RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Joodse school voldoet niet aan de regels en moet vrezen voor subsidie

Beeld © ANP

Als het orthodox-joodse Cheider niet snel luistert naar de onderwijsinspectie, krijgt de school minder geld. Op de Amsterdamse school is al jaren van alles mis en het bestuur doet daar te weinig aan, vindt de inspectie.

De 'sociale veiligheid' op de kleine school is en blijft in het geding, constateert de inspectie. Kinderen en personeel zijn niet voldoende beschermd tegen pesten, misbruik en ander wangedrag.

Sociale veiligheid

Vorig jaar kreeg een leraar achttien maanden cel wegens ontucht met een 13-jarige leerling. Naar aanleiding van deze misbruikzaak vroeg de minister aan de inspectie om onderzoek te doen naar de sociale veiligheid.

De inspectie plaatste het bestuur vervolgens onder intensief toezicht en stelde een verbetertraject in. Dat is niet voldoende opgevolgd, blijkt nu.

18
Lees ook:
18 maanden cel voor misbruik 13-jarige op orthodox-joodse school Amsterdam

Het bestuur vindt veiligheid wel belangrijk, maar weigert volgens de inspectie joodse regels en gebruiken aan de kant te schuiven als de veiligheid dat vraagt.

Te weinig inspraak

Ook is onduidelijk of de school de leerlingen wel op een goede manier voorlicht over bijvoorbeeld homoseksualiteit. Verder is er te weinig inspraak voor ouders en andere betrokkenen.

Uniek
Lees ook:
Uniek besluit: bestuur omstreden Haga Lyceum moet binnen maand opstappen
Bron: RTL Nieuws / ANP