Terug naar de krant

‘Ministerie greep in bij gevoelig onderzoek naar Belastingdienst’

Leeslijst artikel

Een onderzoek naar de zogeheten toeslagenaffaire had onafhankelijk moeten zijn, maar ambtenaren schrapten gevoelige passages uit een conceptverslag, melden Trouw en RTL Nieuws.

Leeslijst

Ambtenaren van het ministerie van Financiën hebben rechtstreeks ingegrepen in een onderzoek naar de Belastingdienst over het onrechtmatig stopzetten van kinderopvangtoeslag. De ambtenaren schrapten passages uit conceptverslagen van de onderzoekers, melden Trouw en RTL Nieuws na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Mails en documenten tonen volgens de media aan dat het ministerie in hoge mate kon bepalen wat er wel en niet onderzocht werd.

Het gaat om onderzoek naar een zaak waarbij in 2014 bij honderden mensen onrechtmatig de toeslag voor kinderopvang werd stopgezet en velen van hen in grote financiële problemen kwamen. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) kwam daar het afgelopen jaar al meerdere keren over onder vuur te liggen in de Tweede Kamer.

‘Schrijfrechten’

De onderzoekers wilden kijken naar de zogeheten ‘autorisaties’ van medewerkers om na te gaan tot welke documenten zij toegang hadden en waar ze ‘schrijfrechten’ voor hadden. Medewerkers van de Belastingdienst hebben namelijk mogelijk documenten gewijzigd, verplaatst of vernietigd.

Lees ook Somber en blut door fouten met kinderopvangtoeslag
De schuld van Chermaine Leysner liep op tot een ton. „Er waren momenten dat ik twee banen had om het hoofd boven water te houden.”

Maar volgens RTL Nieuws en Trouw schrapten ambtenaren de passage over autorisaties uit het conceptverslag uit vrees dat dit gevoelige deel van het onderzoek later alsnog op tafel zouden komen. De onderzoekers zijn expert in digitale data en hadden juist onafhankelijk onderzoek moeten doen.

De Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP), die zich al langere tijd hebben vastgebeten in de zaak, eisen dat Snel binnen drie dagen alsnog alle conceptrapporten openbaar maakt.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in