Joodse jongeren in brandbrief tegen Krikke: stop de neonazi-demo in Den Haag

FB

De belangrijkste Joodse jongerenorganisaties van Nederland hebben burgemeester Pauline Krikke (VVD) van Den Haag dringend verzocht de demonstratie van de neonazistische Racial Volunteer Force (RVF) niet door te laten gaan. Op 28 september mogen de neonazi’s demonstreren in de Hofstad. Eerder besloot de gemeente Den Haag al dat de bijeenkomst door mag gaan, tot ongenoegen van de Joodse gemeenschap. De jongeren richten zich nu in een brandbrief aan Krikke, die de bevoegdheid heeft om demonstraties te verbieden op grond van de openbare orde en veiligheid.

Zorgen uiten
In hun brief maken Haboniem-Dror BeHolland, Bendigamos, Bne Akiwa Nederland, het CIJO, Netzer Nederland en IJAR duidelijk dat de geplande demonstratie ‘tegen de Zionistische schaduwmacht’ erg zorgelijk is. ‘Middels deze brief willen wij onze zorgen uiten over deze groepering, de aangekondigde demonstratie en vragen wij om deze demonstratie te stoppen’, aldus de briefschrijvers, die vervolgens uitleggen dat RVF een afsplitsing is van de Nederlandse Volks-Unie en gelieerd is aan het Britse Combat 18 – de cijfers 1 en 8 staan voor AH, de initialen van Adolf Hitler – en onderdeel is van het wereldwijde neonazistische Blood & Honour-netwerk.

Uiterst radicaal
‘In 2006 en 2007 noemde de AIVD de groepering “uiterst radicaal” en in 2010 herhaalde de inlichtingen- en veiligheidsdienst dat RVF “uiterst rigide en radicaal” is in haar opvattingen. RVF streeft naar een Vierde Rijk – waarvan Nederland deel uit dient te maken – ziet de Joden als de grootste vijand en steunde in 2006 tijdens een demonstratie de toenmalige Iraanse president Ahmadinejad, de bekendste Holocaust-ontkenner ter wereld. Verder wordt de organisatie beschreven als ondemocratisch, omdat “grote groepen in de samenleving worden uitgesloten.” Het is de idiote ideologie die de RVF aanhangt die geleid heeft tot de genocide op de joden in de jaren ’40 van de vorige eeuw’, aldus de Joodse jongeren aan burgemeester Krikke.

Kritiek op Israël mag
De briefschrijvers drukken haar op het hart dat zij niet tegen kritiek zijn op Israël en het politieke beleid van dat land. ‘Wekelijks zijn er protesten in Israël over verschillende maatschappelijke onderwerpen, waaronder het Israëlische-Palestijnse conflict. Met regelmaat laten Israëlische burgers hun steun of ongenoegen horen over deze thema’s in de krant, in de politiek en op straat’, zo staat in de brief te lezen, waarin de schrijvers ook niet ontkennen dat er binnen Joods Nederland verschillende meningen over Israël bestaan. ‘Wij maken ons ernstige zorgen over RVF en haar demonstratie in de stad van vrede. RVF heeft geen kritiek op Israëlisch beleid, maar is puur gericht op hun haat jegens “de Joden”. Wij zijn tegen zo’n ondemocratische, antisemitische, neonazistische, gewelddadige organisatie die keer op keer een podium krijgt toegewezen in uw stad’.

‘De RVF organiseerde op 20 april, de geboortedag van Adolf Hitler, een bijeenkomst ter ere van de Führer op de begraafplaats in Ysselsteyn’

Joodse jongerenorganisaties

Het is inderdaad niet voor het eerst dat de RVF mag demonstreren in Nederland. Van de briefschrijvers: ‘Nog op 20 april jongstleden, de geboortedag van Adolf Hitler, organiseerde RVF een bijeenkomst “ter ere van onze Führer Adolf Hitler”. De dag werd afgesloten met een toespraak en een minuut stilte op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn, waar voornamelijk Nederlandse SS’ers en Duitse soldaten liggen begraven. De RVF noemt het een “ereveld”’.

Verbod is noodzakelijk
Tot slot zetten de jongerenorganisaties uiteen waarom het verbieden van deze demonstratie noodzakelijk is. ‘De Joodse gemeenschap heeft al genoeg zorgen omtrent het toenemende antisemitisme in Nederland. Wij worden al beveiligd door politie. Wij worden al bewaakt door de Koninklijke Marechaussee. We kunnen al niet vrijuit naar ons eigen gebedshuizen gaan tijdens onze eigen feestdagen. Herkenbare Joden worden al uitgescholden, aangevallen of als doelwit gekozen tijdens terroristische aanslagen. Begin 2019 liet het Centraal Joods Overleg (CJO) zelfs nog weten dat het antisemitisme op het “hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog” ligt. Het is voor ons, na bovenstaande te weten, moeilijk te begrijpen dat deze groep überhaupt welkom is in uw stad en wederom een podium krijgt om haar haat verder te verspreiden. Wij roepen u op om deze demonstratie te stoppen en te verbieden’.

Vrijheid van demonstratie
Burgemeester Krikke moet nog reageren op de brief. Eerder werd duidelijk dat de gemeente Den Haag deze demonstratie niet zal verbieden omdat de openbare orde en veiligheid niet in het geding zouden zijn. De vrijheid van demonstratie en meningsuiting werden ook meegenomen in dit besluit. Binnen Joods Nederland bestaat grote verontwaardiging over het doorgaan van de neonazi-demonstratie. Onlangs riep het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vergeefs op tot het verbieden van deze bijeenkomst.

Lees ook:
Gemeente Den Haag wil anti-Joodse neonazi-demonstratie niet verbieden

Het Haagse stadsbestuur wil een demonstratie van de openlijk neonazistische paramilitaire groepering Racial Volunteer Force (RVF) niet op voorhand verbieden. Dat heeft de gemeente aangegeven nadat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) om duidelijkheid had gevraagd

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse jongeren in brandbrief tegen Krikke: stop de neonazi-demo in Den Haag