51 arrestaties bij verboden extreemrechtse Mars op Brussel: “Ze waren daar niet met goede bedoelingen”

Op en rond het Spanjeplein in Brussel zijn zondagmiddag 51 betogers gearresteerd. Zij wilden de verboden extreemrechtse Mars op Brussel toch laten doorgaan. Dat heeft Ilse Van de keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, bevestigd. “Ze waren daar niet met goede bedoelingen.”

boj, jhw

Om 14 uur zou de extreemrechtse Mars op Brussel beginnen op het Spanjeplein. Maar nog voor de betogers op het plein waren, werden ze door de politie in de boeien geslagen. In de omgeving van het Noordstation pakte de politie rond 12.30 uur zes mensen administratief op. Volgens de politie hebben ze banden met extreemrechts en leek het erop dat ze zouden deelnemen aan acties gelinkt aan de “Mars op Brussel”, die burgemeester Philippe Close (PS) vrijdag had verboden.

In de buurt van het station Brussel-Centraal pakte de politie later nog 45 mensen op. De agenten had hen eerst duidelijk gemaakt dat de mars verboden was. “Toch wilden ze niet vertrekken”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. “Ze waren op weg naar het Spanjeplein (waar de betoging zou plaatsvinden, red.). Na controles bleek dat velen bekend stonden voor rebellie, geweld, discriminatie, enzovoort.”

© reuters

De politiediensten in de hoofdstad stonden zondag klaar om mogelijke rellen in de kiem te smoren. De organisatoren van de Mars op Brussel hadden op sociale media laten weten dat de betoging tóch zou doorgaan, ondanks het verbod.

“Met zulke bondgenoten heb je geen vijanden nodig”

De mars was bedoeld als een protest tegen de nieuwe Vlaamse coalitie die in de steigers staat. De manifestanten wilden hun verontwaardiging tonen over het ontbreken van Vlaams Belang in de Vlaamse regering.

In het VTM NIEUWS zei Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken dat het verbieden van een betoging geen oplossing is, maar hij benadrukte dat de partij zich gedistantieerd had van de manifestatie en niets met de organisatie ervan te maken had. Hij wees erop dat de organisatoren banden hebben met de extreemrechtse organisatie Bloed, Bodem, Eer en Trouw. “Met zulke bondgenoten heb je geen vijanden nodig”, aldus Van Grieken.

© reuters

© reuters

© reuters

© reuters

© reuters

Aangeboden door onze partners