RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Woede in coalitie over uitlatingen minister Wiebes

Rutte moet Wiebes op het matje roepen Beeld © ANP

Tijdens het wekelijkse coalitieoverleg zijn regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie in toorn ontstoken over minister Wiebes van Economische Zaken. In interviews met het AD en het Financiële Dagblad schond de VVD'er volgens die partijen het Prinsjesdagembargo.

Ook benoemt hij zichzelf tot de geestelijke vader van het veelbesproken investeringsfonds. Terwijl dat volgens ingewijden uit de koker van CDA-minister Hoekstra van Financiën komt. "CDA, D66 en CU hebben premier Rutte dringend verzocht Wiebes op het matje te roepen", zegt een ingewijde tegen RTL Nieuws. Wiebes 'jokt en schendt de regels voor Prinsjesdag', is de teneur.

Op eieren lopen

"De fractievoorzitters moeten op eieren lopen en hij kletst honderd uit, dat kan dus niet", zegt een ingewijde. Volgens coalitiebronnen moet Rutte wat doen omdat anders volgend jaar alle ministers naar hartenlust de Prinsjesdagregels kunnen negeren. 

Ook wijzen betrokkenen erop dat Hoekstra al in december vorig jaar bezig was met het investeringsfonds. Eind april bracht Hoekstra het idee voor het eerst naar voren tijdens coalitieoverleg over de zogenoemde 'midterm review' van het kabinet.

Voorwoord
lees ook
Voorwoord Miljoenennota uitgelekt: 'Nederlandse economie robuust, maar er is ook onzekerheid'

Imago

In die maand bereidde het kabinet ook de begroting voor volgend jaar voor. Wiebes repte met geen woord over een investeringsfonds. Wel vroeg zijn staatssecretaris Mona Keijzer om 100 miljoen voor sleuteltechnologieën. "Wat Wiebes heeft gedaan is gênant", zegt één van de aanwezigen.

Pas eind juni, begin juli sprak Wiebes voor het eerst over het investeringsfonds met Hoekstra. Dat gebeurde tijdens haardvuursessies, zoals Wiebes ze noemde. Dat hij nu in de media doet alsof hij het fonds heeft bedacht, zet kwaad bloed. "Hij werkt via de media aan zijn imago en dat deugt niet."

Ongenoegen

De irritatie is groot omdat velen in de coalitie Wiebes zien als een van de zwakkere ministers in dit kabinet. "Er is breed ongenoegen over zijn gedrag."