn van een goede plek en een glimp van de koning en koningin op te vangen. Ook dit jaar is hij er weer bij.

Eerste toeschouwer Prinsjesdag: 'Ik heb pas rust als ik dat koude hek vast heb'

Koets, koffertje en koopkracht

Vandaag is het de derde dinsdag van september, de dag die traditiegetrouw in het teken staat van koets, koffertje en koopkracht.

Straks zal de Koninklijke stoet de rijtoer door Den Haag maken. Aansluitend zal Koning Willem-Alexander de Troonreden uitspreken. Vanmiddag, als de Ridderzaal weer is leeggestroomd, biedt minister Hoekstra van Financiën de Miljoenennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan.